Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Vysoko účinné termoreflexné fólie SUNFLEX® od spoločnosti TART v praktickom použití

Zverejnené: 20. 9. 2018

Stálym čitateľom tohto webu, ale aj iných odborných webov o stavebníctve, určite neujde fakt, že výrobca termoreflexných fólií, spoločnosť TART, s.r.o., pravidelne uvádza na trh svoje inovované a úplne nové výrobky značky SUNFLEX®. Aj napriek tomu, že sú fólie SUNFLEX® vo svojej kategórii absolútnou špičkou, výrobca nezaspáva na pomyselných vavrínoch a takmer každoročne prichádza s niečím novým. S niečím, čo vždy posúva termoreflexné stavebné technológie na vyššiu úroveň a čo rozhodne stojí za pozornosť nielen stavebných odborníkov, ale aj laickej verejnosti.

Vila na Hanspaulke

Odhliadnuc od veľkého počtu technologických inovácií, vedúcich k zlepšeniu účinnosti, pevnosti či životnosti výrobkov SUNFLEX®, je dobré spomenúť celkom nové fólie, ktoré nedávno uviedol tento výrobca na trh. SUNFLEX® Clima – termoreflexná fólia pre vetrané fasády, SUNFLEX® Floor PRO – termoreflexná fólia pod podlahové vykurovanie, SUNFLEX® Contact PRO – vysoko reflexná fólia pre šikmé strechy a vetrané fasády. Môžeme ešte okrajovo podotknúť, že od roku 2014 je použitie nanotechnológie pre výrobcu úplným štandardom. Skutočnosť, že sa tieto fólie v praxi používajú, je podstatou tohto príspevku.

Rekonštrukcia vily na Hanspaulke

Pražská vilová štvrť Hanspaulka, rekonštrukcia vily pre súkromného investora, realizačná firma Raeder & Falge s.r.o. To sú približné „navigačné” údaje stavby, o ktorej budeme písať. Stavby, kde investor pochopil, že použitie reflexných fólií mu do budúcnosti prinesie len samé pozitíva v kontraste so zanedbateľnými investíciami, ktoré boli vynaložené na tieto fólie v rámci celkových nákladov na rekonštrukciu. Pozrime sa teda kompletne na rekonštrukciu, od strechy až po základy.

Superdifúzna reflexná fólia SUNFLEX® Contact PRO použitá pri rekonštrukcii vily na Hanspaulke
Superdifúzna reflexná fólia SUNFLEX® Contact PRO použitá pri rekonštrukcii vily na Hanspaulke

Izolácia strešného plášťa s použitím fólie SUNFLEX® Contact PRO

Strecha spomínanej stavby nie je nič špecializované. Jedná sa o bežnú trojplášťovú šikmú strechu s obvyklým sklonom, s betónovou krytinou Bramac a s 20 cm hrubou PUR striekanou izoláciou. Za zmienku stojí, že fólie SUNFLEX® sa objavili na scéne až vo fáze, keď už bola na streche nainštalovaná difúzna fólia Bramac PRO (časť fólie Bramac je vidieť na fotografii vľavo). Odhliadnuc od tohto faktu sa investor rozhodol použiť superdifúznu reflexnú fóliu SUNFLEX® Contact PRO a to bez demontáže fólie Bramac. A aký bol výsledok?

Nad existujúce strešné laty bola dodatočne nainštalovaná fólia SUNFLEX® Contact PRO a následne bola vytvorená ďalšia vetraná medzera z kontralát a strešných lát, na ktoré bude položená strešná krytina. Týmto (nie celkom štandardným) spôsobom vznikla štvorplášťová strešná konštrukcia s dvomi vetranými vzduchovými medzerami. Stavebným odborníkom asi nie je potrebné vysvetľovať, že pridaním ďalšej vetranej medzery sa tepelno-izolačné vlastnosti strešného plášťa posúvajú o úroveň vyššie, a nielen to. Ako už bolo v minulosti popísané, v letných mesiacoch fólia SUNFLEX® Contact PRO prepustí do izolácie len 5 % sálavého tepla od rozpálenej krytiny a je schopná udržať teplotu v interiéri (v podkroví) o 7 až 8 stupňov Celzia nižšiu než pri použití bežnej difúznej fólie. Niektorí čitatelia môžu v tomto konkrétnom prípade namietať, že pridaním ďalšej vrstvy z lát, kontralát a reflexnej fólie investor stavbu zbytočne predraží, avšak keď bude mať investor počas tropických letných dní vďaka tomuto systému v podkroví namiesto 29 len 22 stupňov Celzia, stanú sa všetky námietky v podstate irelevantnými. A o tom je difúzna reflexná membrána SUNFLEX® Contact PRO...

Izolácia podkrovia s použitím fólie SUNFLEX® Roof-In PLUS

V prípade podstrešnej fólie investor účinne vyriešil problém prehrievania podkrovia v letnom období. V zimnom, vykurovacom období sa však tepelné procesy nijako nemenia, pretože fyzikálne zákony jednoducho nie sú na ročných obdobiach závislé. Teplo sa šíri, bez ohľadu na čas a priestor, stále rovnako, záleží len na tom, kde je zdroj tepla a kam teplo smeruje. V lete je hlavným zdrojom Slnko a z pohľadu stavieb býva počas tropických dní nežiaducim zdrojom. V zime je z pohľadu stavieb zdrojom tepla radiátor, podlahové kúrenie, infrapanel, krb,ohrievač...atď. Teplo od týchto zdrojov je samozrejme žiaduce a z dôvodu nemalých nákladov na jeho výrobu, je naopak nežiaduce, aby unikalo mimo stavbu.

V našom prípade je v podkroví použitá termoreflexná parozábrana SUNFLEX® Roof-In PLUS, ktorá je napnutá priamo na krokvy pod 20 cm hrubou izoláciou PUR. Pomocou priamych závesov je potom namontovaný raster pre následnú finálnu montáž sadrokartónu. Tepelné procesy v takto izolovanej stavbe potom prebiehajú veľmi jednoducho. Ak zapneme kúrenie, sadrokartón sa rýchlo ohreje na teplotu miestnosti. Nazbieraný tepelný potenciál potom začne sadrokartón odovzdávať sálaním smerom do izolácie. V ceste tomuto teplu však stojí termoreflexná fólia SUNFLEX® so schopnosťou odraziť späť do vykurovaného priestoru až 95% sálavého tepla. V praxi to pre investora znamená až 20% úspor za vykurovanie. K tomuto systému môžeme dodať snáď len to, že investície do reflexnej parozábrany nie sú vysoké a ich návratnosť je už v prvej vykurovacej sezóne.

Termoreflexná parozábrana SUNFLEX® Roof-In PLUS eliminuje sálavý prenos tepla vo vzduchovej medzere pod sadrokartónom
Termoreflexná parozábrana SUNFLEX® Roof-In PLUS eliminuje sálavý prenos tepla vo vzduchovej medzere pod sadrokartónom

Izolácia podlahy s použitím fólie SUNFLEX® Floor PRO

Investor sa rozhodol zabrániť úniku tepla nielen strechou, ale aj podlahou a termoreflexnú technológiu použije aj pod podlahové vykurovanie. Tepelný proces nie je v takom prípade v princípe odlišný od vyššie popísaných. Predstavme si vykurovací systém len ako dosku z anhydritu, v ktorej je zaliate potrubie s cirkulujúcou teplou vodu. Po prehriatí začne táto doska odovzdávať polovicu tepelnej energie do vykurovaného priestoru a druhú polovicu (bohužiaľ) smerom do izolácie podlahy.

Medzi anhydritom a podlahovou izoláciou je však vysoko odrazivá fólia SUNFLEX® Floor PRO so 6,5 mm hrubou vzduchovou medzerou, ktorú tvorí bublinková štruktúra fólie. Táto fólia s odrazivosťou až 90 % dokáže znížiť tepelné straty do podlahy o 20 % a zvýšiť tým účinnosť vykurovania rádovo o 10 %. A to sú hodnoty, ktoré rozhodne stoja za pozornosť. (Vzhľadom k tomu, že montáž podlahového vykurovania bude na tejto stavbe ešte len prebiehať, sú použité fotografie s podlahovým vykurovaním zatiaľ len ilustračné).

Vysoko odrazivá fólia SUNFLEX® Floor PRO so 6,5mm hrubou vzduchovou medzerou
Vysoko odrazivá fólia SUNFLEX® Floor PRO so 6,5mm hrubou vzduchovou medzerou

Na záver

O termoreflexii všeobecne a aj o jednotlivých fóliách SUNFLEX® toho bolo napísaného už veľa. Každá nová fólia od spoločnosti TART bola v časopise Stavebnictví a interiér a následne aj na webových stránkach www.stavebnictvi3000cz. a časť aj na www.istavebnictvo.sk , prezentovaná samostatne a v oblasti teórie bola, ak to povieme s určitým nadsadením, rozobraná na atómy. Článok sa preto tento krát nezaoberal príliš teóriou. Jeho zmyslom bolo ukázať čitateľom, že fólie SUNFLEX® nefungujú len v teoretických výpočtoch, alebo v laboratóriách, ale tiež na skutočnej stavbe. Tu prinášajú investorom do budúcnosti nielen významné úspory za energie, ale aj komfortné bývanie počas letných mesiacov. Zmyslom článku je aj snaha o inšpiráciu projektantov, architektov a investorov. Veríme, že to bude viac než zaujímavá inšpirácia.

Kontakty:
TART, s.r.o.
Tel: +420 548 210 500
E-mail: info@tart.cz
http://www.tart.cz

Autor: Miroslav Spousta , preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama