Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vyberáte nové okná do domu? Zaujímajte sa o vodotesnosť

Zverejnené: 10. 12. 2019

Nepredvídateľné počasie dokáže okná aj dvere v našich domoch starostlivo otestovať. Aby sa nimi dažďová voda nedostala do domu, musia mať najvyššiu triedu vodotesnosti. Aké parametre na ňu majú vplyv?

Pri výbere okien si najčastejšie všímame materiálu, z ktorého sú vyrobené, farby alebo funkčnosti (napríklad výklopné, balkónové atď.). Nemenej dôležité je však pred ich nákupom zistiť, či sa vybraná konštrukcia vyznačuje stanovenou odolnosťou proti zaťaženiu vetrom a zabráni tak zatekaniu dažďovej vody, ktorá by mohla zničiť napríklad drevenú podlahu alebo stenu pod oknom.

Okná v systéme MB-86 majú triedu tesnosti proti dažďovej vode E 1500
Okná v systéme MB-86 majú triedu tesnosti proti dažďovej vode E 1500

Rozhodujúci vplyv na tesnosť okien má predovšetkým kvalita a presnosť ich vykonania. Ďalej treba spomenúť druh použitých komponentov, akými sú tesnenia alebo kovania a v neposlednom rade aj samotný spôsob montáže kovania. Dôležitým hľadiskom je tiež tuhosť výrobku - čím lepšie bude okno vystužené, tým vyššia bude jeho tesnosť. Aby sme sa dozvedeli, či sa okno v nepriaznivých atmosférických podmienkach osvedčí, musíme zistiť, akú má triedu vodotesnosti.

MB-86 vhodné aj do záplavových území

Jedným z riešení dostupných na trhu, sú okná v systéme MB-86, ktoré majú najvyššiu triedu tesnosti proti dažďovej vode E 1500 podľa normy PN-EN 12208: 2001. Symbolom "E" s hodnotou tlaku, ktorá je za ním uvedená, sú označené konštrukcie, ktoré majú odolnosť vyššiu, než predpokladá klasifikácia v norme a teda vynikajúce parametre v rozsahu vodotesnosti. Systémový parameter MB-86 garantuje, že okná vystavené pôsobeniu tlaku 1500 Pa (čo zodpovedá tlaku vetra vanúcemu rýchlosťou asi 176 km / h) vydržia tesniť minimálne päť minút.

"Počas projektovania systému MB-86 sa inžinieri Aluprof snažili dosiahnuť čo najlepšie parametre vodotesnosti, čo sa v praxi prejavilo na tesnosti okien pri prudkej búrke s výdatným dažďom, alebo dokonca povodni. Naše predpoklady potvrdila povodňová skúška uskutočnená v Centre lodnej techniky v Gdansku, kedy si vitrína systému MB-86 SI udržala tesnosť proti stojatej vode s výškou viac ako jeden meter," hovorí Zbigniew Poraj, riaditeľ objektového predaja Aluprof.

Skúšaná vitrína bola zostavená zo súčastí systému Aluprof MB-86 SI. Namontovaná bola pomocou oceľových konzolí do skúšobnej komory uskutočnenej z betónových blokov vystužených oceľovou konštrukciou. Výplň tvorilo dvojkomorové sklo so špeciálnym vodeodolným tesnením. Skúška vykonaná pod dohľadom odborníkov spočívala v zaliatí skúšanej konštrukcie do výšky 1055 mm (merané zospodu konštrukcie) a v meraní množstva vody pretekajúcej konštrukciou na druhej strane po 6-tich hodinách expozície. Skúška potvrdila vynikajúce parametre vitríny systému MB-86 SI v rozsahu vodotesnosti. Použitie okien tohto typu sa odporúča v objektoch, ktoré sa nachádzajú v záplavovej oblasti.

Rozhodujúci vplyv na tesnosť okien má predovšetkým kvalita a presnosť ich vykonania
Rozhodujúci vplyv na tesnosť okien má predovšetkým kvalita a presnosť ich vykonania

Dom pripravený na búrku

Nielenže sa systém MB-86 vyznačuje vysokou triedou vodotesnosti, ale predovšetkým je, vzhľadom k zvýšeným izolačným vlastnostiam, (pre MB-86 SI je to od 0,92 W / [m2K]) odporúčaný pre energeticky úspornú výstavbu. Systém používaný vo vonkajších prvkoch architektonickej zástavby zlepší vďaka dosahovaným parametrom energetickú efektivitu budovy. MB-86 je odpoveďou nielen na trendy udržateľnej výstavby, ale aj dizajnu. Vďaka vysokej pevnosti profilov je možné vyrábať konštrukcie s veľkými rozmermi a hmotnosťou, napríklad panoramatické balkónové okná, ktoré vytvárajú dojem ničím neobmedzeného priestoru.

Stojí za to spomenúť, že okná v systéme MB-86 majú tiež najvyššiu, 4. triedu priepustnosti vzduchu. To je dôležité najmä pri vykonávaní skúšky vzduchotesnosti budovy, ktorá je základom pre vydanie certifikátov o energetickej úspornosti a pasivite. Ale o tom až niekedy nabudúce.

Súvisiace články:

Funkcie a vlastnosti okien

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Aluprof

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama