Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Veterný mlyn Vrchpolí

Zverejnené: 23. 4. 2024

Historický mlyn bol dlhodobo rekonštruovaný, neskôr sa investor rozhodol zbúrať novodobú a nefunkčnú prístavbu, z ktorej zostala zachovaná pivnica a k mlynu pripojiť obytnú stavbu. Rozhodnutie vzišlo aj vďaka už zmiznutej historickej stope – tesne pri mlyne pôvodne stála budova, v ktorej jeho majitelia bývali.

Realizáciu priblížime slovami autorov:

K veternému mlynu, dominante na okraji obce Zbyslavice, sme realizovali novú prístavbu rodinného domu vrátane potrebných sietí a plôch.

Pôdorysom nezvyčajná hviezdicová podoba obytného domu so sedlovými strechami svojou veľkosťou neohrozuje dominantu bielej valcovej hmoty kamenného mlyna, nenarúša ani pohľadové osi, ktoré k nemu smerujú. Rešpektuje izolovanú a osamotenú polohu historickej stavby a tvorí akýsi samostatný ostrovný systém. Medzi výbežkami prístavby sme vytvorili súkromné priestory, čiastočne kryté pred veterným miestom a pohľadmi zvonku. Dom komunikuje s okolím a otvára sa do záhrady a do zelene, svojim kompaktným prevedením v štiepanom šindle sa nenápadne odkazuje na drevo ako základ už zmiznutých stavieb.

Objekt je hybridným ostrovným systémom. Má samostatný zdroj vody, ohrev TÚV solárnymi panelmi, FVE zdroj, ktorý pokrýva spotrebu elektrickej energie mimo časov špičky. Časť dažďovej vody je vsakovaná, časť siahaná do retenčnej nádrže s vsakom prebytkov. V rámci šetrného prístupu k ekológii stavby a jej realizácii boli použité materiály z rušených prvkov stavby, využívané miestne firmy s krátkou dojazdovou vzdialenosťou, kamenné dlažby boli zasa z vyťaženého materiálu na mieste stavby.

Prístavba bola realizovaná ako murovaná prízemná stavba na monolitických základoch a pätkách s použitím tvárnic strateného debnenia. Ponechaný suterén bol sanovaný a novo zastropený. Nosné konštrukcie sú kombináciou murovaného keramického muriva so ŽB vencami s čiastočnou nosnou oceľovou rámovou konštrukciou, doplnenou drevenými fošnovými stropmi spriahnutými s konštrukciou jednoduchého sedlového krovu. Strechu dopĺňajú ploché jednoplášťové strechy.

Obvodové konštrukcie a podlaha sú doplnené tepelnými izoláciami na báze EPS – PUR a minerálnej vaty, doplnené hydroizolačnými vrstvami. Fasáda má prevetrávanú konštrukciu s vonkajším obkladom štiepaným smrekovcovým šindľom. Sedlové strechy majú viacvrstvové prevetrávané skladby s krytinou opäť tvorenou štiepaným smrekovcovým šindľom. Výplne fasádnych otvorov tvoria drevohliníkové okná a dvere s tepelne-izolačným sklom, niektoré fasádne prvky sú lemované antracitovými plechmi.

Vnútorné povrchy sú v jednoduchej kombinácii obkladových dosiek z preglejky a betónovej hladenej podlahy s vykurovaním. Atypické sú iba sociálne prevádzky so stierkovými vrstvami. Zapojením vnútorných priestorov pôvodného mlyna do celkového obytného a užívateľského priestoru umožňuje, podľa potreby a nálady, meniť pocit z bývania – moderného, čistého, úsporného s jednoduchými materiálmi, ako aj tradičného upokojujúceho pocitu z masívnych omietaných múrov a pevnej historickej stavby.

Autor: PROJEKTSTUDIO | David Kotek [DAD], Pavel Nitra
Adresa: Vrchpolí 509, Zbyslavice-Klimkovice, Česká republika
Projekt: 2015-16
Realizácia: 2017-18
Úžitková plocha: 173 m²
Zastavaná plocha: 157 m²
Plocha pozemku: 1500 m²
Obostavaný priestor: 820 m³
Autor pôvodného mlyna: Johann Beier a Carl Ulrich, 1869
Ocenenie: Zvláštna cena poroty v súťaži Stavba roku 2019

Viac info na: https://www.projektstudio.cz/

Čítajte tiež:

Autor: PROJEKTSTUDIO
Foto: Jakub Zdechovan

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama