Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako na ekologické bývanie v rodinnom dome?

Zverejnené: 28. 7. 2022

Klimatické zmeny a ochrana životného prostredia sú dnes stále naliehavejšou témou. Ekologické bývanie však znamená aj úsporu pre vašu peňaženku a zdravší priestor pre život. Aké zmeny môžete urobiť už dnes bez ohľadu na to, či bývate v starom alebo novom dome?

Zdroj: Unsplash.com

Začnite od stien

Správnym výberom stavebných materiálov ušetríte množstvo tepla, ktoré by inak mohlo unikať. I keď dnes existuje viacero rôznych ekologických stavieb a domov na kľúč, stále máte možnosť optimalizovať tepelnú efektivitu vášho domu. Vhodným a pekným riešením sú napríklad drevené obklady ako tatranský profil.

V niektorých prípadoch môže dávať zmysel aj izolácia stien. Prípadne kombinácia dreveného obkladu v interiéri a zateplenia na vonkajších stenách. Izolácia stien je však, samozrejme, možná aj v interiéri. Investícia do izolácie a pomoci odborníkov sa v tomto prípade naozaj oplatí.

Zdroj: Unsplash.com
Zdroj: Unsplash.com

Využívajte obnoviteľné zdroje energie

Slnečné panely majú hneď niekoľko výhod. Okrem toho, že na ne môžete získať dotácie, ide o obnoviteľný zdroj energie. Táto investícia sa vám preto z dlhodobého hľadiska zákonite vráti. Zvýšite tým svoju energetickú nezávislosť a náklady na elektrickú energiu. Dokonca tým zvýšite hodnotu svojej nehnuteľnosti.

Množstvo panelov, ktoré potrebujete, závisí od viacerých faktorov. Prakticky sa však viete rozhodnúť pre čiastočné alebo väčšie využívanie solárnej energie, a to podľa svojho rozpočtu. Najefektívnejší a najodolnejší, ale aj najdrahší, je monokryštalický panel. Ďalšími možnosťami sú polykryštalické a amorfné panely.

Zdroj: Pexels.com
Zdroj: Pexels.com

Vymeňte staré okná a zvoľte inteligentné riešenia

Pri rekonštrukcii starých domov sú okná to prvé, čo je potrebné vymeniť. Tvoria pomerne veľkú plochu a pri nedostatočnej izolácii alebo nekvalitnom materiály cez ne uniká množstvo tepla. To platí aj v lete, kedy prepúšťajú teplo dnu. Klimatizácia v takom prípade nemá zmysel, prípadne je nákladnejšia.

V prípade okien existuje množstvo inteligentných riešení ako automatické žalúzie a ovládateľné pergoly. Bioklimatická pergola vás ochráni pred slnkom, avšak v kombinácii s roletami ju využijete aj v zime. Umožní vám regulovať prúd vzduchu a teplotu v dome. Vyrába sa z odolných materiálov ako hliník, kedy vám vydrží aj desiatky rokov.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama