Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vegetačné panely pre zelené strechy

Zverejnené: 8. 11. 2018

Mať zelenú strechu? Rozhodne áno? A pýtate sa prečo? Hlavným dôvodom je ekologický a psychologický prínos, ktorý zeleň kdekoľvek, či už na streche alebo v záhrade, prináša. Spoločnosť Isover ponúka špeciálne kultivačné panely z minerálnych vlákien, ktoré splnenie snu o vlastnej zelenej streche veľmi zjednodušia.

Vegetačné strechy vracajú zeleň do miest a kompenzujú zabratie pôdy veľkoplošnou výstavbou. Majú pozitívne psychologické účinky, znižujú napätie a stres a poskytujú priestor pre relaxáciu, pokiaľ sú architektonicky funkčne zapojené do prevádzky budovy. Aj keď sú argumenty, prečo zakladať strešné záhrady už dobre známe, sú u nás zatiaľ stále ešte tak trochu v pozadí investorov. Avšak stretávame sa s nimi čím ďalej tým častejšie, hlavne na veľkých administratívnych komplexoch. Strešnú záhradu si ale môže vytvoriť úplne každý, práve vďaka špeciálnym kultivačným panelom Isover.

Osadzovanie panelu vegetáciou
Osadzovanie panelu vegetáciou

Výhody minerálnych dosiek oproti zemine:
• výrazne menšie preťaženie strechy,
• lepšia drenážna kapacita a výrazne väčšia vodná priepustnosť,
• obrovská pórovitosť– viac vzduchu pre korene,
• schopnosť udržať viac vody počas dlhšieho času,
• neutrálne pH,
• výrazné zníženie tepelných strát.

Ešte stále váhate?

Zelené vegetačné strechy sú prínosom pre ekológiu, pretože zeleň na strechách pomáha výrazne redukovať znečistenie vzduchu mestského prostredia. Rastliny geniálne spotrebovávajú to, čo my nepotrebujeme (CO2) a pritom nám dávajú späť to, čo naopak veľmi potrebujeme – kyslík. Tvorba kyslíku je závislá na druhu vegetácie, ktorú na strechu použijeme. Rozhodujúca je jej listová plocha. Čím hustejšia vegetácia, tým väčšia produkcia kyslíku. Hustota zelene tiež určuje schopnosť zachytávať prach a škodliviny z ovzdušia. Strešná vegetácia spomaľuje pohyb vzduchu a prach spolu s ostatnými znečisťujúcimi látkami ostáva na jej povrchu, odkiaľ sa pri daždi dostáva späť do vegetačnej vrstvy. Zeleň okrem okysličovania vzduchu zvyšuje aj jeho vlhkosť, čím pozitívne ovplyvňuje jeho kvalitu.

Zelené strechy prispievajú k tepelnej stabilite budov
Zelené strechy prispievajú k tepelnej stabilite budov

Vegetačné súvrstvie prispieva tiež k tepelnej stabilite budovy, znižuje tepelné straty a chráni nosné konštrukcie a hydroizoláciu proti UV žiareniu. Okrem zníženia tepelných strát zmenšuje ozelenenie spolu s vegetačnou vrstvou odtok zrážkovej vody do kanalizačnej siete. V prípade použitia vegetačných panelov je možné tiež ušetriť na dimenzovaní nosnej konštrukcie (strecha je ľahšia). Ďalej je tiež možné ušetriť oproti klasickým zeminovým systémom na niektorých filtračných, drenážnych, hydroakumulačných a separačných vrstvách, pretože panely tieto funkcie združujú.

Výber vhodného riešenia

Než sa pustíte do výberu vegetačného strešného systému a konkrétnych rastlín, musíte si ujasniť, čo je u vašej strechy možné a čo nie. Najdôležitejšími faktormi sú: sklon strechy, únosnosť, konštrukcia a následná údržba. Čo sa týka únosnosti strešnej konštrukcie, je prirodzenejšie navrhovať vegetačnú strechu do novostavby, kde vopred počítame so zvýšeným zaťažením, ktoré do konštrukcie prináša ťažká vegetačná vrstva. V prípade rekonštrukcií nám statika veľakrát nedovolí ozeleniť strechu vôbec. Toto je potrebné vopred dôkladne prepočítať. S použitím pripravených vegetačných panelov si ale môžeme dovoliť ozeleniť strechu aj tam, kde by to bolo so zeminou nemožné.

Skladba vegetačných striech

Extenzívna zelená strecha je strecha pohľadová, nenáročná na zhotovení aj údržbu. Intenzívnu zelenú strechu spravidla riešime ako strešnú záhradu, ktorá je funkčne využívaná, musíme sa o ňu „intenzívne” starať a umelo ju zavlažovať. Riešime ju ako miesto pre relaxáciu a pohyb osôb.

Schéma zelenej strechy s vegetačným panelom
Schéma zelenej strechy s vegetačným panelom

Viac informácií o kultivačných paneloch nájdete na www.isover.cz.

Autor: Ing. Petr Vacek, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy, Shutterstock
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama