Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Vyberáme stavebný pozemok

Zverejnené: 19. 10. 2020

Bývanie v dome s vlastnou záhradou si vzhľadom na udalosti posledných mesiacov získava stále nových priaznivcov. Súkromný vonkajší priestor totiž umožňuje tráviť voľný čas v zeleni aj počas karantény. Pre mnoho Čechov je však vidina takého vlastného bývania aspoň zatiaľ vzdialená, situácia na trhu s pozemkami sa navyše vplyvom nedostatočnej ponuky v oblasti zasieťovaných parciel za posledné roky ešte zhoršuje. Ak zľavíte zo svojich nárokov a dáte šancu aj "menej vybaveným" pozemkom, zistíte, že tiež prinášajú svoje výhody.

Foto: DifferR, Shutterstock

Už pred krízou pritom z výskumu vyplývalo, že najspokojnejší sú ľudia bývajúci vo vlastnom rodinnom dome (72%), prípadne vlastnom byte (60%), oproti ľuďom v prenájmoch (32%).

Pri výbere pozemku by sme mali zohľadniť aj ďalšie faktory, ako je občianska vybavenosť, dostupnosť, umiestnenie (v satelitnej zástavbe, blízkosti prírody a pod.) či vecné bremená. Čakať na priaznivejšie ceny sa však podľa odborníkov príliš neoplatí, minimálne v najbližších mesiacoch. V posledných rokoch bol dopyt po pozemkoch enormný, pričom ani teraz, napriek tomu, že je hospodárstvo v kríze, nemožno očakávať zmenu.

Rovina či svah?

Rovinný pozemok predstavuje v mnohých prípadoch najjednoduchší variant. Neobmedzuje majiteľa pri stavbe, nevyžaduje veľké terénne úpravy. Stavba na rovinnej ploche má ale aj svoje úskalia -⁠ je vystavovaná rozmanitým vonkajším vplyvom a nie je výnimkou, že sa po prívalovom daždi ocitne v jazere vody. Na rozdiel od svahovitého pozemku, nie je rovinný pozemok vhodný ani v prípade ílového podložia.

Naopak, dom v miernom svahu umožní výhľady do okolia, optimálny je pritom pozemok orientovaný na juh. Žiarivým príkladom toho, ako sa môže dom vo svahu vydariť, je tento projekt pri Zlíne. Je potrebné len počítať s tým, že výdavky na riešenie stavby vo svahu budú vždy vyššie ako založenie podlahy domu pár centimetrov nad úrovňou terénu. Realizácia sa tak stáva celkovo finančne nákladnejšia. Avšak miesto, kde má váš vysnívaný dom stáť, by ste mali vyberať aj srdcom. Intuícia vám poradí, či výhľady alebo napríklad okolie domu stoja za investíciu.

Aj pozemok vo svahu má svoje pozitívne stránky. foto: Mike Pellinni, Shutterstock
Aj pozemok vo svahu má svoje pozitívne stránky. foto: Mike Pellinni, Shutterstock

Nezasieťovaný pozemok?

Ak je to možné, vždy hľadajte pre stavbu domu pozemok s pripojením na inžinierske siete. Pripravený pozemok znamená ľahkú a rýchlu realizáciu. Takých je ale málo, čo významne zvyšuje ich cenu. Na druhú stranu, parcela bez prívodu elektriny a vody so sebou prináša nielen pridané náklady, ale aj časový posun.

V dnešnej dobe však vďaka moderným technologickým riešeniam existuje množstvo alternatív, ktoré môžu dom urobiť nezávislým na verejných inžinierskych sieťach.

Ani na samote pri lese sa dnes nemusíte zriekať technologických výdobytkov modernej doby. Aj bez dostupnosti verejných distribučných sietí možno mať v dome zavedenú elektrinu a vodu. Foto: NetVideo, Shutterstock
Ani na samote pri lese sa dnes nemusíte zriekať technologických výdobytkov modernej doby. Aj bez dostupnosti verejných distribučných sietí možno mať v dome zavedenú elektrinu a vodu. Foto: NetVideo, Shutterstock

Verejná prípojka či sebestačný dom?

V prípade elektriny väčšinou stačí osloviť miestneho dodávateľa elektriny, ktorý po zaplatení správneho poplatku všetko vyrieši a spracuje projekt vrátane realizácie. Elektrinu možno priviesť na väčšinu pozemkov, kde je povolené realizovať stavbu. Ideálny je pritom pozemok vzdialený maximálne 50 metrov od elektrickej prípojky. Možno sa tomu tiež vyhnúť a realizovať napríklad plne ostrovný fotovoltaický systém s batériovým úložiskom a zariadiť si tak bývanie v sebestačnom dome (ako napríklad rodina Genzerova tu).

Pri napojení vodovodu a kanalizácie existuje viac možností. Môžete sa nechať na vlastné náklady pripojiť na miestnu kanalizáciu a vodovod, prípadne uvažovať o čističke odpadových vôd, septiku alebo nádrži pri vodovode -⁠ všetky možnosti si ale radšej zistite dopredu. Výhodou domácich čistiarní je ich účinnosť, ktorá je vyššia ako 97%. Prečistenú vodu potom môžete využiť napríklad na polievanie záhrady. O niečo nákladnejšie môže byť použitie takzvanej šedej vody na splachovanie. Tu sa vám ale investícia vráti v podobe ušetrených peňazí za stočné.

Na pozemku si môžete tiež nechať urobiť vrt. Hĺbka býva zvyčajne aspoň 15 metrov a jeho cena sa odvíja od skladby vŕtanej horniny. Nákladné býva predovšetkým vŕtanie v íle a piesku. Prevažná väčšina hĺbkových vrtov má kvalitnú vodu, pričom hodnota tejto komodity permanentne rastie, čím pridáva na hodnote domu. Nevýhodou je, že prevažne z vrtov čerpáte tvrdú vodu a zároveň zhruba 3% vrtov majú problém s vysokým obsahom mangánu. Rizikom môže byť tiež nedostatok vody (vrt je potrebné realizovať na dostatočne výdatnom prameni), rovnako ako dlhá čas vybavenia povolení (až 6 mesiacov či viac).

Práve čas je veličinou, ktorá je pri hľadaní pozemku úplne kľúčová, či už vyberáte medzi zasieťovaným, alebo nezasieťovanými. Aj napriek veľkému dopytu je však na mieste sa príliš neunáhliť a všetko si vždy starostlivo skontrolovať už pred podpisom rezervačnej zmluvy.

1) prepis tlačovej správy www.commlab.cz

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama