Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Vápennopieskové tvárnice Silka pri výstavbe bytových domov

Zverejnené: 21. 8. 2023

Vápennopieskové tvárnice Silka sú popri stavebnom systéme Ytong a tepelnoizolačných doskách Multipor ďalším výrobkom spoločnosti Xella. Tvárnice Silka vynikajú jedinečnými zvukovoizolačnými schopnosťami a spĺňajú vysoké akustické požiadavky na medzibytové steny alebo na konštrukcie oddeľujúce priestory s nadmerným hlukom. Štíhle akustické steny zo Silky vedia vďaka svojej veľkej únosnosti preniesť aj extrémne statické zaťaženie. Vďaka prakticky identickému surovinovému zloženiu sú tieto tvárnice dokonale kompatibilné s uceleným stavebným systémom Ytong.

Projekt Viladomy Stará Role v Karlových Varoch.

Silka je vďaka svojej pevnosti v tlaku a mimoriadnej únosnosti vhodná pre vnútorné nosné steny, na ktoré je kladený veľký tlak. Tvárnice tak možno použiť takmer v akejkoľvek murovanej konštrukcii pozemnej stavby, od extrémne staticky namáhaných nosných stien, cez výplňové murivo, až po nenosné priečky. Vysoká objemová hmotnosť materiálu sa priaznivo prejaví aj v možnosti použitia muriva Silka na akustické steny a priečky. Tieto tvárnice sa preto výborne uplatnia pri akustických stenách s vysokou vzduchovou nepriezvučnosťou Rw,, napríklad na stenách, oddeľujúcich miestnosti v rámci jedného bytu a bytového alebo rodinného domu.

Pre bytové domy sú ideálne tvárnice Silka Tempo

Tvárnice Silka Tempo majú podobné zloženie ako Ytong, ale svojou únosnosťou až 20 MPa sa podobajú betónu. Použitie týchto veľkoformátových tvárnic kráti čas murovania o šesťdesiat percent a znižuje fyzickú náročnosť pre pracovníkov. Štíhle steny prinášajú okrem výbornej akustiky a únosnosti aj vyššiu úžitkovú plochu v budovanom objekte. Prvotriedne sú aj ich požiarne vlastnosti – tvárnice Silka Tempo sú nehorľavé a patria do najvyššej triedy A1. Steny z tvárnic Silka Tempo majú vysokú akumulačnú schopnosť a zaisťujú zdravú mikroklímu budovy. Samonosný stenový systém sa uplatňuje tiež často pri bytových domoch, kde je potrebná dobrá akustika a veľká únosnosť muriva v kombinácii so štíhlou konštrukciou.

Veľkoformátové bloky Silka Tempo sa murujú strojovo pomocou mobilných minižeriavov.
Veľkoformátové bloky Silka Tempo sa murujú strojovo pomocou mobilných minižeriavov.

Dobré skúsenosti s tvárnicami Silka Tempo potvrdzujú aj developeri bytových domov

V úlohe developera a generálneho dodávateľa bola spoločnosť ISSO - Inžinierske stavby Sokolov, s.r.o. pri projekte Viladomy Stará Rola, ktorý vyrástol v rovnomennej mestskej časti Karlových Varov. Samotnú výstavbu mal za developera na starosť Vladislav Štěpánovský: „Naše bytové domy sme v minulosti stavali výhradne z tehlových prvkov. Vápennopieskové tvárnice veľkého formátu sme prvýkrát použili pred piatimi rokmi pri stavbe bytového domu v Chebe. Zvuková izolácia je jedným z najdôležitejších aspektov tuzemských bytových domov a vápennopieskové prvky ju dokážu veľmi efektívne riešiť. Z murovacích materiálov ich z hľadiska akustiky považujem za vôbec najlepšie. Naše skúsenosti z použitia veľkoformátových tvárnic boli len pozitívne, takže sme aj projekt v Starej Roli, kde bola dodávateľom spoločnosť Xella, chceli stavať touto cestou. Spočiatku som bol k argumentom o významnej úspore času a pracovných síl vďaka veľkoformátovým tvárniciam Silka Tempo trochu skeptický, ale musím potvrdiť, že stavať s týmito veľkoformátovými prvkami bolo v porovnaní s klasickými stavebnými materiálmi jednoduchšie a rýchlejšie. Áno, veľkoformátové tvárnice sú ťažké, ale to sme nemuseli vďaka minižeriavom riešiť. Použitie minižeriavu bolo aj oveľa ohľaduplnejšie z pohľadu fyzickej práce murárov. Zrýchlila sa aj výstavba, pretože v porovnaní s tehlovými prvkami sa nepoužívali tradičné malty. Veľkoformátové prvky sa murovali oveľa efektívnejšie ako klasické tehlové systémy. A keď staviate z vápennopieskových tvárnic, máte navyše ako bonus výbornú akustiku. Ak budeme mať možnosť stavať ďalšie projekty, bude to opäť podľa modelu použitého v Karlových Varoch.”

Rýchlosť výstavby a výborné akustické vlastnosti tvárnic Silka Tempo ocenil aj investor bytového projektu Rezidencia Ponavia v Brne. Veľkoformátové tvárnice Silka Tempo boli na stavbu inštalované pomocou minižeriavov, ktoré spoločnosť Xella investorovi projektu zapožičala. Ďalšou poskytnutou službou Xelly bolo spracovanie 3D modelu objektu pomocou technológie Xella blue.sprint. Týmto sa predišlo kolíziám, ktoré by sa inak riešili až pri výstavbe. „Nové rezidenčné bývanie Ponavia v Brne sa nachádza blízko parku Lužánky,” hovorí Lukáš Konárek, projekt manažér spoločnosti Trikaya Asset Management a.s., ktorá je developerom projektu v Brne-Kráľovom Poli a dodáva: „Ide o oblasť s výbornou občianskou vybavenosťou, množstvom športovísk a možnosťou nákupu. Po dvoch úspešných etapách tu Trikaya budovala v rokoch 2021 – 2023 bytový dom so 72 novými bytovými jednotkami. Spoločný zdieľaný vjazd do vnútrobloku s predchádzajúcou etapou výstavby vytvorí kompaktný uzavretý priestor s chráneným vnútorným traktom. Súčasťou objektu je aj podzemné parkovisko a vo vnútrobloku detské ihrisko. Tak ako aj na ostatných objektoch, sme aj tu dbali na vysoký akustický štandard, preto sme zvolili veľkoformátové bloky Silka Tempo, ktoré sa murujú strojovo pomocou mobilných minižeriavov. V rámci prípravy projektu sme využili poradenskú činnosť spoločnosti Xella. Spracoval sa 3D model a vďaka tomu sa predišlo kolíziám, ktoré by sme inak museli riešiť až pri samotnej výstavbe.”

Nové rezidenčné bývanie Ponavia v Brne v blízkosti parku Lužánky.
Nové rezidenčné bývanie Ponavia v Brne v blízkosti parku Lužánky.

Pavel Červík, manažér pre kľúčové projekty Xella CZ, k projektu Rezidencia Ponavia III uvádza: „Pre výstavbu tohto bytového domu bolo po optimalizácii projektu použité veľkoformátové murivo Silka Tempo s hrúbkou 240 mm. Silka Tempo vyniká výbornými akustickými vlastnosťami, vysokou pevnosťou a únosnosťou. Investor na tomto projekte využil naše služby Xella blue.sprint, ktorých základom je spracovanie stavby do jej digitálnej podoby BIM modelu a vykonanie následnej optimalizácie. Súčasťou stavby bolo dodanie vzorových rozkresov jednotlivých prvkov v stene a taktiež presný harmonogram dodávok. Obsluhu minižeriavu zaisťujú dvaja pracovníci, jeden z nich ovláda žeriav a druhý ukladá jednotlivé tvárnice. Pri výstavbe boli použité dva typy minižeriavov – prvý bol MK 300 s dlhým dosahom až 5 metrov a druhý Spider, ktorý sa osvedčil pre činnosti v stiesnenom priestore.”

Všetky podrobnosti o sortimente vápennopieskových tvárnic Silka a jeho vlastnostiach a možnostiach využitia nájdete na www.xella.sk.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Peter Šovčík
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama