Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 9.5.

Ventilátory iCON ako drobná súčasť veľkého príbehu

Zverejnené: 17. 7. 2023

Žijeme v pragmatickom svete, v ktorom technickú náplň projektov určujú provízie. A predsa to tak nie je vždy. Stále ešte existujú architekti a dizajnéri, ktorým leží na srdci kvalita a výnimočnosť ich projektov a nie zisk a ktorí tak do svojich projektov navrhujú výrobky, o ktorých sú presvedčení, aj keď z nich nemajú províziu. Niektorí zachádzajú ešte ďalej, keď ostražito dohliadajú na realizáciu svojich projektov a bránia zhotoviteľom v snahe navrhnuté produkty zameniť za iné s províziou.

Jednou z mimoriadnych osobností je rešpektovaná architektka a dizajnérka Ing. arch. Helena Darbujánová. Dizajnu sa venuje od roku 2009, v roku 2012 sa prvýkrát zúčastnila významného francúzskeho veľtrhu interiérového dizajnu Maison & Objet ako súčasť Czech selection a odvtedy si buduje svoju vlastnú značku Helena Dárbujánová. Za svoju prácu získala už 6 medzinárodných cien EDIDA – Elle Deco International Design Awards, ktoré udeľuje časopis ELLE Decoration najzaujímavejším dizajnérom a ich projektom.

Preto keď sa kúpeľňové dizajnové ventilátory iCON objavili v projekte Heleny Dárbujánovej, zbystrili sme, pretože takejto pocty sa vám nedostáva každý deň. Jej projekt rekonštrukcie sociálneho zariadenia Vyššej odbornej školy, Strednej školy, Základnej školy a Materskej školy na Štefánikovej ulici v Hradci Králové bol vybavený práve antracitovými ventilátormi iCON, ktoré dodávali priestorom stredoškolského internátu takmer luxusný nádych. To je v Českej republike pre školské prostredie stále neobvyklý prístup. Tušili sme ale, že motto pani architektky „Návrat poézie do života skrz dizajn” nie je iba ľúbozvučným reklamným sloganom, na aký v živote narazíte na každom kroku, ale žitým krédom.

Hradecká Štefánikovka prešla rekonštrukciou. V novo pristavenom poschodí sa nachádza centrum podpory pre klientov so sluchovým postihnutím.
Hradecká Štefánikovka prešla rekonštrukciou. V novo pristavenom poschodí sa nachádza centrum podpory pre klientov so sluchovým postihnutím.

Nečakané prekvapenie

Ďalšie prekvapenie na nás čakalo v okamihu, keď sme sa dozvedeli, že Helena Dárbujánová na stavbu hradeckého internátu osobne dohliada a zarputilo bráni zámene ventilátorov iCON za iné. V tej dobe sme s pani architektkou ešte neboli v žiadnom kontakte a ani ona nepoznala výrobcu týchto dizajnových ventilátorov, pýšiacich sa známym svetovým „Oscarom” za dizajn Red Dot Design Award. Otázka, prečo niekto bojuje za vaše produkty, aj keď mu z toho nevzíde provízia a ani vás osobne nepozná, nás zamestnávala stále viac. Nakoniec nám to nedalo a bez predchádzajúceho dohovoru sme sa vydali do Veverkovej ulice 7 v Prahe, kde od roku 2014 funguje pôsobivý showroom Heleny Dárbujánovej. Počas hodinového rozhovoru sme sa utvrdili v mnohých veciach. Predovšetkým, že máme čo dočinenia s výnimočnou ženou, ktorá tvorí z hlbokého presvedčenia a citlivého vnímania vecí a že v jej tvorivom a umeleckom svete fakticky neexistuje priestor, ako kvalitatívna náplň termínov architektúra, dizajn, umenie a kvalita akokoľvek umenšiť, či dokonca devalvovať. Ešte viac nás ale zasiahol príbeh, ktorého drobnou súčasťou sme sa vďaka pani architektke stali.

Príbeh, ktorý vás chytí za srdce

Vyššia odborná škola, Stredná škola, Základná škola a Materská škola na Štefánikovej ulici v Hradci Králové totiž vôbec nie sú obyčajnými bežnými školami. Sú mimoriadne a ich príbeh doslova chytí za srdce. Sú príbehom ľudskosti, empatie, pomoci a súčasne príbehom neuveriteľne tvorivého a nezdolného tandemu dvoch výnimočných žien. Heleny Darbujánovej a pani riaditeľky Mgr. Bc. Ivany Rindovej, ktorá od r. 1998 vedie celý komplex škôl v Hradci Králové. Tieto školy sú určené deťom s rôznym stupňom sluchového postihnutia. Hradecká škola ako jediná v Česku zaisťuje rodinám a deťom so sluchovou chybou komplexnú podporu od narodenia až po dospelosť. Poskytuje teda či už sociálnu službu tzv. ranej starostlivosti (starostlivosť o deti predškolského veku), tak nadväzujúce vzdelávanie detí so sluchovým postihnutím. To z nej robí jedinečné pracovisko, v ktorom je na jednom mieste rodičom so sluchovo postihnutými deťmi zaistená odborná starostlivosť v spolupráci špeciálnych pedagógov, foniatrov, audiológov, pediatrov a ďalších odborníkov a to vždy s ohľadom na konkrétne potreby každého dieťaťa. S tým úzko súvisí aj rozvoj tunajšej vyššej odbornej školy, ktorá ako jediná v Českej republike zaisťuje vzdelávanie tlmočníkov českého posunkového jazyka a poskytovanie tlmočníckych služieb v ČR.

Priestory Gallaudet centra oplývajú architektonickými, dizajnovými a estetickými kvalitami.
Priestory Gallaudet centra oplývajú architektonickými, dizajnovými a estetickými kvalitami.

Veľký sen dvoch výnimočných žien

Obe dámy spoločne stoja pri zrode myšlienky vybudovať v Hradci Královom európske Gallaudet centrum, ktoré by bolo obdobou svetovo preslávenej Gallaudetovej univerzity, vysokej školy pre nepočujúcich a ťažko nedoslýchavých osôb, ktoré sídlia vo Washingtone DC v Spojených štátoch amerických a ktorá je právom nazývaná „M ”. A tak zatiaľ, čo riaditeľka Iva Rindová už štvrť storočia kvalitatívne zvyšuje pedagogickú úroveň hradeckej školy, okrem iného zavedením gallaudetovského modelu dvojjazyčného vzdelávacieho systému, kedy sa deti učia súbežne v českom znakovom jazyku aj v hovorenej češtine, architektka Helena Dárbujánová, ktorá stála už pri zrode prestavby pôvodnej školskej budovy pred mnohými rokmi, neustále povyšuje celý školský areál na mimoriadny priestor, ktorý nielenže oplýva architektonickými, dizajnovými a estetickými kvalitami, ale predovšetkým sa v ňom cítite dobre, je k vám bytostne prívetivý a chcete sa doň vracať. Nie náhodou sa škola pýši už mnohými oceneniami. Príbeh hradeckého Gallaudet centra je dych vyrážajúci a nám bolo obrovskou cťou stať sa jeho drobnou súčasťou.

Autor: Mgr. Pavel Kracík
Foto: Mgr. Pavel Kracík
reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Ako zrenovovať staršie schody

Ako zrenovovať staršie schody

Zverejnené 9.5. Nie je už vaše schodisko tým, čím bývalo? Poškriabané a schodné schdy časom prirodzene strácajú na atraktivite aj na bezpečnosti. V tomto článku sa pozrieme, ako na ich renováciu svojpomocne. ísť na článok

reklama