vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Vnútorná tieniaca technika – prehľad, druhy, použitie

Zverejnené: 3. 7. 2015

Tieniaca technika je v dnešnej dobe veľmi rozšírenou a štandardnou záležitosťou každej modernej domácnosti. V Českej republike je najpoužívanejšie vnútorné tienenie okien, ktoré sa veľakrát rieši pomocou horizontálnych hliníkových žalúzií. Možností a druhov je však oveľa viac a určite stoja za zváženie.

Hlavnou úlohou vnútornej tieniacej techniky je zabránenie nepríjemného svitu slnečného žiarenia do interiéru a tým pádom zamedzenie nepríjemných svetelných efektov. Nemenej dôležitý je potom aj vzhľad. Každý prvok, ktorý je v tesnej blízkosti okien, má totiž priamy vplyv na to, ako sa budeme v danej miestnosti cítiť. A vzhľadom k jeho dlhej životnosti stojí za to vybrať skutočne tú najlepšiu možnú variantu.

Žalúzie

Vnútorné žalúzie1) sú najrozšírenejším spôsobom slnečnej ochrany a je možné ich použiť pre takmer všetky typy okien. Hlavnou príčinou ich rozšírenosti je ich jednoduchosť a minimálna údržba. Súčasťou vnútorných žalúzií sú lamely, na ktorých základe je potom možné rozlišovať žalúzie podľa spôsobu sťahovania, uchytenia/montáže, ovládania a v neposlednej rade tiež podľa materiálového prevedenia lamiel. Podľa spôsobu sťahovania a uchytenia môžeme žalúzie rozdeliť na horizontálne a vertikálne. Podľa materiálu potom na hliníkové, drevené alebo látkové.

Horizontálne žalúzie

Horizontálne žalúzie sú použiteľné prakticky do všetkých typov a tvarov okien. Môžu byť montované na rám okna alebo do zasklievacej lišty. Výhodou je predovšetkým ich jednoduchosť, rýchlosť montáže, minimálna údržba a cenová dostupnosť. Najbežnejším typom sú žalúzie hliníkové. Novšie sú napríklad žalúzie Ondulette – Luxaflex umožňujúce rôzne typy lamiel, či systém Varioline, ktorý užívateľom dovolí stiahnuť žalúziu či už zhora nadol alebo odspodu nahor.

Vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú určené skôr pre atypické okná, kancelárie, veľké plochy atď. Ich prednosťami sú funkčnosť, ktorú skvelo kombinujú s dekoratívnosťou, ďalej pohodlnosť a upotrebiteľnosť. Spájajú v sebe slnečnú ochranu s moderným, elegantným doplnkom interiéru rodinných domov a bytov. Ich vyhľadávanou vlastnosťou je tiež schopnosť vtlačiť ráz útulnosti veľkým priestorom. Celkom dokážu nahradiť záclony aj závesy a vďaka svojej elegancii prevzdušniť celý priestor [1].

Drevené interiérové žalúzie

Sú menej obvyklé, ale pôsobia reprezentačne a je možné ich použiť ako účelový módny doplnok bytov aj komerčných priestorov. Estetický účinok žalúzií je podporený farebnou škálou odtieňov a kvalitných materiálov. Ide v podstate o luxusnejšiu variantu klasického tienenia. Väčšinou si ich vyberajú náročnejší zákazníci s estetickým cítením a vkusom. Môžu byť použité v oknách rôznych tvarov aj materiálov.

Plisé

Špeciálnym druhom moderného typu tienenia sú látkové žalúzie plisé umožňujúce oproti štandardným systémom sťahovanie či už z hora, tak aj z dolnej časti okna. Výsledkom je možnosť zatienenia interiéru pred nežiaducimi pohľadmi, bez toho, aby sme zamedzili všetkému dennému svetlu. Žalúzie plisé vedia zatieniť aj veľmi atypické tvary okien, napr. kruhové, polkruhové, šikmé alebo trojuholníkové. Vhodné sú nielen do klasických či strešných okien, ale ak k zatieneniu zimných záhrad.

Rolety

Druhou najpoužívanejšou tieniacou technikou sú rolety. Predstavujú vhodný tieniaci a dekoratívny prvok zvýrazňujúci celkové architektonické riešenie interiéru. Takisto aj roliet existuje niekoľko variant.

Textilné rolety

Tento druh roliet je najbežnejší, pretože je ním možné zatieňovať prevažnú väčšinu štandardných tvarov okien. Výhodou je možnosť celkového tieniaceho efektu. Vynikajú svojou jednoduchosťou, spoľahlivosťou a variabilitou. Široká ponuka dekorov látok a typov textilných roletiek umožňuje zladiť voľbu intenzity zatienenia a komplexného farebného zladenia s interiérom.

Bambusové rolety

Jedným z novších a menej obvyklých druhov roliet sú bambusové rolety. Ich originálnosť spočíva v materiáli, ktorý je čisto prírodný z veľkého množstva spletených dekoračných drevín. V moderných bytoch tvoria zaujímavý dekoračný prvok, ale hodia sa takmer všade, pokiaľ chceme dodať priestoru harmóniu.

Rímske rolety

Za kráľovnú medzi roletami sú považované vysoko elegantné rímske rolety, ktoré zároveň ponúkajú praktické riešenie tienenia okien a ďalších presklených plôch. Rímske rolety dokážu štýlovo dekorovať každý interiér a dodať mu jedinečný a osobitý štýl. Táto schopnosť je daná či už ich konštrukčným riešením, tak bohatou paletou farieb a vzorov. Rímske rolety sa na rozdiel od klasických roliet nenavíjajú, ale skladajú sa smerom dole, ale aj nahor. Veľkou výhodou týchto roliet je ich jednoduchá možnosť čistenia, väčšinu látok je možné prať na ručné pranie, na 30 stupňov [3, 4].

Netradičné druhy tieniacej techniky

Špeciálnu skupinu tieniacej techniky tvorí štvorica Twinroll, Fasetroll, Siluroll a Newroll. Zvyčajne ide o kombináciu roliet s iným tieniacim prvkom. Twinroll je kombináciou bežnej látkovej rolety a žalúzie. Nielenže sa jedná o výrazný moderný dekoračný prvok, ale dochádza tiež k perfektnej regulácii svetla. Fasetroll je zase kombináciou látkovej rolety a klasických záclon. Funkcie a prednosti sú veľmi podobné ako u roliet Twinroll. Ďalším novým dizajnovým prvkom tieniacej techniky je roleta Siluroll, ktorá pomocou zdvojenej látky a pruhom všitým medzi nich funguje jednak ako dekorácia a jednak je ideálnym riešením pre optimálne osvetlenie pri práci a reguláciu teploty. Jedna z najnovších a najmodernejších roletových techník u nás sú rolety Newroll. Ide o tzv. roletu do priestoru medzi sklami. Tento nový a inovatívny roletový systém sa montuje pomocou jednozložkovej pásky priamo na sklenenú tabuľu.

Do samostatnej skupiny tieniacej techniky by sme mohli zaradiť japonské posuvné steny, ktoré predstavujú veľmi originálny spôsob zatienenia interiéru. Toto riešenie nachádza svoje uplatnenie všade tam, kde vzniká požiadavka na zatienenie veľkej plochy či na rozdelenie priestorov. K výhodám japonských stien patrí hlavne vysoká variabilita. Ich využitie je takmer neobmedzené. Môžeme ich použiť nielen ako tieniaci a dekoratívny prvok, ale tiež napríklad namiesto dverí k vstavaným skriniam alebo k zakrytiu výklenkov.

Závesy a záclony

Takisto aj klasické záclony a závesy sú stále neoddeliteľnou súčasťou našich domácností, hoci aj oni podliehajú módnym trendom. Zároveň patria medzi najstaršie druhy tieniacej techniky, a preto je potrebné ich spomenúť. Závesy môžu slúžiť buď k úplnému, ale čiastočnému zatemneniu priestoru, čím je dosiahnutá ochrana pred slnečným žiarením. Vďaka širokej palete farieb, zhotovení a vzorov navodia v miestnosti pohodovú atmosféru pre relaxáciu. Sú veľmi módne, útulné a každý si vďaka nim môže vyladiť interiér podľa vlastných predstáv.

Použité zdroje:

[1] www.l-ex.cz

[2] www.rolrols.cz

[3] www.bematech.cz

[4] www.bematech.cz

Drevené žalúzie
Drevené žalúzie
Plisé
Plisé
Rímske rolety
Rímske rolety
Japonská stena
Japonská stena
Siluroll
Siluroll

¹) Slovo žalúzie pochádza z francúzskeho jalousie (v preklade žiarlivosť) označujúci aj okennú mrežu, ktorá umožňovala pohľad von, ale zároveň zabraňovala pohľadom zvonku dovnútra miestnosti a bola inšpirovaná mriežkami v orientálnych háremoch, kde si pán žiarlivo strážil súkromie ženských komnát. (www.wikipedia.org, www.stavebnictvi3000.cz)
Autor: Zuzana Mrázková
Foto: Archív firmy ROLROLS s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama