Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Vetranie s rekuperáciou tepla v bytových (panelových) domoch

Zverejnené: 8. 9. 2015

Systémy pre vetranie, lepšie povedané systémy pre riadené vetranie s rekuperáciou tepla, nie sú na trhu ničím novým. V rámci výstavby rodinných domov s nízkou energetickou spotrebou sa veľmi dobre etablovali na domácom trhu. Ich ponuka, variabilita a efektivita rastie v niektorých bodoch, hlavne čo sa týka účinnosti rekuperácie, tu dosahujú špičkových hodnôt. Jedná sa o systémy, ktoré prinášajú pre majiteľov nehnuteľnosti – domu alebo bytu výhody v mnohých úrovniach.

Nie je tomu tak dlho, mnohí z Vás si na túto dobu ešte dobre pamätajú, kedy zažili svoj rýchly nárast systémy revitalizácií bytových a panelových domov. Jedná sa hlavne o úpravy, ktoré spočívajú v zatepľovaní domu, výmene otvorových výplní (okien). Tým pádom dochádza k výraznému poklesu energetických potrieb na vykurovanie, ale na druhej strane výrazným spôsobom rastie potreba vetrania obytných priestorov. U rekonštruovaného objektu nie je možné spoliehať iba na prirodzené vetranie, ktoré je v čase po rekonštrukcii už nevyhovujúce. Podporu pre inštaláciu vetrania je možné jednoducho sledovať aj v českej legislatíve. Medzi najvýznamnejšie patria záväzné dokumenty, teda vyhlášky a zákony:

  • 268/2009 Zb. – Vyhláška o technických požiadavkách na stavby – v znení neskorších predpisov.
  • 163/2002 Zb. – Nariadenie vlády, ktorým sa stanovia technické požiadavky na vybrané stavebné výrobky.
  • ČSN EN 15665 – Vetranie budov – Stanovenie výkonových kritérií pre vetracie systémy obytných budov.
  • ČSN EN 15665/Z1 – Vetranie budov – Zmena 1.

V každom z vyššie uvedených textov je možné nájsť zmienku o tom, prečo, ako a kedy vetrať. Za ten najdôležitejší je možné považovať aj záväznú vyhlášku 268/2009 Zb., ktorá sa odvoláva na ČSN EN 15665, a zmenu Z1. Tu je uvedené, akým spôsobom majú byť priestory vetrané, viď. tab. 1. Parametrom, ktorý vyhláška ďalej spomína ako záväzný, je maximálna koncentrácia CO2 v obytných priestoroch. Tu je ako limit uvedená hodnota 1500 ppm. Na jednej strane je jasným spôsobom požadované, v akej miere vetrať tak, aby vnútorné prostredie bolo pre užívateľov komfortné a zdravé. Na druhej strane stoja vlastníci, nájomníci bytov, ktorých sa nekvalitná vnútorná klíma jednoznačne dotýka a ktorí v mnohých prípadoch obývajú priestory nespĺňajúce požiadavky na kvalitné prostredie.

Redukcia prirodzeného vetrania

Vďaka novým oknám a zateplovacím systémom, ktoré sú navrhované s maximálnym úsilím na zníženie tepelných strát a maximálne utesnenie objektu, dochádza k redukcii prirodzeného vetrania. V byte, kde boli kedysi netesné okná, plášť bez zateplenia, sa bavíme o desať aj viac násobnom znížení prirodzeného vetrania oproti pôvodnému stavu. Tento fakt sa jednoznačne premietne vo vnútorných mikroklimatických podmienkach. Z pohľadu užívateľa bytu je to hlavne vysoká vnútorná vlhkosť, ktorá spolu s nízkou povrchovou teplotou na vnútorných konštrukciách zapríčiní nárast plesní. Príčiny vzniku a dôsledku sú zjavné na obr. 2. Ďalej tiež vysoká koncentrácia CO2, ktorá vedie pri dlhodobo vysokých koncentráciách k negatívnym vplyvom na užívateľov. Dôkazom je meranie vykonané v priestore spálne panelového domu pre dve dospelé osoby, viď. obr. 1. Obidve spomenuté veličiny majú jednu spoločnú charakteristiku, užívateľ v byte sa na nich veľmi rýchlo adaptuje, väčšina z nás ich nie je schopná relevantne posúdiť. Áno, nie sú vidieť, niekedy iba cítiť, ale veľa ľudí si na nich „jednoducho zvykne”. A to je jedna z hlavných príčin dnešného stavu. Užívateľa to v danej chvíli nebolí, ani ho to výrazne neobmedzuje napríklad v pohybe. Pokiaľ by tomu bolo naopak, situácia by bola určite iná. Avšak tu máme na mysli prostredie ktoré nás ovplyvňuje dlhodobo – respiračné problémy, nárast alergických reakcií a pod. Tieto vplyvy sa bohužiaľ prejavia až za niekoľko rokov, je teda nevyhnutné im predchádzať včas @ndash; pri rekonštrukcii objektu, nie až za niekoľko rokov.

Koncentrácia CO2 v priestore spálne, obsadená dvomi dospelými. Okná po výmene, plášť domu bez dodatočného zateplenia. Cca po uplynutí 1⁄4 hodiny je v priestore prekročená koncentrácia 1600 ppm
Koncentrácia CO2 v priestore spálne, obsadená dvomi dospelými. Okná po výmene, plášť domu bez dodatočného zateplenia. Cca po uplynutí 1⁄4 hodiny je v priestore prekročená koncentrácia 1600 ppm
Obr. 2: Princíp vzniku plesní vďaka prechladzovaniu rohov konštrukcie (Zdroj: Passive House Institute)
Obr. 2: Princíp vzniku plesní vďaka prechladzovaniu rohov konštrukcie (Zdroj: Passive House Institute)

Tab. 1: Požiadavky na vetranie obytných budov ČSN EN 15665/Z1

Trvalé vetranie (prietok vonkajšieho vzduchu)Nárazové vetranie (prietok odsávaného vzduchu)
PožiadavkaIntenzita vetraniaDávka vonkajšieho vzduchu na osobuKuchyňaKúpeľneWC
[h-1][m3/(hod.os)][m3/hod][m3/hod][m3/hod]
Minimálna hodnota0,3151005025
Odporúčaná hodnota0,5251509050

Spôsoby (ne)vetrania

Veľmi obľúbená veta v projektovej dokumentácií pre revitalizáciu objektu, kde dôjde k výmene okien a zatepleniu plášťa budovy, znie, že vetranie bude zabezpečené prirodzeným spôsobom. Ako toho ale dosiahnuť, keď objekt je utesnený? Otvoriť okno „ to nie je práve príliš použiteľné v zimnom období a navyše energiu prácne vyrobenú bez úžitku odvádzam mimo priestorov domu. Použiť mikro ventiláciu v oknách? Prečo teda celý plášť domu utesňujeme, vrátane okien, aby sme následne zámerne tento proces degradovali? Naozaj sa jedná o protichodné akcie, ktorým chýba logický zmysel a tým viac ešte aj ten praktický. Bez ohľadu na fakt, že podľa ČSN 73 0540 „ časť 2: Požiadavky, je možné vyčítať v poznámke č. 4 v článku 7.2.2 Intenzita vetrania miestnosti: „Prirodzený prívod a odvod vzduchu škárami otváracích prvkov v plášti budovy nezabezpečuje vetranie miestnosti.” [3]. Použitie mikro ventilácie takisto môže viesť k nezvratnému poškodeniu okien a ich nadväzujúcich častí, viď obr. 3.

Ďalším zavádzajúcim spôsobom, ako je možné len papierovo situáciu vyriešiť, je použitie tzv. odvetrávacích hlavíc, inak povedané odvetrávacej turbíny (obr. 4.), ktorými sa nahradí nefunkčný odťahový ventilátor na streche objektu. Odvetrávacie hlavice boli vyvinuté pre odvetrávanie dutín pod strechou objektu – teda bez nároku na prekonanie tlakových strát v potrubí použitých na bytových domoch. Bez ohľadu na fakt, kadiaľ sa vzduch do objektu dostane, keď je utesnený? Výsledkom je nefunkčný systém, ktorý možno funguje pre užívateľov tesne pod strechou, pre ostatných rozhodne nie je riešením, ale skôr záťažou.

Obr. 3: Možné problémy vznikajúce na otvorových výplniach – porušené rámy vplyvom zamrznutia kondenzátu
Obr. 3: Možné problémy vznikajúce na otvorových výplniach – porušené rámy vplyvom zamrznutia kondenzátu

Obr. 4: Osadené hlavice, turbíny – nepoužiteľné pre vetranie bytových domov
Obr. 4: Osadené hlavice, turbíny – nepoužiteľné pre vetranie bytových domov

Riešenie situácie – vetranie s rekuperáciou

Systémy vetrania bytov môžeme všeobecne rozdeliť na dve skupiny, a to na systémy bez rekuperácie tepla a systémy s rekuperáciou tepla. Do systémov bez rekuperácie tepla patria všetky systémy vetrania pomocou otvárania okien či všetky podtlakové systémy zabezpečujúce len odvedenie vzduchu z bytov a zabezpečujúce prívod vzduchu prostredníctvom individuálnych otvorov alebo štrbín či už v oknách alebo v múroch domu. Nevýhodou týchto systémov, okrem nevýhody úspory energie, je v mnohých prípadoch nedokonalá tesnosť uzatvárania týchto otvorov a tým pri veľkom počte týchto otvorov (v každej miestnosti by mal byť aspoň jeden) porušenie vzduchotesnosti objektu v čase, keď nie je potrebné vetrať, čo so sebou nesie zbytočné straty energie a nekomfortné prostredie.

Systém centrálneho vetrania ATREA zobrazený na obr. 5 sa skladá z jednej alebo niekoľkých samostatných jednotiek, ktoré sú umiestnené na streche objektu alebo v technických priestoroch objektu a zabezpečujú spoločné prevetrávanie bytov v rovnakej stupačke. Aby bolo možné zabezpečiť individuálne prevetrávanie jednotlivých bytov na stupačke, podľa okamžitých požiadaviek jednotlivých bytov je na vstupe a výstupe do každého bytu osadený VAV regulátor prietoku. Odvod vzduchu je z kúpeľní, záchodov, kuchýň, šatní atď. Prívod vzduchu zasa do obývacích priestorov, spální, detských izieb. VAV regulátor prietoku na obr. 7. zabezpečuje reguláciu výkonu vetrania v byte. Pre riadenie je možné použiť manuálne, automatické ovládače v kombinácii so snímačmi kvality vzduchu, alebo CO2. Výkon centrálnej jednotky je tak neustále upravovaný pre dosahovanie min. prevádzkových nákladov. Jednotlivý užívateľ nie je ovplyvnený tým druhým.

Tento systém zabezpečuje riadené vetranie s využitím odpadového tepla – rekuperácie. Tým je zabezpečená vhodná mikroklíma – vlhkosť, teplota, prašnosť prostredia, zredukovanie zápachu v miestnostiach atď. Vďaka rekuperácii je možné ušetriť až 7GJ/rok na vykurovanie jedného bytu dispozície 3+1kk, ktorý je obsadený štyrmi užívateľmi. Hlavným prínosom zostáva zdravé prostredie a s ním súvisiace zníženie chorobnosti a v neposlednej rade tiež zvýšenie hodnoty bytu a jeho príprava na ďalšie používanie aj budúcimi generáciami.

Obr. 5: Prehľadná schéma centrálneho systému vetrania ATREA
Obr. 5: Prehľadná schéma centrálneho systému vetrania ATREA
Obr. 7: VAV regulátor prietoku osadený v každom byte. Ovládanie je nezávislé od každého užívateľa
Obr. 7: VAV regulátor prietoku osadený v každom byte. Ovládanie je nezávislé od každého užívateľa
Autor: Ing. Martin Bažant
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama