Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Zrubové domy na celoročné bývanie

Zverejnené: 7. 1. 2019

Zrub je lákavý už na prvý pohľad, dýcha z neho priam neopakovateľná atmosféra. Niet divu, veď drevo je prírodný materiál, ktorý je príjemný na dotyk a ak je umiestnený aj v interiéri, vie zútulniť každú domácnosť. Bývanie v zrube však nie je len o rozprávkovom pocite, ale aj o výhodách, ktoré nám táto stavba ponúka. Bonusom je samozrejme aj nezameniteľná vôňa dreva a romantika. Dali by ste sa teda nahovoriť na bývanie v takýchto zruboch?

Zdroj: Clari Massimiliano, shutterstock

Čo nám vie drevodom a konkrétne zrub ponúknuť?

Na stavbu zrubu sa spotrebuje podstatne viac dreva ako napríklad na montované domy na báze dreva. Je to však cítiť aj na ich vyššej tepelno-akumulačnej schopnosti, čo ovplyvňuje celkovú energetickú bilanciu drevodomu.

Môžu nám to potvrdiť aj odborníci z oblastí s miernym a chladným podnebným pásmom. O dreve hovoria, že má spomedzi všetkých ostatných stavebných materiálov správny pomer medzi tepelnoizolačnou a akumulačnou schopnosťou.

Platí, že čím je väčší priemer guľatiny, tým lepší tepelný odpor dosahuje. Priemer je samozrejme ohraničený na 300, maximálne však 400 milimetrov. Nie každý druh dreva má však v závislosti od hrúbky rovnakú hodnotu tepelného odporu. Tu je pravidlom, že so zvyšujúcou sa hustotou dreva sa úmerne znižuje jeho tepelnoizolačná schopnosť. Tepelnoizolačné schopnosti dreva sú však napriek tomu vynikajúce. Napríklad smrekové drevo má oproti pálenej tehle až štyrikrát väčší tepelný odpor.

Veľmi dôležitá je aj tesnosť drevenej konštrukcie, pretože obsahuje veľké množstvo spojov a škár. Správne riešenie detailov a voľba vhodných utesňovacích materiálov, sú preto veľmi dôležité. Ak sa zanedbá toto, môže dôjsť až k polovičnému úniku celkovej tepelnej energie. Výhodou drevenej stavby je to, že drevo má schopnosť pohlcovať a uvoľňovať vlhkosť, čím je vnútrajšok domu prirodzene regulovaný a nemusí sa nijako upravovať.

Drevodom Rajec - líder na slovenskom trhu v oblasti výroby a predaja zrubových domov

Na Slovensku najznámejšia spoločnosť Drevodom Rajec pôsobí už viac než dvadsať rokov. V čase svojich začiatkov bola jedinou firmou v Československu, ktorá sa zaoberala výrobou a predajom zrubových domov, chát, hotelov a zrubových reštaurácií.

Začiatky však neboli vôbec jednoduché. Bolo potrebné presadiť sa na trhu a presvedčiť verejnosť o výhodách a prednostiach týchto domov aj o tom, že sa v nich dá bývať celoročne. Najdôležitejšie bolo vysvetliť a dostať do povedomia ľudí pozitívny vplyv dreva ako stavebného materiálu na drevené domy. Postupne sa to podarilo a v dnešnej dobe vzrastá počet záujemcov o bývanie v objektoch postavených z prírodných materiálov.

Mnoho ľudí si ešte stále myslí, že zrubový dom nie je vhodný pre trvalé bývanie. Pritom v minulosti ľudia žili len v drevených alebo kamenných domoch. Nemalý počet budov z týchto prírodných materiálov sa zachoval dodnes a navyše, veľakrát predbehne klasické stavby aj svojimi vlastnosťami.

Kanadská technológia výroby

Pri výrobe prvých skeletových konštrukcií pomáhali a učili zamestnancov firmy Drevodom Rajec skúsení odborníci priamo z Kanady, ktorí prevzali osvedčený spôsob výroby od svojich predkov. A tak všetky zruby vyrábajú ručne, čím zachovávajú zbiehavosť každého kmeňa. Každá stavba je tým jedinečná a aj keď postavia rovnaký dom niekoľkokrát, vždy je to vlastne originál.

Na výstavbu obvodových stien používajú smrekovú guľatinu. Nadstavbu a štíty odporúčajú stavať zo sendvičovej konštrukcie, aby sa pri dokončovaní interiéru v podkroví nemuselo dbať na zosychanie dreva. Štíty nevyrábajú z guľatiny preto, že steny by zosychali a sadali, na rozdiel od strechy, kde k sadaniu nedochádza. Tým by vznikli medzi stenami a strechou tepelné mosty a zbytočne by sa zvýšili náklady na vykurovanie.

Nie je však problém dosiahnuť efekt guľatiny pomocou obkladov z polguľatiny. Rozhodnutie, či budú vnútorné priečky a ďalšie prvky v interiéri s guľatiny, je už na konkrétnom zákazníkovi. Do zrubov sa výborne hodí tiež schodisko vyrobené z polguľatiny.

Prírodný izolačný materiál

Aj u ďalších prvkov stavby dbá spoločnosť Drevodom Rajec na prírodné materiály. Na základe dobrých skúseností používajú ako izolačný materiál ovčie rúno s pamäťovými pásmi, ktoré vkladajú do vyfrézovaných drážok medzi jednotlivé polená. Takáto izolácia bez problému spĺňa náročné energetické kritériá vyžadované u súčasných stavieb. Po troch rokoch sa odporúča ešte stavbu vytmeliť minimálne z exteriéru, čí sa ešte viac po zosadnutí stavby eliminujú tepelné straty.

Povrchová úprava

Celkový vzhľad zrubov dotvára povrchová úprava exteriéru a interiéru domu. Na exteriér používajú prírodné olejové nátery v určitých odtieňoch. Na interiér zasa včelí vosk, ktorý je už rokmi vyskúšaný a používal sa už aj v minulosti. K nemu je tiež možné pridať farbu, aby aj interiér mohol byť v prevedení, ktoré si zákazník žiada.

Pravidelná údržba

Ako každý iný, aj zrubový dom potrebuje z času na čas údržbu. Ale nemusíte sa obávať, nie je o nič náročnejšia ako u iných typov stavieb. Správna starostlivosť je samozrejme dôležitá. A práve preto ostáva spoločnosť Drevodom Rajec so svojimi zákazníkmi stále v kontakte aj po realizácií stavby a kedykoľvek sa na nich môžete obrátiť.

Za kvalitu vyrobených zrubových stavieb, zrubových domov, rekreačných chát alebo reštaurácií, hovorí množstvo realizácií tejto spoločnosti nielen u nás na Slovensku, v Čechách ale aj v ďalších európskych krajinách.

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, Archív firmy Drevodom Rajec

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama