Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Zoznámte sa s jedinečnou architektúrou Twin City Tower v spojení tehly a medeného kábla

Zverejnené: 27. 3. 2020

Za jedinečnou a neprehliadnuteľnou architektúrou výškovej budovy stojí ateliér SIEBERT + TALAŠ. Poznávacím znakom projektu je fasáda, ktorá bola realizovaná podľa návrhu londýnskeho ateliéru John Robertson Architects (riešenie vzišlo z vyzvanej internej súťaže). Špirálové usporiadanie predsadených fasádnych elementov a ich farebnosť (perforované hliníkové panely v odtieni pripomínajúcom zliatiny medi) má podla slov architektov evokovať štruktúru vinutia kábla - produktu bratislavskej “káblovky”. RGB LED pásy, zabudované v jednotlivých paneloch, menia v nočných hodinách fasádu na grafickú plochu s rozlíšením 24 x 156 “pixelov.” Decentné biele nasvietenie môže kedykoľvek zmeniť nielen farbu, ale aj celú “scénu”.

Výšková stavba na nároží ulíc Karadžičova a Mlynské Nivy je symbolickou bodkou za projektom Twin City. Konverzia dožívajúcej industriálnej zóny na “bratislavské City”, ktorého súčasťou bolo práve vytvorenie moderného kancelárskeho bloku.

Objekt ponúka na prenájom administratívne priestory, priestory pre služby a v suterénoch priestory pre parkovanie a skladovanie. Architektonické riešene vychádza zo svojho funkčného určenia. Dispozičné, hmotovo-priestorové a výtvarné riešenie je primárne definované z potrieb pre kvalitné fungovanie administratívnej budovy. Vzhľadom na vopred neznámych užívateľov objektu bolo dispozičné riešenie poňaté čo najflexibilnejšie, s možnosťou prispôsobenia požiadavkám nájomcov.

Jedným z motívov novej štruktúry, ktorý sa autori snažili zahrnúť do svojho riešenia , bol odkaz na zaniknuté industriálne dedičstvo. Prítomnosť tehly ako stavebného materiálu na Továrenskej ulici, alebo abstrahovaná fasáda administratívnej veže odkazujú na dejiny štvrte.

Objekt je hmotovo tvorený líniou podnože rovnobežnej s fasádami nižších objektov Twin City a 23 podlažnou vežou kolmou na podnož, ktorá akcentuje nielen výškovo ale aj smerovaním do križovatky Mlynské Nivy - Karadžičova - Dunajská. Objem veže je ukončený na južnej strane horizontálou podnože a na severnej strane vystupuje priamo z parteru. Samotný parter veže je od hlavného vstupu smerom ku križovatke ustúpený cez dve podlažia, čím sa vytvára plynulejší nástup od križovatky. Hmota podnože je na vrchnom podlaží uskočená, čím vytvára priestor pre technológie. Parter pri hlavných vstupoch je vždy zasunutý a vytvára podlubie.

V objekte sú navrhované dve hlavné a jedno vedľajšie vertikálne komunikačné jadro s výťahmi, schodiskami tvoriacimi chránené únikové cesty a s technologickým vybavením objektu. Obe hlavné komunikačné jadrá, jedno pre podnož a jedno pre vežu, sú prístupné z hlavnej vstupnej haly na 1.NP. Vertikálne trasy objektu obsluhuje spolu 14 veľkokapacitných výťahov vrátane dvoch požiarno-evakuačných.

Strecha výškového objektu je v jednotlivých úrovniach taktiež riešená ako jednoplášťová plochá strecha s opačným poradím vrstiev so stabilizačnou vrstvou štrku (prané riečne kamenivo frakcie 16 – 32 mm) v pozíciách osadenia technologických zariadení a nášľapnou vrstvou z tropického dreva a násypmi minerálneho substrátu v časti slúžiacej ako terasa.

Odvod dažďovej vody z plochých striech je zabezpečený zvodmi umiestnenými vo vertikálnych inštalačných jadrách zaústenými do retenčnej a akumulačnej nádrže pre spätné použitie na zavlažovanie zelene. Strecha nad 1PP je plne pochôdzna a pojazdná aj pre účely vozidiel HaZZ.

Fasádny systém je navrhnutý ako hliníkový fasádny systém v časti podnože typu stĺpik – priečnik a v časti veže ako elementová fasáda s tepelnoizolačným zasklením a požadovanými tepelnoizolačnými, akustickými a svetlotechnickými vlastnosťami.

"Jednoznačným trendom, ktorý reflektuje požiadavky trhu je maximálna flexibilita dispozície a využitia priestoru. Z toho profitujú najmä nájomcovia, ktorí stále viac investujú do kvalitného zariadenia pracoviska. Budova by mala byť preto navrhnutá čo najefektívnejšie. Výsledné riešenie zapadá do celkového konceptu udržateľnosti, kde okrem flexibility vystupuje do popredia aj požiadavka na nízke prevádzkové náklady a najmä kvalitu vnútorného prostredia," dopĺňa architekt Roman Talaš, z ateliéru SIEBERT + TALAŠ.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Matej Fabiánek
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama