Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Úžitkové vlastnosti okien by mal určiť investor

Zverejnené: 29. 8. 2019

Výber okenného systému je veľmi dôležitý, hlavne keď si uvedomíme, že okno nie je len obyčajnou výplňou stavebného otvoru, ale technický prvok, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou stavby a malo by slúžiť v priemere aspoň 30 rokov.

Okno používa majiteľ nehnuteľnosti prakticky každý deň a preto by jeho výber nemal v žiadnom prípade podceniť. Hlavné slovo má vždy investor, ktorý by si mal medzi jednotlivými parametrami okenných systémov stanoviť priority, premýšľať, ako bude dom vrátane okien užívať a aký bude požadovať komfort bývania. Medzi najdôležitejšími parametrami pre správny výber okien patrí: tepelno-izolačné vlastnosti, dizajn, bezpečnostná trieda, hlukový útlm, materiál, z ktorého bude okno vyrobené a v neposlednom rade aj veľkosť a tvar jednotlivých prvkov.

Trendom súčasnej doby je konštrukcia okna so stavebnou hĺbkou aspoň 80 mm v kombinácií s trojsklom
Trendom súčasnej doby je konštrukcia okna so stavebnou hĺbkou aspoň 80 mm v kombinácií s trojsklom

Plastové okná sú stále najžiadanejšími na trhu

Najpredávanejšími oknami na slovenskom, ale aj českom trhu sú stále okná z PVC. Dôvody sú celkom jasné. Pomer medzi cenou a „výkonom” je stále najlepší. Navyše z hľadiska dizajnu môžu byť plastové okná kašírované, lakované alebo obložené hliníkovými obložkami. Napr. firma REHAU má vo svojom produktovom rade KALEIDO FÓLIE viac než 220 dekorov fólií. Kašírované profily umožňujú tiež dvojfarebné kombinácie a je možné použiť aj zodpovedajúce prefarbené profily, takže okno je zladené s interiérom a exteriérom do najmenšieho detailu. Novinkou tohto roku sú drevodekory KALEIDO WOODEC, ktoré úplne verne imitujú drevo vrátane povrchovej štruktúry prepracovanej do najmenších detailov. V poslednom čase rastie popularita hliníkových okien, čo má bezpochyby súvislosť so súčasnou modernou architektúrou. Tieto okná majú samozrejme určité výhody aj nevýhody, medzi ktoré patrí ich vysoká cena. Preto ponúkajú výrobcovia plastových okien aj dizajny v podobe hliníku, prípadne hliníkovej obložky, ktoré sa na plastový profil jednoducho nasadia.

Kritériá komfortu bývania

Dôležitým kritériom pre výber okenného systému sú jeho tepelno-izolačné vlastnosti, ktoré sa posudzujú na základe súčiniteľa prechodu tepla Uw, ktorý zohľadňuje parametre okna ako celku. Normou odporúčaná hodnota u okien je Uw = 1. Čím nižšia bude táto hodnota, tým lepšie tepelno-izolačné vlastnosti okno má. Vzhľadom k neustále rastúcim požiadavkám na úspory energií sa dá predpokladať, že v najbližšom čase dôjde k ďalšiemu sprísneniu normy. Firma REHAU vyvíjala svoje okenné systémy vždy s víziou budúcnosti, takže napríklad okná SYNEGO majú v kombinácií s dnes bežným trojskom už teraz hodnotu Uw = 0,85. Pokiaľ ale požaduje investor lepšie tepelno-izolačné vlastnosti, môže siahnuť po systéme GENEO vyrobeného z kompozitného materiálu RAU-FIPRO® , ktorý prepožičiava oknám predovšetkým vyššiu pevnosť a tuhosť. Vďaka tomu je možné vyrábať aj okenné systémy nadštandardných rozmerov, ktoré sú dnes v prípade novostavieb veľmi populárne. Navyše u bežných rozmerov nemusí byť GENEO okno armované, čo samé o sebe zlepšuje jeho izolačné vlastnosti (Uw = 0,76), pretože inde používaná oceľová výstuha pôsobí z tohto pohľadu negatívne. Do okenných profilov GENEO je možné naopak vkladať tzv. termomoduly, ktoré znižujú koeficient Uw až na hodnotu cca 0,7 (pri použití skla Ug = 0,5), čo celkom spĺňa požiadavky na okenné výplne pre pasívne domy. Dodajme, že v súčasnosti už je na trh uvedená nová generácia materiálu RAU-FIPRO X, ktorá zvyšuje tuhosť okna o ďalších 10 %, čo v praxi znamená, že z tohto materiálu je možné vyrobiť tak veľký rozmer okenného prvku, ktorý bol kedysi možný len u hliníkových profilov (výška 2,8 a šírka 1,3 m).

Úroveň ochrany proti zlodejom a hlukový útlm okien REHAU je na tej najvyššej úrovni
Úroveň ochrany proti zlodejom a hlukový útlm okien REHAU je na tej najvyššej úrovni

Veľmi diskutovaná téma v súvislosti s komfortom bývania je hlukový útlm. Pokiaľ by sme porovnali hodnoty starších okien a nových REHAU systémov, tak môžeme počítať až s 24násobným zlepšením. Pri voľbe skla 50 dB je možné s REHAU profilmi dosiahnuť triedu zvukovej izolácie 5. Veľkú pozornosť si tiež zaslúži bezpečnostná trieda okien, ktorá udáva úroveň ochrany proti zlodejom. Záleží samozrejme na miere rizika konkrétneho okna, ale všeobecne sa odporúča mať pre pokojný spánok okná v bezpečnostnej triede aspoň RC2.

Z pohľadu dizajnu je na výber veľké množstvo dekorov vrátane dvojfarebného prevedenia okien aj prefarbených profilov
Z pohľadu dizajnu je na výber veľké množstvo dekorov vrátane dvojfarebného prevedenia okien aj prefarbených profilov

Veľké presklené plochy – áno či nie?

Pri rozhodovaní o tvare a veľkosti okna by mal byť braný do úvahy charakter budovy. Odporúča sa, aby investor spoločne s architektom uvažoval v širších súvislostiach a premýšľal o spôsobe užívania domu. V súčasnej dobe sú napríklad moderné antracitové farby, ostré hrany a veľké presklené plochy, ale je potrebné počítať s tým, že do interiéru bude viac vidieť, že preslnené plochy bude potrebné vybaviť vonkajšími žalúziami a v interiéri nastanú väčšie problémy s umiestnením nábytku. Každé riešenie má teda svoje pozitívne aj negatívne aspekty a záleží predovšetkým na prioritách investora.

Ďalšie informácie nájdete tiež na www.rehau.sk

Autor: Ing. Ivan Sklenář
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama