Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Veľkoformátové vápenopieskové tvárnice v bytovom projekte Inteligentné bývanie Skvrňany

Zverejnené: 29. 6. 2022

Inteligentné (tzv. smart) bývanie Skvrňany alebo tiež skrátene Bývanie Skvrňany je svieži rezidenčný komplex siedmich bytových domov určený všetkým, ktorí túžia po veľkorysom bývaní s vlastným parkom, skvelou dostupnosťou a variabilným modulovým dispozičným riešením. Do konca roku 2022 tu vznikne viac ako 200 nových bytov. Obvodové a medzibytové nosné steny a priečky všetkých bytových domov sú z vápennopieskových tvárnic Silka a veľkoformátových prvkov Silka Tempo.

Realizácia začala v lete 2021, na jar 2022 už bola hotová hrubá stavba. Dokončenie projektu sa plánuje na záver tohto roku.

Šesťpodlažné domy sú citlivo zasadené do lokality s čistým ovzduším, veľkým množstvom zelene i skvelou dostupnosťou centra. Dispozície bytových jednotiek sú navrhnuté maximálne variabilne, pričom princíp modulov kombinuje výhody malých aj veľkých priestorov. Práve veľmi šikovné riešenie niektorých dispozícií, ktoré je možné v čase modulovo spojiť či rozdeliť, je veľkou výhodou. Byty tak možno súčasne využiť či už pre vlastné bývanie, tak na investičné zámery.

Útulná a kompaktná štvrť Skvrňany ponúka vysokú úroveň občianskej vybavenosti, luxus v podobe dostatku parkovacích miest pre svojich obyvateľov a ich návštevy aj skvelú dostupnosť centra Plzne. Investorom a staviteľom projektu je spoločnosť Trigema. Lucie Šnajdrová, manažérka veľkoformátovej výstavby Xella CZ a Xella Slovensko, k projektu hovorí: „Trigema je jedným z developerov, ktorý dlhodobo pracuje s veľkoformátovými stavebnými prvkami Ytong a ktorý veľmi dobre pozná aj prednosti vápenopiesku ako stavebného materiálu. Xella spolupracuje so spoločnosťou Trigema dlhodobo, napriek tomu je plzenský projekt Bývanie Skvrňany prvým, kde tento významný tuzemský investor a developer využil naše veľkoformátové vápennopieskové tvárnice Silka Tempo.”

Systém Silka Tempo tvoria základné tvárnice označované ako 1/1, ktoré dopĺňajú tvárnice 1/2 a 1/4. Veľkoformátové vápennopieskové tvárnice sa dajú kombinovať s maloformátovými tvárnicami Silka.
Systém Silka Tempo tvoria základné tvárnice označované ako 1/1, ktoré dopĺňajú tvárnice 1/2 a 1/4. Veľkoformátové vápennopieskové tvárnice sa dajú kombinovať s maloformátovými tvárnicami Silka.

Vápennopiesok v obvodovom aj vnútornom murive

Realizácia sa začala v lete 2021, na jar 2022 už bola hotová hrubá stavba. Dokončenie projektu sa plánuje na záver tohto roku. Obvodové murivo je prevedené zo štíhlych veľkoformátových tvárnic Silka Tempo šírky iba 180 milimetrov, vnútorné medzibytové steny sú z dôvodu akustických požiadaviek štandardne z tvárnic Silka Tempo šírky 240 milimetrov. Priečky sú z tvárnic Silka šírky 80 a 120 milimetrov. Plne sa vo všetkých výškových skladbách nosného obvodového aj medzibytového muriva uplatnili aj výškové doplnky k tvárniciam Silka Tempo. „Dôvodom ich použitia bola potreba dodržať výškový modul, ktorý pôvodne počítal s iným stavebným materiálom. V tomto ohľade vždy hovorím, že je v projekte najlepšie počítať s čo najjednoduchšou produktovou skladbou, ideálnym stavom sú stavby, pri ktorých nie je v prvom ani poslednom rade potrebné používať doplnkové tvárnice nižšie ako dvesto milimetrov,” dodáva Lucie Šnajdrová.

Vo všetkých výškových skladbách nosného obvodového aj medzibytového muriva sa plne uplatnili tiež výškové doplnky k tvárniciam Silka Tempo.
Vo všetkých výškových skladbách nosného obvodového aj medzibytového muriva sa plne uplatnili tiež výškové doplnky k tvárniciam Silka Tempo.

Radek Sazama, manažér pre kľúčové projekty Xella CZ, k výstavbe bytových domov v Plzni hovorí: „Stavba bola zahájená v júni minulého roka a náš materiál začal byť spracovávaný od septembra 2021. V polovici apríla je už hrubá stavba hotová a môže sa začať s omietaním. Celé murovanie trvalo štyri mesiace a za ten čas sme na stavbu dodali asi 2500 metrov kubických tvárnic, z čoho 1890 metrov kubických tvoria vápennopieskové murivo Silka. To je zastúpené v obvodových konštrukciách, vo vnútorných akustických medzibytových stenách a priečkach..”

Veľkoformátová výstavba urýchľuje proces výstavby

Stavebník si podľa Lucie Šnajdrovej na stavbe cení najmä rýchlosť a produktivitu práce, ktorých zdrojom sú veľké formáty tvárnic a použitie minižeriavov. Na stavbe bolo uplatnených až šesť minižeriavov zapožičaných investorovi a stavebníkovi spoločnosťou Xella. Vzhľadom na to, že firma Trigema má bohaté skúsenosti s využívaním veľkoformátových stavebných prvkov, prácu s minižeriavmi jej pracovníci hravo zvládli. Vďaka štíhlym obvodovým stenám z tvárnic Silka Tempo hrúbky 180 milimetrov sa zväčšila aj úžitková plocha bytov.

Vďaka štíhlym obvodovým stenám z tvárnic Silka Tempo hrúbky 180 milimetrov sa zväčšila aj úžitková plocha bytov.
Vďaka štíhlym obvodovým stenám z tvárnic Silka Tempo hrúbky 180 milimetrov sa zväčšila aj úžitková plocha bytov.

Systém Silka Tempo tvoria základné tvárnice označované ako 1/1, ktoré dopĺňajú tvárnice 1/2 a 1/4. Veľkoformátové vápennopieskové tvárnice sa dajú kombinovať s maloformátovými tvárnicami Silka s výškou 100, 125, 175 a 200 milimetrov. Tým sa dajú vyskladať akékoľvek výškové moduly. Všetko je vopred spracované do multidisciplinárneho modelu BIM priamo kompetenčným centrom Xella. Popri presnom výkaze je výsledkom hlavne súbor výkresovej dokumentácie so vzorovým rozložením jednotlivých prvkov v stene. Systém Silka je na stavbe bytových domov v Plzni doplnený o systémové prefabrikované preklady Xella NBP a tiež o vnútorné nenosné steny Ytong.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama