Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Zdravé vnútorné prostredie v modernej škole

Zverejnené: 18. 11. 2020

V obci Psáry na západe Prahy bolo vybudované nové školské zariadenie, ktoré má okrem svojej výukovej funkcie plniť aj funkciu miestneho multifunkčného komunitného centra. Ide o súbor objektov v pasívnom energetickom štandarde. Podoba stavby stvárnená štúdiom SOA architekti získala už niekoľkonásobné ocenenie. Budovy sú vybavené moderným technologickým zariadením v podobe tepelných čerpadiel či systému riadeného vetrania s rekuperáciou, v maximálnej možnej miere je tu využitá dažďová voda... Interiéry sú optimálne presvetlené, čomu napomáhajú okrem iného aj okná umiestnené v sedlových strechách.

Foto: Marek Ondráček

Konštrukcia budov školy Amos určenej primárne pre celkom 130 žiakov pozostáva z monolitického železobetónového skeletu so skrytými prievlakmi. Centrálny objekt A má stropy tvorené lepenými drevenými väzníkmi, ktoré sú zvnútra priznané. Sedlové strechy sú riešené pomocou oceľových rámov. Výplne obvodových stien a vnútorné akustické priečky sú realizované z vápennopieskových blokov.

Účinné technologické vybavenie

Objekt je vykurovaný tepelnými čerpadlami, napojenými do akumulačných nádrží s vnorenými zásobníkmi TÚV. Sekundárnym zdrojom tepla sú kondenzačné plynové kotly. V podlahách je inštalované podlahové teplovodné vykurovanie doplnené o radiátory v učebniach. Riadenie vykurovacieho systému zabezpečuje jednotka MaR v spojení s vnútornými aj vonkajšími snímačmi teploty. Zdravé vnútorné prostredie, konkrétne pravidelná výmena vzduchu, je garantovaná vďaka inštalovanému systému rovnotlakového riadeného vetrania s pasívnou rekuperáciou tepla s účinnosťou 77%, ktorého prevádzka sa odvíja od hodnôt nameraného CO2 v učebniach. V objekte je inštalovaný aj systém zberu dažďovej vody, ktorá je využívaná na splachovanie toaliet.

Foto: archív SOA architekti
Foto: archív SOA architekti

Svetlo

Strecha objektu je sedlová a vybavená oceľovou plechovou krytinou. Veľmi dôležitú úlohu zohráva obzvlášť v školských zariadeniach ako je toto aj vhodne zvolený systém prístupu prirodzeného svetla, ktorého dostatočné množstvo je tu okrem štandardných fasádnych okien podporené sústavou strešných svetlíkov a okien. Fixné zasklenie s trojsklom vyrobené na zákazku spoločnosťou Solara (s koeficientom prestupu tepla o hodnote Ug = 0,6 W / m2K) je do sedlovej strechy uchytené v rámoch z borovicového masívu. Interiér je tak počas celého dňa optimálne presvetlený.

Foto: Marek Ondráček
Foto: Marek Ondráček

Dispozícia

Dispozične sú budovy školy v celkovej úžitkovej ploche 8300 metrov štvorcových navrhnuté tak, aby boli opticky jasne vymedzené jednotlivé zóny s plynulými prechodmi. Priestor vstupnej haly napríklad voľne prechádza do dvojpodlažnej jedálne, ktorá je považovaná za akýsi ústredný priestor, srdce školy a na ktorú nadväzuje vonkajšia terasa. Okrem klasických či špeciálnych učební a družiny je jednou z prevádzkových úsekov telovýchovná zóna, pričom jedna z telocviční je usporiadaná tak, aby mohla byť pomocou mobilného pódiového systému prebudovaná na kultúrne zázemie s javiskom.

Foto: Marek Ondráček
Foto: Marek Ondráček

Dôležitou základňou žiakov je aj vonkajšie átrium určené či už pre športové, tak rekreačné aktivity. Žiaci školy môžu navštevovať tiež multimediálne laboratórium s nahrávacím štúdiom, počítačovú učebňu či knižnicu. Dizajn jednotlivých častí interiéru je zjednotený pomocou dreva, ktoré je použité či už v stavebných konštrukciách, tak na obkladoch stien či nábytku, na parapetoch, ale aj zvonku v podobe fasádnych obkladových lamiel.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Oceňovaná stavba

Náklady na výstavbu, vrátane interiérového vybavenia činili 420 miliónov korún ( zhruba 16 mil. eur). Komplex budov Základnej školy Amos v Psároch bol už ocenený v rámci súťaže Stavba roku Stredočeského kraja, významného uznania sa dočkal tiež od zástupcov Inštitútu bytového dizajnu, v kategórii Verejný interiér II bolo škole udelené ocenenie Interiér roku 2019.

1) čerpané z podkladov architektonického štúdia SOA architekti

Autor: Bc. Helena Široká 1)
Foto: Viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama