Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Víťazný Lakepark nad Machovým jazerom

Zverejnené: 14. 1. 2019

Rezidencia Lakepark leží asi 130 m vzdušnou čiarou od prístaviska v obci Staré Splavy (k.ú. Doksy), 8.3 km od hradu Bezděz a 11 km od hradu Houska. Čo majú Lakepark a obidva gotické hrady (Houska renesančne prestavená) spoločné? Okrem toho, že ich nájdete na malom a pôvabnom území, si ich všimla aj široká verejnosť kvôli ich architektúre a nápaditosti.

Drevo sa objavilo tiež na niekoľkých lodžiách a terasách.

Rezidencia Lakepark na brehu Máchovho jazera bola na úspech snáď už predurčená. Už počas výstavby získala napr. cenu architektov v súťaži Realitný projekt roku 2016. Teraz pribudli dve najvyššie ocenenia v súťaži Stavba roku Libereckého kraja 2018: okrem Hlavnej ceny architekta Karla Hubáčka získala táto realizácia ešte 1. miesto v kategórií bytových stavieb a stavieb občianskej vybavenosti.

Staré Splavy boli jednou z najpreslávenejších dovolenkových destinácií už v dobách Rakúsko-Uhorska, kedy sa dokonca nazývali „České Lido”. Z potenciálu vyhľadávanej turistickej lokality, zabezpečujúcej ideálne podmienky nielen pre rodinnú dovolenku, ale aj aktívny odpočinok či romantický víkend, ťaží maximálne aj Lakepark. V tesnej blízkosti Máchovho jazera v obci Staré Splavy ponúka ubytovanie v priestoroch nadštandardne vybavených apartmánov (1+kk, 2+kk a 3+kk) a pod jednou strechou kombinuje bývanie s investičnými apartmánmi na krátkodobé prenájmy.

Z priestorov rezidencie sa ponúka množstvo výhľadov do zelenej krajiny.
Z priestorov rezidencie sa ponúka množstvo výhľadov do zelenej krajiny.

Stavba z tehál HELUZ a betónu, fasádny plášť drevený

Začiatkom roku 2018 dokončená stavba bola zahájená v septembri 2016 zaistením pieskovcovej skaly skobami a striekaným betónom. Nasledovali práce na podkladových betónoch, na ktoré nadväzuje základová doska s funkčným riešením bielej vane a s tým spojené stenové a stropné konštrukcie. Všetko bolo realizované z vodostáleho betónu s kombináciou vymuroviek z tehlového systému HELUZ.

Pre obvodové steny sa jednalo hlavne o tehly HELUZ P15 v šírkach 250 a 300 mm, ktoré sú určené pre konštrukcie s vyššími nárokmi na únosnosť a nepriezvučnosť, preto patria medzi obľúbený sortiment pri výstavbe viacpodlažných rezidenčných budov. Priečky oddeľujúce jednotlivé apartmány boli pre vyšší komfort vymurované z tehlových blokov HELUZ AKU, ktoré dosahujú laboratórnu zvukovú nepriezvučnosť až 58 dB ( Heluz AKU 30/33,3 MK P15), takže spĺňajú najvyššie nároky na zvukovú izoláciu a sú určené pre nosné aj nenosné murivo. Tým vznikla na pozemku monolitická tehlobetónová hrubá stavba. Počas roku 2017 sa spravil jej drevený obklad a zateplenie prevetrávanej fasády. Drevo sa objavilo tiež n niekoľkých lodžiách a terasách, všetko bez prechodového prevedenia. Strešná krytina je plechová a tento materiál prechádza v určitých miestach tiež na fasádu. Interiéry sú v modernom poňatí pohľadových betónov, veľkoformátových dlažieb, laminátových podláh a kvalitnej sanitárnej techniky.

Súkromie a výhľady na Machovo jazero aj Bezděz

Budovy Lakepark sú dôležitou hodnotou, ktorá nepochybne prispela k udeleniu titulu Stavba roku v Libereckom kraji za rok 2018. Tajomstvom zahalený hrad Bezděz tvoriaci panorámu nad Machovým jazerom a tamojší kraj vôbec už v minulosti inšpirovali mnohé osobnosti. Legenda o mníchmi ukrytom poklade stála pri zrode opery Bedřicha Smetany Tajomstvo a Karel Hynek Mácha tu zasa našiel námet ku svojim najcitovanejším májovým veršom. V pozadí v kreativite za skladateľmi a básnikmi akoby nechceli zostať ani súčasní architekti, ktorí v obci Staré Splavy pri Máchovom jazere navrhli rezidenčný projekt Lakepark, aktuálne vyhlásený stavbou roku Libereckého kraja za rok 2018.

Hrad Bezdez sa do českej histórie zapísal aj ako miesto, kde bol uväznený kráľ Václav II. Aj so svoju matkou Kunhutou. Obidvaja sem boli privezení v januári 1279 v čase vpádu Braniborov do Čiech a nimi tu boli aj strážení. Kunhute sa v apríli podarilo z hradu odísť do Prahy, Václav II. bol odvezený do Žitavy, kde v zajatí strávil ďalšie 4 roky. Neskôr sa na Bezděz niekoľkokrát vrátil a potom ho dal do zástavy pánom z Dubej, pretože potreboval peniaze (Wikipedia).

Výstavba jedného z apartmánov.
Výstavba jedného z apartmánov.

Pohľad architekta

"Skladba založená na rozlične tvarovaných priečnych hmotách uložených na spoločnej podnoži je svojim meradlom a tvaroslovím primeraná okolitej zástavbe a zároveň uvoľňuje priehľady južným smerom k jazeru," charakterizuje objekt Ing. arch. Petr Vacek, hlavný architekt projektu zo spoločnosti EBM - Expert Building Management, s.r.o. Architektonické a výtvarné riešenie je súčasné a spoločne s racionálnym návrhom vnútorných priestorov zodpovedá aktuálnym nárokom na bývanie.

Navrhnutý objekt veľmi dobre zapadá do kontextu svojho okolia, dispozície vytvárajú dostatočné súkromie, ale súčasne sa pamätá aj na panoramatické výhľady na Machovo jazero aj Bezděz. "Fasády objektu prepisujú základný výtvarný a funkčný koncept domu - steny s okennými otvormi sú doplnené nikami pre lódžie. Okenné otvory sú navrhnuté vo vertikálnej proporcii a zabezpečujú dostatočné presvetlenie a oslnenie vnútorných plôch obytných miestností, vďaka nízkej parapete umožňujú vyšší kontakt s vonkajším priestorom", vysvetľuje Ing. arch. Petr Vacek a pokračuje: "Obklad plášťa drevenými hranolmi odkazuje k prírodným kvalitám lokality a na fasádach vytvára kombinácie otvorených plôch – okenných otvorov a lodžií – a plných častí. Drevené hranoly obkladu na vybraných miestach predstupujú pred lodžie a terasy, čím vytvárajú subtílnu slnečnú clonu a oddeľujú chránené súkromné priestory od okolia. Dispozičné riešenie vnútorných priestorov je racionálne a efektívne. V objekte sú umiestnené bytové jednotky rôznych veľkostí navrhnuté s dôrazom na preslnenie každého bytu a využitie výhľadov do okolia. K väčšine bytových jednotiek prináleží lodžia alebo terasa umožňujúca svojou plochou umiestnenie jedálenského stolu. ”

Priestorné apartmány sú vybavené nadštandardne.
Priestorné apartmány sú vybavené nadštandardne.

Základné údaje o stavbe:

Názov projektu: Bytový dom Lakepark rezidencia
Miesto: Doksy - Staré Splavy
Generálny dodávateľ: EBM Construct s.r.o., člen skupiny EBM Group, v rámci ktorej vykonáva funkciu generálneho dodávateľa stavieb realizovaných skupinou a takisto ponúka tieto služby pre externú klientelu hlavne z rád privátnych developérskych spoločností.
Investor: Bytové družstvo Staré Splavy
Realizácia: 2016–2017
Použité materiály HELUZ: Heluz P15 30 brúsená, Heluz P15 25 brúsená, Heluz 14 brúsená, Heluz 11,5 brúsená, Heluz AKU 30/33,3 MK P15, Heluz AKU 25 MK P15, Heluz AKU 11,5 P15, Heluz preklad plochý115/1250, Heluz preklad nosný 238/1500, Heluz Kotva z nerezovej ocele HNK, Heluz Trend tepelnoizolačná zakladacia malta, Heluz pena (tenkovrstvé lepidlo).

O dodávateľovi murovacích materiálov

HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích systémov v ČR a na Slovensku, ale ako jediná firma je čisto česká. Tradícia tejto rodinnej firmy siahajú až do roku 1876, kedy Ján Řehoř v Dolnom Bukovsku postavil prvú žiarovú pec a z vyťaženej hliny vypálil prvé tehly. Dnešná spoločnosť HELUZ má výrobné závody okrem Dolného Bukovska ešte v Hevlíne a Libochoviciach, kde vyrába kompletný stavebný systém HELUZ zahŕňajúci obvodové aj vnútorné tehlové bloky, vrátane tehál s najlepšími tepelno-izolačnými vlastnosťami na trhu radu HELUZ FAMILY 2in1 pre nízkoenergetické a pasívne domy. Spoločnosť HELUZ v roku 2017 na trh uviedla aj prvú kompaktnú brúsenú AKU tehlu sendvičovej skladby tehla-minerálna vlna-tehla so vzduchovou nepriezvučnosťou Rw = 57 dB pod názvom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Sortiment ďalej tvoria nosné roletové a žalúziové preklady, ploché preklady, keramické stropy, komínové systémy a špeciálne tvarovky.

Kontakty:
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.
U cihelny 295, 373 65 Dolní Bukovsko
Tel.: +420 385 793 030
E-mail: info@heluz.cz
http://www.heluz.cz

Autor: Jiří Hejhálek, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Heluz
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama