Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

4 tipy, ako bývať ekologickejšie

Zverejnené: 5. 5. 2021

K jedným z najnovších trendov v stavebníctve patria udržateľnosť a ekologické bývanie. Čoraz väčší dôraz sa kladie na používanie prírodných, recyklovaných či kompostovateľných materiálov. Postaviť nový dom tak, aby patril k ekologickým stavbám, nie je žiaden problém. Čo však robiť v prípade, ak bývate v staršej nehnuteľnosti? Inšpirujte sa našimi 4 tipmi, ako aj tak bývať ekologickejšie.

Zdroj: bigstockphoto

1. Zateplite

Ak ste doteraz váš starší dom nezateplili, je načase pustiť sa do toho. Zateplenie je jedným z najlepších riešení, ktoré môžete urobiť nielen pre ekologickosť stavby, ale aj pre zdravšie bývanie. Pri nezateplených domoch je častým problémom unikanie tepla, čo má za následok väčšiu spotrebu energie na kúrenie. A ak používate kotol na tuhé palivo, častejším kúrením prispievate k ešte väčšej produkcii škodlivých emisií.

Navyše na zateplenie už môžete využiť nielen klasické materiály, akými sú polystyrén či minerálna vata, ale aj prírodné alternatívy. Do popredia sa dostáva napríklad ovčia vlna. Tá má podobné vlastnosti ako minerálna vata (je nehorľavá a samohasiaca), no nezaťažuje životné prostredie. Jej mínusom je však vysoká cena. Aby ste finančnú záťaž aspoň trochu zmiernili, môžete požiadať aj o štátnu dotáciu na zateplenie.

2. Vymeňte okná

Aj výmena okien môže prispieť k ekologickejšiemu bývaniu. Najmä, ak máte naozaj staré a zle tesniace okná. Cez tie uniká teplo aj vtedy, keď sú zatvorené. Väčšinou sú na vine poškodené rámy a nefunkčné, opotrebované tesnenia.

Aby ste únik tepla čo najviac minimalizovali, vymeňte ich za drevené okná z odolného hustého dreva s trojitým sklom. Hoci nie sú lacnou záležitosťou, v budúcnosti sa vám investícia vráti v podobe menších výdavkov za kúrenie. Navyše vám budú spoľahlivo slúžiť dlhé roky a zmiernia hluk zvonku.

Zdroj: bigstockphoto
Zdroj: bigstockphoto

3. Využívajte obnoviteľné zdroje energie

Solárne kolektory, fotovoltické panely či veterné turbíny sú čoraz populárnejšie. Je skvelé, že vďaka nim môžu byť aj bežné domácnosti aspoň trochu energeticky sebestačné. Navyše využívanie obnoviteľných zdrojov energie šetrí aj vašu peňaženku.

Solárne kolektory sú ideálne na ohrev vody, fotovoltické panely zase premenia slnečnú energiu na elektrinu. Hoci budú slúžiť len ako doplnkový zdroj, aj tak vám pomôžu znížiť náklady a zvýšiť ekologickosť vašej domácnosti. A ak by ste si niektoré z týchto zariadení radi zaobstarali, no chýbajú vám financie, môžete opäť požiadať o štátnu dotáciu.

Zdroj: Diyana Dimitrova, shutterstock
Zdroj: Diyana Dimitrova, shutterstock

4. Dajte veciam druhú šancu

Niekedy sa zdá, akoby sme zabudli, že veci sa dajú aj opraviť, nielen vyhodiť a vymeniť. Skúste na to myslieť aj pri rekonštrukcii vášho domu. Nie vždy treba vyhodiť všetok nábytok a kúpiť nový z masovej výroby.

Dajte veciam druhú šancu a pretvorte to, čo máte doma, alebo hľadajte v bazári. Práve tam môžete nájsť ozajstné poklady, ktoré nebude mať nikto iný. Okrem toho aj za výhodnejšiu cenu a často tiež z kvalitnejších a trvácnejších materiálov.

Autor: Kolektív autorov
Foto: BigStockphoto, shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama