Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ľahký betón – na každej stavbe

Zverejnené: 13. 10. 2014

Ľahký betón je dnes bežne používaný materiál u akejkoľvek stavby. Ako už napovedá aj názov, oproti bežnému betónu má výrazne menšiu objemovú hmotnosť, čo však rozhodne neznižuje jeho kvalitu, práve naopak. Má veľa ďalších výhod, kvôli ktorým sa vyplatí ho použiť, napr. disponuje výbornými izolačnými vlastnosťami a je jednoducho opracovateľný.

Čo to je ľahký betón?

V ľahkom betóne je časť štrku nahradená značne ľahším materiálom. Jedným z najvhodnejších materiálov sú upravené polystyrénové granule, vďaka ktorým je betón veľmi ľahký a zároveň tepelnoizolačný. Má ideálne vlastnosti výplňového vyrovnávacieho materiálu.

Kedy použiť ľahký betón?

Všeobecne je možné povedať, že ľahký betón je nezastupiteľný všade tam, kde nie je možné položiť polystyrénovú dosku, alebo akýkoľvek iný doskový tepelnoizolačný materiál z dôvodov veľkých nerovností podkladu.

Ľahký betón sa uplatní všade tam, kde potrebujeme vyrovnať, pritom zatepliť a nezaťažiť konštrukciu stavby.

Ako sa mieša ľahký betón?

Polystyrénové granule sú však vodu odpudivé a elektrostatické. Musia sa špeciálne upraviť, aby sa dali jednoducho zamiešať do betónu. Takto upravený granulát sa volá „ekostyren”. Je určený pre každého stavebníka a práca s ním je veľmi jednoduchá. Namiešať sa dá podľa požadovaného množstva od kalfasu ručne vŕtačkou, alebo v akejkoľvek miešačke, až po domiešavač.

Zmiešaním ekostyrénu s cementom, pieskom a vodou vzniká ľahký „ekostyrenbeton” o rôznych parametroch.

Podľa receptúr môžeme namiešať betón, ktorý váži od 200 kg/m3 do 900 kg/m3. Čím bude zmes ťažšia, tým bude mať vyššiu pevnosť v tlaku, ale menší tepelný odpor a naopak čím bude zmes ľahšia, tým bude mať lepšie tepelnoizolačné parametre, ale horšie pevnostné parametre. Stavebník sa môže sám rozhodnúť, ktoré vlastnosti vyzdvihne a ktoré potlačí, alebo sa rozhodne pre kompromis.

Takýmto najčastejším kompromisom je ľahký ekostyrénbéton, ktorý váži približne 500 kg/m3. Je dostatočne pevný, pričom si zachováva dobré tepelnoizolačné parametre.

Kde konkrétne sa dá ľahký betón použiť?

Ľahký betón je možné použiť či už v novostavbách, tak aj v rekonštrukciách. Príklady použitia:

Podlahy

Na podlahách sa ľahký betón používa k vyrovnaniu často veľmi nerovných plôch, kedy rozdiely vo výškach môžu byť v centimetroch, ale tiež v desiatkach centimetrov.

V prípade, že sú po podlahe ťahané rozvody vody, elektroinštalácie, etážové kúrenie, centrálne vysávače, hadice k prisávaniu vzduchu ku krbovým vložkám a pod., je možné opäť s výhodou použiť pre zaliatie týchto rozvodov ľahký betón. Odpadá tým prácne vyrezávanie polystyrénových dosiek, alebo dosiek z minerálnej vlny, kedy navyše nemôžu vzniknúť teplotné mosty.

Stropy

Pri rekonštrukciách a povalových stavieb, kedy je potrebné obvykle pri trámových stropoch vyrovnať značné rozdiely vo výškach, ponúka ľahký betón vyriešenie niekoľkých problémov naraz. Nezaťaží stropnú konštrukciu ako klasický betón, vyrovná všetky nerovnosti, zateplí a čiastočne aj odhluční.

Rovnakú funkciu bude mať ľahký betón pri vyrovnávkach klenbovej stropnej konštrukcie, kedy budeme potrebovať vyrovnať výškové rozdiely päty s vrcholom klenby.

Pri konštrukciách hurdiskových stropov nájde ľahký betón použitie vo vyplnení priestoru od hornej hrany hurdísk k vrcholu I profilov, do ktorých sú hurdisky vsadené.

Ľahký betón je možné takisto aplikovať na stropy z oceľových trapézových plechov, na ktorých potrebujeme vytvoriť ľahkú podlahovú konštrukciu

Strechy

Na plochej streche vytvoríme tepelnoizolačnú spádovú vrstvu z ľahkého betónu najnižších objemových hmotností. Pre zvýšenie tepelného odporu, je možné na túto spádovú vrstvu pokladať klasické tepelnoizolačné materiály. Najvhodnejšími skladbami sa potom javia zelené strechy, kedy hydroizoláciu následne priťažíme, čím zabránime prenikaniu UV žiarenia a podstatne zvýšime životnosť hydroizolácie.

Parametre ekostyrénbetónu podľa jeho váhy

Hmotnosť (kg/m3)200350500700900
Pevnosť v tlaku (MPa)0,20,30,50,91,8
Súčiniteľ prestupu tepel. vodivosti (W/m/K)0,060,070,10,120,17
Horľavosť (stupeň)Neľahko horľavéNeľahko horľavéNeľahko horľavéNehorľavéNehorľavé
Najčastejšie použitieNepochôdzne strechyPochôdzne strechy, stropy, podlahyStropy, podlahyStropy, podlahyStropy, podlahy
Hygienická nezávadnosťNepochôdzne strechy

Autor: Ing. Bruno Buchta
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama