Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Ako správne použiť drevo v interiéri?

Zverejnené: 7. 3. 2022

Drevo má už od nepamäti svoje zaslúžené miesto v interiérovom dizajne. Vďačí za to najmä svojim unikátnym vlastnostiam, ktoré nenahradíte žiadnym iným materiálom. Jeho použitie v interiéri však má niekoľko pravidiel.

Zdroj: Pexels.com

Moderné a stále obľúbené

Jednou z predností dreva je jeho všestranné využitie v priestore a architektúre. Základ viacerých konštrukcií dodnes tvoria drevené hranoly, steny pokrývajú pôsobivé obklady z dreva a drevená podlaha je stále najspoľahlivejšia.

Okrem toho je tiež skvelým tepelným izolantom. V domácnosti má teda aj praktickú úlohu. A čo hluk? Možno ste sa už stretli s rozšíreným mýtom, podľa ktorého je drevená podlaha hlučná.

To ale záleží od jej kvality a prevedenia. Mnohí si jej hlučnosť mýlia s nekvalitnou laminátovou podlahou. V prípade masívnej drevenej podlahy, ktorá je správne položená a vysušená na 9 %, sa nemusíte ničoho báť. Taká podlaha je elastická a tlmí nárazy.

Zlaďte ho s viacerými materiálmi

Široké využitie dreva je dôkazom jeho výbornej kombinovateľnosti. Pri zariaďovaní tak máte voľnú ruku. Ako môžete vidieť napríklad v kuchyniach alebo na krboch s kamenným obložením, ide o osvedčené spojenie. Vhodná je aj kombinácia dreva a tehly alebo kovu.

Zdroj: Unsplash.com
Zdroj: Unsplash.com

Masívne stoly a stoličky s kovovými nohami pôsobia elegantne. K drevenej podlahe sa tiež skvele hodí oceľové kovanie na dverách alebo zábradlie na schodoch. Ak preferujete skôr moderný a minimalistický štýl, zvoľte kombináciu s betónom a sklom.

Podľa zvoleného štýlu môžete drevo v interiéri doplniť textilom, kožušinami alebo kobercami. Prípadne naopak, pridajte drevené sošky, misky, police a dekorácie. Dbajte pritom na správnu kombináciu rôznych druhov drevín.

Ako skombinovať viacero druhov dreva?

Pri zariaďovaní svojho domova sa riaďte nepísaným pravidlom použitia maximálne 3 rôznych drevín. Ak máte drevenú podlahu, ide o dominantný prvok, podľa ktorého sa môžete riadiť. Prispôsobte jej výber nábytku a ďalších doplnkov a to tak, aby tvorili kontrast.

Ten totiž drevu skutočne pristane. K tmavej podlahe vyberte jasnejší nábytok a dvere. K svetlej podlahe naopak obklad stien z tmavého dreva. Takto v priestore naozaj vyniknú. Vyhnite sa použitiu podobných odtieňov, aby interiér nepôsobil jednoliato.

Zdroj: Pexels.com
Zdroj: Pexels.com

Pomocou svetlejších odtieňov sa dá jednoducho opticky zväčšiť menší priestor. Ak zvolíte tmavú podlahu, izba bude pôsobiť stiesnene. Zohľadnite pritom aj množstvo prirodzeného svetla. Čím viac ho v interiéri je, tým tmavšie farby zvoľte.

Aké drevo sa hodí do interiéru?

Okrem sfarbenia sa jednotlivé dreviny líšia aj kresbou, a teda letokruhmi a hrčami. Niektoré druhy pritom môžu časom vplyvom slnka meniť vzhľad. Ten však jednoducho upravíte alebo zvýrazníte nalakovaním povrchu.

Použite napríklad trvanlivé a tvrdé dreviny ako buk alebo dub, či druhy s rôznymi odtieňmi ako jaseň alebo čerešňa. Ak dodržíte tieto základné pravidlá, výber zo širokej ponuky záleží len na vás. K hlavnému druhu v interiéri, ktorý použijete napríklad na podlahu alebo obklady, vyberajte drevo s podobnou štruktúrou.

Vzhľad a hustota ich línií by mali byť podobné, ale nebojte sa ani experimentov s protikladmi. Kombinácie niektorých druhov vás možno prekvapia. Ich celkový vzhľad doplňte alebo zjemnite spomínanými doplnkami.

Čítajte tiež:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Unsplash.com, Pexels.com
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama