Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Zaujímavá architektúra a dizajn novej predajne potravín a vína v Devíne

Zverejnené: 9. 4. 2022

Architektúra lokálnych predajní potravín môže byť na vyššej úrovni, než s akou sa stretávame pri bežných typových projektoch obchodných reťazcov. Aj väčšie stavby dokážu kultivovane zapadnúť do centrálnych zón miest a obcí a doplniť tak nevyhnutnú infraštruktúru. Realizácia z dielne ateliéru A.M. Architects nahradila nefungujúcu prevádzku v centrálnej zóne Devína.

Súkromný investičný zámer bol realizovaný so zámerom ponúknuť obyvateľom a návštevníkom široké spektrum produktov, ale tiež kaviarenské sedenie, pekáreň, či rozsiahlu vinotéku.

Architekti v reakcii na zadanie rozdelili objekt na dva funkčné a kompozičné celky. Prevýšený priestor so sedlovou strechou zastrešuje predajnú plochu, zatiaľ čo nižší, materiálovo odlíšený trakt integruje potrebné obslužné zóny a zázemie. Prevádzkové riešenie navonok reflektuje dualita kompozície. Architektonický zámer a výslednú formu necháva vyznieť materiálové riešenie (priznané textúry a povrchy) a drobnokresba (skryté žľaby, detaily obkladov..).

Realizáciu predstavíme so sprievodným textom autorov:

Budova je situovaná v centre Devína na mieste starej budovy bývalých potravín.

Staré potraviny v roku 2012 (vľavo) vs. nové potraviny v roku 2022
Staré potraviny v roku 2012 (vľavo) vs. nové potraviny v roku 2022

Architektonické riešenie hmotovo aj materiálovo reaguje na historické prostredie devínskeho podhradia a rezidenčnej štvrte.

Budova je členená na dve časti: vyšší trakt so sedlovou strechou, nadväzujúci na vidiecku zástavbu a nižšiu hmotu so zelenou strechou, ktorá vytvára priestor pre technológie.

V suteréne sa nachádza predajný sklad vína so všetkými potrebnými náležitosťami. Vstupné podlažie zastrešuje predajný priestor s kaviarenským sedením, pekáreň, aj prípravovňu čerstvých potravín.

Interiér tvoria materiály v ich surovej podstate. Pohľadová drevená konštrukcia strechy, oceľové tiahlá, betónové steny...

Použité materiály a riešenia

Konštrukcia: Monolitické steny a stĺpy, monolitické stropné dosky a drevené prvky krovu
Konštrukcia strechy je tvorená z CLT panelov
Drevený obklad: termálne upravená Borovica
Sivá strecha: šablóny Cembrit Rhombus Betternit
Sivý obklad: Lapitec

O projekte:

Autori: Ing.arch. Boris Schultz, Dipl. Arch. Richard Baláži, (ARB), Ing. arch. Štefan Vrabec
Investor: Od našich (NAŠI s.r.o.)
Podlažná plocha: 1200 m²
Investičný náklad: 4,5 mil.
Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2020 - 2021
Adresa: Hradná 1002/1, Bratislava-Devín, Slovensko

1)A.M. Architects

Autor: Ing. Kateřina Kočická 1) A.M. Architects
Foto: Foto: Tomáš Manina
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama