Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Ako ovplyvňuje materiál kvalitu sprchovej vaničky?

Zverejnené: 21. 6. 2022

Úspora miesta je hlavným dôvodom, prečo ľudia volia variant sprchového kúta na vaničke. Nie je to ale jediný dôvod. Sprchovanie je obľúbené, pretože šetrí čas a peniaze. Úspora vody a energií je oproti kúpeľu v horúcej vode sotva tretinová. Akú vaničku vybrať, to je našou dnešnou témou.

Foto: Shutterstock

K najdôležitejším kritériám pre výber sprchovej vaničky patrí veľkosť, tvar a materiál. Veľkosť a tvar závisí pochopiteľne hlavne od priestorových dispozícií vašej kúpeľne. Ale čo materiál? Na výber je ich mnoho - sprchová vanička môže byť vyrobená z akrylátu, smaltu alebo liateho mramoru. Aké sú medzi nimi rozdiely?

Smaltovaná oceľ vyniká svojou odolnosťou

Odhadom polovica výrobkov na slovenskom trhu je zhotovená zo smaltovanej ocele. Ide o materiál farebne stály a odolný voči chemikáliám aj poškriabaniu. Jeho vlastnosti ocenia dámy, ktoré si rady v sprche farbia vlasy, aj majitelia psíkov, ktorí po dlhej prechádzke chcú z kožuchu svojho maznáčika zmyť blato. Na vaničke nenechá farba na vlasy ani psíkove pazúriky žiadne stopy.

Povrch sprchovej vaničky zo smaltu je hladký, čo ale predstavuje nevýhodu. Vanička, navyše s vrstvou vody a mydla, sa môže premeniť na nebezpečné klzisko. V ponuke sú ale aj smaltované vaničky s protišmykovou úpravou.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najobľúbenejšie akrylátové vaničky

Akrylát je v podstate plast, z chemického hľadiska je tvorený soľami a estermi kyseliny metakrylovej. Tento materiál prešiel vývojom. Skoršie akrylátové vaničky, ktoré po niekoľkých týždňoch užívania začali meniť tvar, sú minulosťou. V súčasnej dobe sa najviac osvedčil liaty akrylát, často vystužený polyuretánovou penou. Vanička je potom tuhšia a má dlhšiu životnosť. Naďalej pritom platí, že akrylátová vanička je cenovo priaznivým variantom.

Akrylátové vaničky sa stávajú v poslednej dobe logicky veľmi žiadaným tovarom. Sú stálofarebné, príjemné na dotyk a majú dobré tepelné aj zvukové vlastnosti. Materiál je pritom poddajný a výrobcovia z nich dokážu vytvarovať vaničky rôznych podôb. Povrch je ale citlivý, môžu ho poškodiť čistiace piesky a pasty.

Foto: Villeroy & Boch
Foto: Villeroy & Boch

Elegancia v podobe liateho mramoru

Liaty mramor sa teší povesti kvalitného materiálu. Ukrýva v sebe prírodný základ - zmes mletého vápenca (dolomitu). K nej sú pridané sklárske piesky, vysoko kvalitná polyesterová živica a farbivá. Výsledná zmes sa vyznačuje nebývalou ľahkosťou a dynamickou rovnováhou sily a pevnosti. Liaty mramor úspešne napodobňuje krásu a eleganciu prírodného mramoru a to bez typickej pórovitosti.

Liaty mramor má podobné vlastnosti ako akrylát, len je kvalitatívne ešte o úroveň vyššie. Tiež si uchováva svoju farbu, taktiež je odolný a stabilný. Má vysokú nosnosť, väčšinou výrobcovia garantujú nosnosť až 300 kg. Ďalšou výhodou je ľahká údržba.

Hitom poslednej doby sú farebné varianty sprchových vaničiek z liateho mramoru. Vaničku je možné totiž tónovať do rôznych farebných odtieňov. K tradičnej bielej farbe sa pridáva krémová, béžová, šedá alebo antracitová. Najväčšej popularite sa ale teší čierna.

Keramické sprchové vaničky sú odolné

Keramika je samozrejme materiál, ktorý je tisícročia preverený. V oblasti sprchových vaničiek sa ale dlho nepresadzovala. Až v poslednej dobe keramické a kamenné sprchové vaničky získavajú na popularite a to v súvislosti s trendom záujmu o prírodné materiály.

Keramické sprchové vaničky sú odolné a ľahko sa udržujú. Ide o tuhý materiál s dlhou životnosťou. Údržba je pritom veľmi jednoduchá. Na keramickú vaničku môže vstúpiť aj osoba s vyššou hmotnosťou. Tieto produkty majú totiž úctyhodnú nosnosť. Protišmykový povrch je väčšinou samozrejmou súčasťou.

Minerálny materiál sa ľahko udržiava

Veľmi módne sú aj minerálne sprchové vaničky. Presná skladba použitých materiálov sa líši v závislosti od výrobcu. Produkty bývajú rozmerovo stabilné, majú veľkú nosnosť a sú odolné voči deformáciám. Pôsobia elegantne a ľahko sa udržujú.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama