Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 2.5.

Aby bolo teplo dostupné pre všetkých a nielen luxusom

Zverejnené: 18. 7. 2022

Trápi vás otázka, ako mať doma vždy teplo, ale nezruinovať tým rodinný rozpočet? Dôležité je vedieť, kadiaľ cenné teplo z domu uteká. Ako prvý krok sa ponúka investícia do zateplenia a výmeny okien, druhým krokom by mala byť voľba účinnejšieho zdroja tepla. Medzi tie najefektívnejšie patria tepelné čerpadlá. Koľko sa ale dá pomocou týchto opatrení reálne ušetriť? Majú vlastne ekonomický zmysel? Ukážeme vám to na reálnom príklade skutočného rodinného domu, ktorý prešiel kompletnou rekonštrukciou a výmenou plynového kotla za tepelné čerpadlo.

Zdroj: Bilanol, shutterstock

Pôvodný stav domu z roku 1973:

• Parametre: dvojpodlažná stavba, z troch štvrtín podpivničená, povala, sedlová strecha, pôvodné okná

• Vykurovací systém: bežný plynový kotol, bojler 115 litrov, liatinové radiátory

• Vykurovaná plocha: 210 m2

• Pôvodná spotreba energií: 40 MWh/rok (reálne meranie za tri roky prevádzky)

Spomínaný dom pred rekonštrukciou
Spomínaný dom pred rekonštrukciou

Zrealizované opatrenia na zníženie nákladov za energie:

• Výmena okien za dvojsklo s profilom s dvomi tesniacimi rovinami – spotreba 36 MWh/rok

• Zateplenie polystyrénom v hrúbke 12 cm – spotreba 26 MWh/rok

• Výmena zdroja tepla za tepelné čerpadlo ACOND – spotreba 3,9 MWh/rok (zmena zdroja energie z plynu na elektrinu)

Spotreba energie pred akýmikoľvek úpravami bola 40 MWh, čo v aktuálnych cenách plynu zodpovedá ročným nákladom cca 6 300 eur.

Výmenou okien, zateplením a inštaláciou tepelného čerpadla sa ročné náklady za energie znížili na 1 950 eur. Jedná sa teda o ročnú úsporu takmer 4 070 eur.

Dom po rekonštrukcii
Dom po rekonštrukcii

Milena Tomčíková, produktová manažérka značky VEKRA, radí: „Nenechajte si teplo uchádzať oknami” Práve okná patria v obálke budovy k najslabším miestam. Zle osadenými a nekvalitnými oknami unikne z interiéru až 60 percent tepla, ich výmenou môžeme ušetriť až štvrtinu tepla v závislosti od pôvodného stavu okien a zvykov domácnosti. Tento údaj vychádza z prípadu, keď pôvodné špaletové okná so skríženými krídlami boli nahradené oknami s izolačným trojsklom a stredovým systémom tesnenia. Na modelovom prípade 50 rokov starého domu s pôvodnými oknami to vychádza v priemere na desaťpercentnú úsporu tepla, opäť v závislosti od zvykov domácnosti. Pokiaľ je u okien tiež vonkajšie tienenie a pravidelne sa používa, úspora sa ešte zvýši. Na zamedzenie nežiaduceho úniku energií musia okná splniť prísne podmienky na tepelnoizolačné vlastnosti. Kľúčové je či už ich špičkové prevedenie a použitie kvalitných materiálov, tak aj profesionálne prevedená montáž.

Jakub Tykal, obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti ACOND, radí: „Využite tepelné čerpadlá na rekonštrukcie domov” Moderné čerpadlá sú dnes dimenzované tak, aby dokázali vykúriť dom aj po čiastočnej rekonštrukcii. Napríklad tepelné čerpadlo ACOND PRO R, ktoré je určené práve pre rekonštrukcie, dosahuje výkon 3 až 18 kW a zvládne teda bez problémov vykúriť drvivú väčšinu rodinných domov. Môže pracovať s výkonom až 18 kW, ale pokiaľ dom zateplíte a vymeníte okná, jeho výkon sa automaticky zníži.

Autor: Tlačová správa 1) redakčne upravené
Foto: ACOND, VEKRA, shutterstock
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama