Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

V českom Dečíne vznikne prvá solárna elektráreň na budove železničnej stanice

Zverejnené: 23. 10. 2021

Správa železníc začala v stanici Děčín východ budovanie prvej fotovoltaickej elektrárne na streche staničnej budovy.

Inštalácia fotovoltaických panelov. Foto: anatoliy_gleb, shutterstock

Vo výberovom konaní na dodávateľa uspela spoločnosť Silektro. Fotovoltaickú elektráreň nainštaluje a sprevádzkuje za 917 648 korún (čiže 35 830 eur), s dokončením sa počíta ešte tento rok. Pilotný projekt preverí možnosti aplikácie fotovoltaiky v českom dráhovým prostredí.

Zámer na využitie plochy strechy na inštaláciu fotovoltaických panelov vznikal v spolupráci s Vysokou školou banskou - Technická univerzita Ostrava. Jej Výskumné energetické centrum spracovalo v rokoch 2019-2020 projekt, ktorý preveroval aj možnosť ukladania elektrickej energie do batérií a prípadný predaj prebytkov do rozvodnej siete. Ako najvýhodnejšia ale z analýz vyplynula variant s priamou výrobou elektriny k pokrývaní okamžitej spotreby v staničnej budove.

Na strechu objektu v stanici Děčín východ bude umiestnené 60 fotovoltaických panelov s celkovou plochou približne 106 m2. Inštalovaný špičkový výkon elektrárne bude činiť 24 kW. Prípadné prebytky elektrickej energie sa budú prevádzať do lokálnej distribučnej siete Správy železníc. Ak spotreba v objekte v budúcnosti porastie, bude možné montážou ďalších panelov zvyšovať aj výkon elektrárne.

Ešte pred samotnou inštaláciou súčasti elektrárne bolo potrebné vykonať statické posúdenie konštrukcie krovu a jeho zosilnenie. K sprevádzkovaniu nového zdroja by podľa predpokladov malo dôjsť do konca tohto decembra.

Pilotný projekt zároveň poslúži aj na získanie skúseností s aplikáciou fotovoltaiky v dráhovom prostredí, ktorá prináša v porovnaní s bežnými komerčnými elektrárňami určité odlišnosti. Projekt sa napríklad musel vysporiadať s otázkou bludných prúdov na elektrifikovanej trati.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa www.spravazeleznic.cz
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama