Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Vyznáte sa vo flexibilných lepidlách na obklady a dlažbu?

Zverejnené: 6. 3. 2021

Na trhu je dnes veľké množstvo lepidiel na obklady a dlažby, avšak každé z nich disponuje inými vlastnosťami a je vhodné iba do určitého prostredia. Pokiaľ použijete nevhodne zvolené lepidlo, môže sa stať, že sa dlažba odlepí alebo praskne. Pri použití flexibilných lepidiel však získate istotu, že obklady či dlažba budú aj po rokoch stále funkčné. Ako je však možné skutočne flexibilné lepidlo rozpoznať? A akými vlastnosťami by malo disponovať?

Foto: gan chaonan, shutterstock

Flexibilné lepidlá postupne vytláčajú bežné lepidlá na obklady. Lenže ich účel je často chápaný mylne a dochádza k ich nesprávnemu zaradeniu do vyššej triedy bežných lepidiel. Podľa platných európskych noriem totiž musí byť flexibilné lepidlo označené triedou S (S1 = nízka flexibilita; S2= vysoká flexibilita).

Čo je primárnym účelom flexibilných lepidiel?

Je to vyrovnanie smykového (tangenciálneho) napätia vyvolaného rôznou teplotnou rozťažnosťou keramiky a podkladu na báze cementu. Laicky povedané, pri zmenách teplôt sa betón a keramika rôzne zmršťujú či rozťahujú, čo má za následok pnutie v lepidle na obklady. Pokiaľ lepidlo nie je flexibilné, je krehké, v dôsledku čoho môže dôjsť k odlepeniu lepidla od obkladu a uvoľnenie obkladu od podkladu.

U keramických obkladov malého formátu sa zvyčajne nevyskytuje tak veľké pnutie, aby hrozilo porušenie súvrstvia. Problém však nastáva u väčších formátov, kde je pnutie úmerné rozmeru a teda vyššie. Veľkoformátové obklady sú pritom medzi užívateľmi čím ďalej obľúbenejšie a preto rastie aj dopyt po flexibilných lepidlách na obklady. Veľkým formátom obkladu rozumejme taký, ktorý disponuje minimálne jednou hranou v rozmere aspoň 40 cm (niektorí výrobcovia uvádzajú 60 cm).

Ideálne do exteriéru

Ak chcete teda použiť obklad do miest, kde hrozia výkyvy teplôt, teda napríklad vonku či ako vrchnú vrstvu nad podlahovým vykurovaním, je odporúčané použiť flexibilné lepidlo.

Keďže sa na trhu objavujú aj obklady väčšieho formátu než jeden meter, museli tomu byť prispôsobené aj súvisiace materiály. Na trh boli preto uvedené lepidlá s vysokou flexibilitou s označením S2 (v celom značení zvyčajne C2TE S2). Tie sú dvakrát pružnejšie než lepidlá s označením S1, ale zároveň spĺňajú všetky nároky na priľnavosť či spracovateľnosť, rovnako ako je to pri bežných lepidlách vyšších tried.

Lepidlá s vysokou flexibilitou s označením S2 sú dvakrát pružnejšie než lepidlá s označením S1, ale zároveň spĺňajú všetky nároky na priľnavosť či spracovateľnosť
Lepidlá s vysokou flexibilitou s označením S2 sú dvakrát pružnejšie než lepidlá s označením S1, ale zároveň spĺňajú všetky nároky na priľnavosť či spracovateľnosť

Použitie lepidiel s označením S2 je odporúčané nielen pre obklady s rozmerom nad jeden meter, ale aj pre menšie obklady (40-60 cm) použité v exteriéru, hlavne v prípade, pokiaľ sú vystavované priamemu slnečnému svetlu alebo sú v tmavom odtieni, ktorý sa viac ohrieva pri oslnení.

Vďaka týmto vysoko flexibilným lepidlám už nie je potrebné sa obávať použitia väčších formátov na terasy, balkóny, okolo bazénov a podobne, od čoho v minulosti obkladači oprávnene odrádzali.

Charakteristické je, že pri použití neflexibilného lepidla na veľkoformátový obklad vystavovaný slnku obklad odskočí a súdržné lepidlo priľne iba na podklade. To býva často prisudzované vplyvu mrazu. Tu si dovolíme nesúhlasiť, pretože obklad odskočený vplyvom mrazu získava iné vlastnosti a deštruované lepidlo čiastočne na obklade priľne. Ukážkovým príkladom bývajú plochy pod altánmi, kedy v ploche zatienenej strechou obklady veľmi dobre držia, zatiaľ čo v ploche mimo dosahu tieňa strechy obklady takmer voľne ležia a z rubovej strany sú v podstate úplne čisté bez lepidla.

Ak teda chcete použiť obklady v exteriéri či na podlahové vykurovanie, odporúčame použiť lepidlo s označením aspoň S1. Ak pokladáte veľký formát obkladu v exteriéri, odporúčame použiť lepidlo s označením S2. Dosiahnete tak trvalo funkčné riešenie.

MAMUT GLUE FLEXI S2:

Český výrobca Den Braven vyrába lepidlo s názvom MAMUT GLUE FLEXI S2 – extrémne flexibilné lepidlo na obklady a dlažbu C2TE S2, ktoré spĺňa všetky základné kritériá európskych noriem pre vysoko flexibilné lepidlá. Vďaka optimalizácií výroby, procesov a využitiu lokálnych zdrojov je výrobok aj napriek svojej vysokej kvalite ponúkaný za priaznivú cenu. Napriek vysokému obsahu modifikujúcich látok (pre dosiahnutie kľúčových parametrov) vyniká lepidlo aj výbornou spracovateľnosťou, poskytuje dostatočne dlhú dobu pre spracovanie a obmedzuje sklz obkladu po jeho nalepení. V ideálnych podmienkach lepidlo vykazuje až trikrát vyššiu priľnavosť k obkladu a k podkladovému betónu než požaduje norma.

Výskum tiež preukázal, že flexibilita lepidiel výrazne zvyšuje aj rázovú odolnosť obkladu. Krehkému keramickému obkladu hrozí pri náraze tvrdého telesa prasknutie či odlepenie, toto riziko je však znížené práve použitím flexibilného lepidla, ktoré čiastočne tlmí náraz predmetu.

Autor: Ing. Petr Dvorský
Foto: Archív firmy Den Braven
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama