Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Vrbatova búda – staronový svet na úpätí krkonošských hôr

Zverejnené: 16. 5. 2022

Na horskom hrebeni, na krkonošskom Zlatom návrší, tristo metrov od kamennej mohyly s pamätnou doskou pripomínajúcou dve mužské mená, sa nachádza takzvaná Vrbatova búda. Nesie odkaz a meno pretekára pochádzajúceho z Mříčnej v Libereckom kraji, Václava Vrbatu, ktorý tu vtedy v snahe zachrániť svojho priateľa nešťastne umrzol.

Mohylu s pamätnou doskou nechali k pamiatke majstrov lyžiarov Bohumila Hanča a Václava Vrbatu, ktorí na tomto mieste v marci 1913 počas medzinárodného bežeckého závodu na 50 kilometrov tragicky zahynuli, vybudovať niekoľko rokov po smutnej udalosti Český krkonošský spolok SKI z Jilemnice a Český SKI klub z Hradca Králové.

Pôvodným zámerom Vrbatovej búdy bolo ústredie Horskej služby. Tá tu však nikdy nesídlila a budova čoskoro prešla pod prevádzku Interhotelov Krkonoše. Desiatky rokov plnila búda svoj nový účel a bez valnej údržby, sužovaná drsnými vysokohorskými podmienkami si zachovala svoj pevný prirodzený ráz. V roku 2007 sa nový majiteľ, Martin Wichterle, rozhodol zveriť jej rekonštrukciu a rozšírenie ateliéru IXA architekta Tomáša Hradečného. Popri nutných sanáciách a výmene technológií bolo potrebné tiež navýšiť komfort pre návštevníkov a prevádzkovateľov – objekt vo finálnej podobe tak zahŕňa reštauráciu, bufet, ubytovacie priestory aj verejné toalety.

Reštaurácia vo Vrbatovej búde
Reštaurácia vo Vrbatovej búde

Vo výške 1400 m n. m. sa návrh jej rekonštrukcie a prístavby musel vysporiadať s mimoriadnymi klimatickými podmienkami a súčasne prísnymi požiadavkami ochrany prírody zo strany Správy KRNAP. Jedným z požiadaviek majiteľa bola zachovanie pôvodnej búdy, boli však odstránené nefunkčné prístavby a priečky. Originálna búda je tak akoby vložená do pomyselného betónového puzdra. Výsledkom je symbióza pôvodnej stavby s kontrastnou železobetónovou hmotou inšpirovanou neďalekými bunkrami hraničného opevnenia. Toto spojenie, nech by sa mohlo zdať ako zlučovanie nezlúčiteľného vytvára staronový svet, celkom súčasný a moderný čo sa týka funkčnosti, avšak hrdo sa hlásiaci ku svojej histórii a ku koreňom.

Drevo, plech aj betón

Materiály kraľujúce novej Vrbatovej búde sú smrekovcové drevo v priestoroch reštaurácie, bufetu, na vonkajšom obklade podkrovia a vyhliadkovej terase, ďalej potom nerezový plech na toaletách a pohľadový betón EASYCRETE s odtlačkom tesárskeho debnenia, ktorý sa vďaka zvolenej sendvičovej konštrukcii prepisuje aj v interiéri. Práve betónová časť najvýraznejšie dokresľuje horský charakter a vzdáva česť pohraničným bunkrom, ktoré bez údržby prežívajú už 80 rokov.

Na rekonštrukciu a dostavbu Vrbatovej búdy bolo dodaných celkom 216 m³ betónu. Stavba sa nachádza v prvej zóne Krkonošského národného parku a dodávky betónu tu prebiehali iba od júna do októbra 2014. Betón sa na stavbu vozil z betonárne Vrchlabí, patriacej spoločnosti TBG Východné Čechy, ktorá je súčasťou skupiny Českomoravský betón. „Vysokohorské veľmi premenlivé počasie, vzdialenosť 31 kilometrov a výškové prevýšenie 925 metrov medzi betonárňou a stavbou vyžadovali profesionálny prístup pri plánovaní i samotnej realizácii dodávok materiálu,“ vypočítava špecifické podmienky projektu vedúci betonárne Petr Binko. „Všetka betonáž bola ale po celú dobu výstavby šetrná k prírode a vjazd techniky na stavbu bol obmedzený na minimálnu dobu, ktorú vyžadovala rekonštrukcia,“ dodáva.

Priestory bufetu.
Priestory bufetu.

Oceňované riešenie

Práce vo vysokohorských podmienkach môžu prebiehať len pár mesiacov v roku, a preto trvalo dokončenie stavby niekoľko rokov. Veľa prvkov vyžadovalo špecifické riešenia. Kvôli nižšej úrovni základovej škáry prístavby oproti existujúcemu objektu búdy bolo potrebné podmurovať základy a vykonať zvislé izolácie, ďalej sú tú zasklievacie rámy vkladané do debnenia, pásy penového skla na prerušenie tepelných mostov v nosnej konštrukcii alebo pružný izolačný pás v prechode medzi kamennou stenou búdy a pôchodznou strechou prístavby. Ateliér IXA bol za riešenie Vrbatovej búdy nominovaný do prestížnej medzinárodnej súťaže Mies van der Rohe Award 2017.

Rekonštrukcia vdýchla Vrbatovej búde celkom nový život a tá sa teraz môže pochváliť niekoľkými tisíckami návštevníkov ročne. Tí sa môžu pokochať nezameniteľnými výhľadmi z priestrannej terasy, pochutnať si v prízemnej reštaurácii či zahriať sa hrnčekom vareného vína v bufete v suteréne. A môžno si niektorý z nich spomenie aj na Bohumila Hanče a Václava Vrbatu…

Súvsiace články:

Autor: skupina Českomoravský Beton
Foto: Benedikt Markel
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama