Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Ako platiť menej za energie?

Zverejnené: 22. 4. 2022

Ceny energií rastú. Otázku, čo s tým, si v tomto období kladie mnoho z nás. Pristúpiť je možné k hľadaniu lacnejšieho dodávateľa, ale ako sme sa presvedčili na konci minulého roku, najlacnejšie riešenie nemusí byť vždy tým najlepším.

Rozsah použitia polyuretánovej peny je široký: v rodinných domoch, výrobných a skladových objektoch, v priemysle, poľnohospodárstve, na asfaltových strechách, akomkoľvek plechu či napríklad vlnitom eternite.

Výsledná cena plynu i elektrickej energie závisí od mnohých faktorov: ekonomických, politických i environmentálnych. Žiaľ, nikto z nás, bežných spotrebiteľov, žiadny z nich nemôže ovplyvniť. Zjavné sú tiež následky súčasnej politickej situácie, keď situácia Rusko verzus Ukrajina a následné sankcie spôsobujú v energetike ešte väčšie problémy. Možno očakávať nielen neustále zvyšovanie cien, ale možno aj výpadky dodávok.

Čo má však každý vo svojej moci, je možnosť výrazného zníženia spotreby, ktorú ju možné dosiahnuť zmenou charakteru prevádzky (napríklad úspornejším vykurovaním/chladením, inštaláciou spotrebičov s nižšou spotrebou), ale aj zvýšením tepelného odporu budov, teda zateplením. Popri stenách, oknách a podlahách dochádza k najväčším stratám tepelnej energie strechou (podľa druhu konštrukcie až 30 percent).

Je teda energetická kríza?

Prvá svetová energetická kríza prišla na jeseň roku 1973 a stala sa jedným z podnetov na využitie efektívnych technológií tepelných izolácií. V USA išlo o technológiu SPF (spraying polyurethane foam), ktorá sa rýchlo rozšírila po celom svete. Ponúkla výborné izolačné schopnosti polyuretánovej (PUR) peny, vďaka ktorým sa uplatnila aj v dodatočnej izolácii striech. Táto pena má totiž oveľa lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako bežný penový polystyrén (EPS); každý z nás ju má doma v stene svojej chladničky alebo mrazničke. Vo vtedajšom Československu sa jej výrobou zaoberala firma PUR IZOLACE, ktorá svoju činnosť v tomto odbore začala už v roku 1991, teda viac ako pred tridsiatimi rokmi.

Debaty na tému energetická kríza sa vedú aj dnes. Či už je ropy, plynu a uhlia dostatok, ich ďalšie spaľovanie je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. V energetike teda nastupujú nové, ekologické technológie. Solárne panely, veterné a vodné elektrárne a nakoniec aj jadrová energia – to všetko pomôže redukovať svetovú produkciu CO2.

Riešenie pre jednotlivcov aj firmy

Ale čo teraz, keď nám prichádzajú faktúry s neuveriteľnými nárastmi sadzieb? Riešením nie je nič nové – zvýšiť tepelnú izoláciu vášho objektu, napríklad strechy. V prípade použitia produktov PUR IZOLÁCIE sa budete môcť spoľahnúť na sofistikovaný, rokmi preverený izolačný systém pre ploché, mierne sklonené aj oblúkové strechy. Nie je to iba tepelná izolácia, ktorá v zimnom období zamedzí únikom tepla. Vrstva tvrdej (pochôdznej!) polyuretánovej peny tiež vytvára bezškárovú vodotesnú izoláciu. Pena spolu s ochrannou vrstvou proti UV žiareniu je prakticky vodotesná.

Tepelná izolácia navyše nefunguje iba v zime. V letných dňoch nedochádza k prehrievaniu strechy a investor opäť šetrí - tentoraz energiu na chladenie. Toto riešenie má množstvo benefitov, napríklad sa tým predíde kondenzácii vodných pár a tvorbe plesní, veľmi nízke priťaženie existujúcej strechy – cca 2,5 kg/m² pri 35mm hrúbke –, aplikácia bez deštrukcie podkladných (stávajúcich) izolačných vrstiev a ďalšie. Jediným obmedzením je možnosť kvalitnej aplikácie iba v období od apríla do konca októbra. Rozsah použitia je široký: v rodinných domoch, výrobných a skladových objektoch, v priemysle, poľnohospodárstve, na asfaltových strechách, akomkoľvek plechu, vlnitom eternite a tak ďalej (s výnimkou PVC fólií).

Hodnoty tepelnej izolácie sú závislé na aplikovanej hrúbke, ktorá môže byť od minimálnych 35 mm až po napríklad 150 mm. Vzhľadom k deklarovanému parametru ʎ = 0,026 je teda 1,5× lepšia než štandardný polystyrén!

Výhody tohto riešenia

  • bezškárová, jednoliata vodotesná izolačná vrstva
  • bezškárová, jednoliata tepelnoizolačná vrstva, hrúbka podľa potreby zateplenia
  • samokotviaca, bez poškodenia pôvodných krytín
  • dokonale tesniaca zložité a rizikové detaily striech
  • plne pochôdzna
  • produkt PUR IZOLACE W60 nešíri požiar, aplikácia bez obmedzení
  • nízke priťaženie konštrukcie, 35mm hrúbka vrstvy činí len 2,5 kg/m²

Nevýhody tohto riešenia

  • možnosť realizácie len od konce apríla do konce októbra
  • nie je možné aplikovať na sedlové strechy, škridly ani na PVC fólie

Česká kvalita pod kontrolou

Komponenty pre PUR IZOLACE W60 nepochádzajú od „najlacnejších“ dodávateľov, ale sú vyrábané v Litoměřiciach, pod prísnou kontrolou kvality. Ochranné nátery sú tiež českej výroby. Firma PUR IZOLACE so sídlom v Litoměřiciach a člen skupiny Barvy a laky na svoje služby ponúka záruku až 12 rokov. A to vzhľadom k viac než tridsaťročnej histórii už niečo znamená.

Realizácia je vždy podložená dôkladnou prehliadkou stavby a analýzou súčasného stavu strechy. Na základe toho je navrhnutý technologický postup a cena. Prehliadka, analýza aj cenový návrh sú zdarma.

Autor: Petr Korčák
Foto: archív spoločnosti PUR IZOLACE

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama