Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Jedinečná súhra architektúry, techniky, energie a ekológie. To je administratívny objekt a parkovací dom EKOM v Piešťanoch

Aktualizováno: 19. 9. 2018

Stavba nového administratívneho, vývojového a výrobného centra so štvorposchodovým parkovacím domom firmy EKOM v Piešťanoch ihneď zaujme, už len keď prechádzate okolo, ulicou Priemyselná. Ešte väčšie prekvapenie sa však dostaví, ak máte možnosť centrum navštíviť. Stavbu navrhla DELTA Projektconsult Slovakia s.r.o., ktorá bola poverená aj riadením celého projektu až do odovzdania investorovi.

Hlavná budova je postavená ako zelená budova v ultranízkoenergetickom štandarde

Vďaka pozvaniu sme mali možnosť túto novostavbu navštíviť a podeliť sa s Vami- čitateľmi o nevšedný zážitok. „Investor, ktorý do celého sveta vyváža ekologické kompresory, hlavne pre čistú dentálnu a lekársku techniku, spontánne súhlasil s ekologickou výstavbou tohto centra,” povedal na úvod Ing. arch. Adam Cifra zo spoločnosti DELTA. S ohľadom na životné prostredie sú realizované aj štvorposchodové garáže: „prečo využívať drahocennú plochu na pozemné parkovanie?” hovorí Adam Cifra.

Budova v čase našej návštevy nebola ešte v plnej prevádzke, prvých zamestnancov mala privítať až v druhej polovici augusta 2018
Budova v čase našej návštevy nebola ešte v plnej prevádzke, prvých zamestnancov mala privítať až v druhej polovici augusta 2018

Riešenie átria

Hlavná budova má obdĺžnikový pôdorys a je postavená ako zelená budova v ultranízkoenergetickom štandarde. Teleso budovy tvorí obal okolo centrálneho átria, ktoré je nositeľom viacerých funkcií. Hlavne v lete slúži na odpočinok v tienistom prostredí s čerstvým vonkajším vzduchom. Vzduch tu mierne, ale spontánne cirkuluje na základe teplotného spádu medzi dnom átria a vodorovným skleneným záklopom nad telesom budovy. Ten je cca 40 cm nad strechou a svojou plochou presahuje steny átria. Átrium je potom dobre vetrané a neprší do neho.

Inou, nemenej dôležitou úlohou átria je lepšia presvetlenie budovy denným svetlom. Počas dňa sem preniká prirodzené svetlo z oblohy, čo predstavuje osvetlenosť 3 000 až 10 000 luxov (na porovnanie: bežná kancelárska osvetlenosť je cca 300–400 luxov). Átriovými oknami sú presvetlené chodbové priestory a priestory určené na zhromažďovanie ľudí. Zároveň sú v átriu situované aj balkóny kuchyniek.

Nízkoenergetický štandard

Podľa zákona o energetickej náročnosti budov je daný objekt klasifikovaný do triedy A1 (škála energetických tried podľa globálneho ukazovateľa – primárna energia v kWh/m2/a), čo znamená že budovu môžeme charakterizovať ako ultra-nízkoenergetickú. Toto hodnotenie bolo dosiahnuté vďaka použitiu materiálov, výrobkov a konštrukcií s tepelnotechnickými vlastnosťami, ktoré prevyšovali minimálne požiadavky na obalové konštrukcie. Dosiahnuté boli spolu v kombinácii s technickými zariadeniami v budove a využitím obnoviteľných zdrojov (tepelné čerpadlo vzduch-voda, riadené vetranie s rekuperáciou, aktivácia betónového jadra – vykurovanie/chladenie, plynová kotolňa, ktorá dopĺňa tepelné čerpadlo pri nízkych teplotách).

Celý interiér je charakteristický presklenými stenami a pôsobí veľmi otvorene
Celý interiér je charakteristický presklenými stenami a pôsobí veľmi otvorene

Zeleň

Budova v čase našej návštevy nebola ešte v plnej prevádzke. Svojich prvých zamestnancov očakávala až v druhej polovici augusta 2018 a tí si na svojho nového hostiteľa určite ľahko zvyknú. Rovnako bude aj istý čas trvať, než okolo vonkajších stien vzrastie trvalá popínavá vegetácia. K tomu poslúži už inštalovaný systém kovových lán, ktoré obopínajú otvorené fasádne plochy budovy. Aj dreviny sú už vysadené, takže ostáva len počkať, až vyrastú a obopnú fasádne steny. Rastlinstvo, ktoré obopína fasádu a okná tak, že skrz ňu neprechádza priame slnko, najúčinnejšie bráni prehrievaniu fasády a interiéru domu. Povrchové teploty domu, ktorý je zatienený vegetáciou, sa blížia teplote vonkajšieho vzduchu.

Tieniaca technika

Tieniaca technika na tomto objekte má svoje opodstatnenie celoročne a spĺňa viacero funkcií. Má zásadný vplyv na tepelnú ochranu a skutočnú, nielen výpočtovú, energetickú náročnosť. V noci, hlavne v zime pri jasnej oblohe, zlepší spustená tieniaca technika tepelno-izolačnú schopnosť okna. Vonkajšie tieniace predmety by z energetického pohľadu mali byť navrhované tak, aby nielen tienili, ale hlavne odrážali uvedené energeticky silné sálavé toky (hlavne slnečné žiarenie a studené pôsobenie oblohy) späť k oblohe.

Na prvom poschodí sú umiestnené konferenčné miestnosti
Na prvom poschodí sú umiestnené konferenčné miestnosti

Interiér

Interiér tejto budovy bol v čase našej návštevy už kompletne vybavený nábytkom, rôznymi potrebnými doplnkami a pripravený uvítať prvú pracovnú zmenu. Jeho atmosféru približujú sprievodné fotografie.

Prvé poschodie (nad recepciou a technickými miestnosťami) je určené návštevníkom. Sú tu konferenčné miestnosti alebo stretávacie kóje slúžiace na rokovania. Druhé poschodie je rozdelené do miestností rôznych veľkostí (pre 1 až 2 ľudí, 4 ľudí alebo 1−6 ľudí). Tretie poschodie, ktoré sme ešte navštívili, obsahovalo pracovne pre viac ľudí a stretávacie miestnosti. Vyššie poschodia sú určené k práci, tzn. na vývoj a navrhovanie kompresorov, administratívu, obchod a podobne.

Celý interiér je charakteristický presklenými stenami (dodávateľ Liko-S, a.s.) a pôsobí veľmi otvorene. Okná – či už mieria do exteriéru alebo do átria – sú hliníkové s trojsklami.

Technické zariadenia, stropné vykurovanie a chladenie

Budova je chránená proti letnému prehrievaniu pomocou vonkajšieho tienenia – žalúzie na presklených fasádach. Optimálne vnútorné prostredie v letnom období je realizované pomocou tepelného čerpadla vzduch-voda. To dodáva chladnú vodu do rúrkových rozvodov v sálavých betónových stropných paneloch (systém aktivácie betónového jadra). V extrémnych podmienkach môže časť chladiaceho výkonu pokryť vetrací vzduch.

Mimoriadna pozornosť bola venovaná vetraniu a monitorovaniu aktuálnej kvality vzduchu
Mimoriadna pozornosť bola venovaná vetraniu a monitorovaniu aktuálnej kvality vzduchu

„Chceli sme v budove nasadiť tepelné čerpadlo voda-voda,” povedal Ing. Roman Miklík, zodpovedný za investície a správu majetku vo firme EKOM a poverený dozorom tejto stavby. „To sa nakoniec nerealizovalo kvôli problémom so vsakovaním obrovského množstva vody a zdĺhavým legislatívnym procesom.”

Mimoriadna pozornosť bola venovaná vetraniu a monitorovaniu aktuálnej kvality vzduchu, hlavne hladiny CO2. Miestnosti sú podľa okamžitej potreby zásobované čerstvým vzduchom, ktorý je privádzaný zo zdvojenej podlahy a následne odvádzaný pod stropnou konštrukciou do medzipriestoru v chodbách. Toto riešenie zabezpečuje optimálne vetranie celého vnútorného priestoru.

Interiér je už kompletne vybavený
Interiér je už kompletne vybavený

Betónový liaty strop, prakticky v celej svojej ploche nad kancelárskymi priestormi, je vybavený rúrkovými rozvodmi na stropné vykurovanie (v zime) alebo chladenie (v lete), tzv. aktivácia betónového jadra. Fyzikálne sa jedná o čistý sálavý typ vykurovania a v lete, kedy sa stropom chladí, je sálavý princíp ešte podporený konvexiou (stropom ochladený vzduch klesá). Stropné vykurovanie a chladenie patrí k najviac pozoruhodným hodnotám tejto stavby; v našich tlačených formách časopisu (Stavebnictví a interiér) ale aj na našich internetových stránkach na túto tému vyšlo niekoľko článkov.

Záver

Nie je náhoda, že sa významný svetový výrobca ekologických kompresorov pre lekárske účely, spoločnosť EKOM z Piešťan, spojila s architektonickou kanceláriou DELTA, aby zrealizovala svoje nové administratívne, vývojové a výrobné centrum. Vznikol tak pozoruhodný dom, ktorý svojou premyslenosťou, nápaditosťou, funkčnosťou a architektúrou môže inšpirovať ďalších investorov.

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Tomáš Haverlík

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama