Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Prírodný kameň ako trvácny a očarujúci exteriérový stavebný prvok

Zverejnené: 22. 4. 2021

Kameň je vysoko trvanlivým prírodným materiálov, vďaka čomu sa stal žiadaným stavebným artiklom či už v minulosti, tak aj dnes. Výborná tepelná akumulácia a odolnosť voči väčšine klimatických vplyvov navyše umožňuje jeho široké exteriérové využitie. Kameň môžeme vidieť na viacerých realizáciách, či už ako obklad fasád, terasovú dlažbu, tak aj na schodiskách a záhradných cestičkách. Túto surovinu je možné navyše vyberať aj z pomerne bohatých miestnych zdrojov. Z dlhodobého hľadiska je však potrebné dbať na jeho správnu realizáciu.

Zdroj:romakoma, shutterstock

Fasády

Obľúbeným spôsobom využitia kameňa vo vonkajších priestoroch je jeho aplikácia ako prevetrávaného fasádneho obkladu, ktorého finálnu podobu určuje druh kameňa, ale aj spôsob jeho povrchového opracovania: opaľovaním, leštením, brúsením alebo takzvaným pemrlováním (tzv. špricovanie alebo ryhovanie).

Fasádny obklad je zavesovaný na kotvy upevnené na dostatočne únosnú a stabilnú konštrukciu (napríklad plné či priečne dierované tehly a vápennocementové bloky). Vznikne vzduchová medzera, do ktorej sa vkladá tepelná izolácia. Fasáda tohto typu je veľmi dekoratívna a predovšetkým trvanlivá, je však nadmieru dôležité zabezpečiť jej odbornú montáž, bez ktorej hrozí pád ťažkej kamennej dosky s dôsledkom škody na majetku, či dokonca zdraví. V minulosti, najmä v deväťdesiatych rokoch niektorí developeri v snahe o maximalizáciu úspor mnohé podcenili: volili namiesto potrebnej aspoň trojcentimetrovej hrúbky obkladov tenšie kamenné dosky. Tieto domy sú podľa odborníkov dodnes v stave, ktorý potenciálne ohrozuje okoloidúcich.

Staroveký kamenný dom v Švajčiarskych Alpách. Foto: Arcansel, shutterstock
Staroveký kamenný dom v Švajčiarskych Alpách. Foto: Arcansel, shutterstock

Za určitú bibliu kamenárov možno smelo považovať normu STN 73 3251 - Navrhovanie konštrukcií z kameňa. Tá, okrem iného, apeluje na aplikáciu len kotviacich prvkov z nehrdzavejúcej ocele. V opačnom prípade by korodujúce kotvy (klzné a hmoždinkové) spájajúce zvislú podkladovú konštrukciu s kamenným obkladom nadobúdali na objeme a vyvíjali tlak na dosku s následkom jej uvoľnenia a pádu. Nielen v súvislosti so súčasným trendom veľkoformátových kamenných obkladov zo žúl a vápencov, ktoré často dosahujú nebývalé rozmery (dĺžka až 3 metre a šírka až 2 metre), by preto malo ísť o rešpektovaný bezpečnostný parameter.

Takisto podkladový rošt musí mať v porovnaní s obkladmi z keramických materiálov vyššiu nosnosť. Je zrejmé, že kameň a keramika disponujú rozdielnymi pevnosťami v ťahu i tlaku. Je dôležité dodať, že kamenný obklad musí byť usadený na dvoch nosných a dvoch prídržných kotvách so zachovaním škár (podľa projektovej dokumentácie), aby dosky mali priestor k dilatácii všetkými smermi. Jedna platňa pritom nesmie byť nikdy kotvená do dvoch dilatačných nosných celkov ( podkladová konštrukcia nesmie byť napríklad sčasti tehlová, sčasti betónová). Vzduchová medzera medzi rubom obkladu a tepelnou izoláciou či podkladovou konštrukciou by mala byť v rozmedzí 20 – 60 milimetrov. Izolácia sa pritom nesmie dotýkať kameňa a to ani bodovo.

Schodisko a múriky

Čo sa vstupu do domu či záhrady týka, kameň sa tu uplatní napríklad pri tvorbe schodísk. Jednotlivé stupne priamych, kosých či oblúkových tvarov môžu byť masívne kamenné (najčastejšie žulové či pieskovcové), ktoré sa kladú do tridsaťmilimetrového maltového lôžka, alebo sú iba obložené prírodným kameňom. V druhom prípade je možné na nosnú konštrukciu schodiska vybavenú betónovým poterom aplikovať dosky hrúbky 20 - 50 milimetrov. Kotvenie podstupníc zabezpečuje nerezový drôt. Ak chceme zvýšiť protišmykovosť použitého kameňa, do stupnicových plôch môžeme vložiť ešte šmirgľové pásy. Možno pritom voliť tiež z rôznych profilácii prednej hrany stupňov.

Takéto kamenné schodisko bude svojim majiteľom slúžiť takmer na veky. Foto: Elena Elisseeva, shutterstock
Takéto kamenné schodisko bude svojim majiteľom slúžiť takmer na veky. Foto: Elena Elisseeva, shutterstock

Dlažba

Takisto veľmi populárne je využitie kameňa ako exteriérovej dlažby. Kameň je pre tieto účely spracovávaný do tvaru dosiek, zvyčajne s hrúbkou 30 až 80 milimetrov, ktorých povrch je najčastejšie hrubo zbrúsený, opálený či pemrlovaný. Je tak dodržaná protišmyková bezpečnosť. Dlažba sa upevňuje k podkladu stavebným lepidlom alebo sa ukladá do maltového lôžka. Alternatívou je tiež dlažba kladená do pieskového lôžka: dlaždice sú položené na tzv. ložnej vrstve a nosnej vrstve z kameniva. V prípade podložkovej dlažby sa kameň osadzuje na nosné plastové terče. Odvod vody je zabezpečený prostredníctvom voľných škár na izolovanú podkladovú konštrukciu. Samozrejmosťou by mal byť aj dôraz na tvorbu dilatačných škár.

Veľmi populárne je využitie kameňa ako exteriérovej dlažby. Foto: Ron Zmiri, shutterstock
Veľmi populárne je využitie kameňa ako exteriérovej dlažby. Foto: Ron Zmiri, shutterstock

Využívanie lokálnych zdrojov kameňa

U nás sú hlavnými surovinovými zdrojmi dekoračného kameňa svetlé horniny ako je žula (sfarbená do šeda či červena) či granodiorit vhodné ako pre hrubú, tak pre ušľachtilú kamenickú výrobu (brúsené či leštené obklady, dlažba do exteriéru...). V okolí Banskej Bystrice ťažený pieskovec je vhodný pre obklad krbov a stien. S realizáciami krbov ladí aj moravskoslezská bridlica, ktorá sa však vyníma aj ako netradičný obklad na stenách. Efektná je tiež ako imitácia čierneho mramoru. Ale tiež samotný populárny mramor má na Slovensku svoje náleziská (ťaží sa v okolí Banskej Štiavnice). Hlavne jeho leštená verzia vo forme obkladov, dlažieb apod. Nachádza uplatnenie v nami diskutovaných exteriéroch. Jeho hlavná výhoda spočíva v kvalitách, ktoré stále narastajú s vekom materiálu. Jeho zafarbenie sa pohybuje obvykle v štandardnej bielej, ale je dostupný variant aj v mierne ružovej alebo šedej farbe. Aj vápenec je radený medzi veľmi populárne materiály. A v neposlednom rade je potrebné spomenúť travertín ťažený predovšetkým v okolí Levíc a Ružomberka. Pre exteriéry je však nedostatočne odolný, avšak v interiéri je využívaný hojne.

Mramor ako obklad múra u terasy rodinného domu. Foto: TWStock, Shutterstock
Mramor ako obklad múra u terasy rodinného domu. Foto: TWStock, Shutterstock

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama