vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené: 16. 5. 2024

Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na zasklenie, materiál, rolety a mnoho ďalších faktorov.

Pri výbere strešných okien je potrebné brať do úvahy mnoho faktorov. Foto: Olya Humeniuk, Shutterstock

Strešné okno je veľmi dôležitý prvok strechy. Strešná skladba, ktorá má často hrúbku cez pol metra, sa zrazu zúži na pár centimetrov a ešte musí zaistiť možnosť otvárania. Pri výbere strešných okien treba myslieť nielen na to, aké strešné okno vybrať, ale čo všetko kúpiť spoločne s ním.

V prvom rade je potrebné zvážiť, do akej miestnosti ho chceme umiestniť. Podľa toho môžeme typy otvárania kombinovať. V obývacej izbe oceníme možnosť nerušeného panoramatického výhľadu, v kúpeľni zase úsporu miesta. Pre vyššie položené okná budeme vyberať skôr okná s dolnou kľukou, naopak pre maximálne využitie priestoru v podkroví zvolíme okná s horným madlom.

Prehľad faktorov a parametrov, na ktoré treba brať zreteľ, je popísaný ďalej.

Drevo alebo plast?

Táto otázka vyvstane na mysli každého z nás pri výbere strešného okna väčšinou ako prvá. V súčasnej dobe mnohokrát z diaľky ani nemožno rozpoznať drevené okno od toho plastového. Až tak sú moderné plastové okná esteticky prívetivé. Okrem toho sa dnes so svojimi vlastnosťami dokážu vyrovnať oknám dreveným. Pri plastových oknách je základným materiálom plastový niekoľkokomorový profil s výstuhou. Jedná sa o plast vysoko odolný proti prerazeniu, ktorý je navyše stabilizovaný proti UV žiareniu.

Nemalá výhoda plastových okien spočíva v cenovej dostupnosti a minimálnej údržbe. Bonusom je výber z rôznych farieb a vzorov. Plastové okná sú tiež odolné voči vode, preto sú vhodné najmä do miestností s vyššou vlhkosťou ako kuchyne, kúpeľne, ale aj spálne.

V súčasnej dobe mnohokrát z diaľky ani nemožno rozpoznať drevené okno od toho plastového. Foto: brizmaker, shutterstock
V súčasnej dobe mnohokrát z diaľky ani nemožno rozpoznať drevené okno od toho plastového. Foto: brizmaker, shutterstock

Naopak nevýhoda plastových okien tkvie v ich veľkej teplotnej rozťažnosti či v náročnejších opravách.

Drevené okná, na rozdiel od niektorých plastových, si ponechajú svoj pôvodný tvar aj pri extrémnych výkyvoch vonkajších teplôt. Sú však citlivé na vlhkosť a drevo sa musí pravidelne udržiavať. Stále sa však nájde mnoho ľudí, ktorí nedajú dopustiť na drevené okná, okrem iného kvôli ich vzhľadu.

Pri celodrevených oknách je základným materiálom drevo. Zvyčajne to býva borovica. Drevo sa väčšinou povrchovo upravuje lakom, prípadne niekoľkými vrstvami laku. Vždy by sa malo jednať o finálnu úpravu okna bez nutnosti ďalšieho náteru. Sú vhodné predovšetkým do miestností s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu. Avšak, kvalitné drevené okná dokážu aj vlhkosti dobre odolávať. Najmä borovicové drevo obsahuje vysoký podiel živice (je viac presmolené). To prispieva k vyššej životnosti v podkrovných miestnostiach.

Skvelou voľbou môže byť kombinácia oboch materiálov, napríklad okná plastové s dreveným jadrom. Tie vhodne spájajú výhody dreva a plastu (polyuretánu). Drevené jadro zaisťuje vynikajúce izolačné vlastnosti. Polyuretánová vrstva potom zaručí dlhú trvanlivosť bez potreby čistenia a natierania. Na Slovensku tieto okná ponúka napríklad spoločnosť VELUX.

Dvojsklo, trojsklo, či dokonca štvorsklo

Na výber zasklenia okien pripadá rovnaká váha ako na výber materiálu. Jeho kvalita totiž ovplyvní výsledné tepelnoizolačné vlastnosti okna. Voľba zasklenia sa potom odráža aj na schopnosti utlmenia vonkajšieho hluku či vyššej odolnosti, bezpečnosti a ochrane pred vonkajšími živlami.

Rovnako ako pri klasických oknách sa aj pri strešných používajú tri typy zasklenia a to dvojsklo, trojsklo alebo štvorsklo.

Kvalitné drevené okná dokážu vlhkosti dobre odolávať. Najmä borovicové drevo obsahuje vysoký podiel živice. Foto: Irine and Andrew, shutterstock
Kvalitné drevené okná dokážu vlhkosti dobre odolávať. Najmä borovicové drevo obsahuje vysoký podiel živice. Foto: Irine and Andrew, shutterstock

Dlhú dobu bolo považované za štandard dvojsklo, preto má aj väčšina súčasných starších realizácií práve dvojsklá. Aj medzi dvojsklami sú však rozdiely v type, pokovovaní a hrúbke jednotlivých skiel a plynu medzi nimi, čo ovplyvňuje ich priepustnosť slnečnej energie i tepelnoizolačné schopnosti.

Pri nových strešných oknách už dominujú trojsklá. Tie majú menšiu tepelnú priepustnosť, alebo sú energeticky úspornejšie. Pri hodnote prestupu tepla celým oknom vždy platí, že čím nižšiu hodnotu prestupu tepla majú samotné sklá, tým lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti okna.

V praxi sa treba riadiť predovšetkým orientáciou strechy a konkrétnymi potrebami. Pokiaľ je napríklad strecha orientovaná na severnú stranu, nie je potrebné riešiť letné prehrievanie a dôležitý bude predovšetkým prestup tepla celým oknom.

So štvorsklami sa na našom trhu stretávame skôr výnimočne a sú teda otázkou budúcnosti.

Otváranie a ovládacie prvky

Vybrať si medzi rôznymi variantmi otvárania a ovládania nemusí byť jednoduché. Ovládanie môžeme zvoliť manuálne, alebo s elektrickým pohonom. Otvárať okno sa dá dole, či hore a okrem toho je možné vyberať medzi kyvnými, výklopno-kyvnými či výsuvno-kyvnými strešnými oknami.

Obľúbené a najviac využívané sú strešné okná kyvné. Tento typ okien sa otvára pozdĺž svojej stredovej osi. Okno môže byť otočené okolo celej svojej osi, čo zaisťuje pohodlné umývanie z oboch strán. Pri otvorení bude ale vždy horná časť okna zasahovať do miestnosti.

Kompromisom môžu byť strešné okná výsuvno-kyvné. Pri týchto typoch okien sa os otáčania počas otvárania posunie do hornej tretiny okna a okno sa vysunie smerom z miestnosti von. Tento typ ponúka funkcie kyvného okna, ale bez zasahovania do interiéru. Hodí sa teda do menších miestností. Pri umývaní okno jednoducho pretočíte k sebe. Okrem toho tento typ poskytuje lepší prístup a ponúka aj lepší výhľad.

Obľúbené a najviac využívané sú strešné okná kyvné. Tento typ okien sa otvára pozdĺž svojej stredovej osi. Foto: New Africa, Shutterstock
Obľúbené a najviac využívané sú strešné okná kyvné. Tento typ okien sa otvára pozdĺž svojej stredovej osi. Foto: New Africa, Shutterstock

Veľmi obľúbené sú aj strešné okná výklopno-kyvné. Tento typ okien sa otvára podľa osi umiestnenej v hornej časti okna. Vyklápa sa teda smerom von. To zaisťuje panoramatický výhľad. Nesporná výhoda spočíva v nezasahovaní okna dovnútra miestnosti. Predstavuje teda ideálnu voľbu do miestností, v ktorých nie je priestoru nazvyš, ako je kúpeľňa či kuchyňa. Pre umytie z vonkajšej strany je možné okno pretočiť. Nevýhodou je vysoká cena.

Čo sa týka ovládania, opäť záleží na konkrétnych potrebách zákazníka a možnostiach danej miestnosti. Okná s horným ovládacím madlom zaručia panoramatické výhľady ako v stoji, tak v sede. Okrem toho sa pohodlne otvárajú aj v prípade, že je pod nimi nábytok. Horné ovládacie madlo navyše môže byť vybavené ventilačnou klapkou, vďaka ktorej do miestnosti aj cez zatvorené okno prúdi vzduch. Spodné ovládanie sa používa pri kyvných aj výklopno-kyvných strešných oknách. Kľukou v spodnej časti sa okná otvárajú smerom von. Spodné ovládanie je vhodné voliť pre vyššie osadené okná. Pre väčšie pohodlie a praktickosť sa odporúča nechať priestor pod oknom bez nábytku.

Aj toto riešenie ponúka systém ventilácie v hornej časti okna. Čerstvý vzduch tak do miestnosti prúdi aj napriek tomu, že je okno zatvorené. Vstavaný filter potom zabraňuje vniknutiu prachu a hmyzu do miestnosti.

Najvyšším štandardom sú dnes strešné okná s elektrickým ovládaním. Ich obsluha je veľmi komfortná a využívajú sa najmä v prípadoch, kde by manuálne ovládanie nebolo dostupné. Tieto okná sa integrujú aj v systémoch centrálneho riadenia domu a núteného vetrania.

Všeobecne sa typ otvárania volí podľa výšky okna nad podlahou. Tam, kde je horná hrana okna zle dostupná, alebo dokonca nedostupná, je najvhodnejšie použiť okná s kľukou dole. Pri starých rekonštruovaných objektoch, kde by kľučka dole pôsobila nepatrične, sa hodia okná s madlom na hornej hrane krídla.

Rolety a siete proti hmyzu: nevyhnutnosť alebo luxus?

Strešné okná, najmä tie, ktoré sú orientované na juh a západ, privádzajú do interiéru nielen svetlo, ale aj tepelnú energiu zo slnka a môžu sa tak podieľať na prehrievaní interiéru. Zvlášť potom okná umiestnené na juh a západ. Zatienenie okna je teda potrebné riešiť.

Napriek tomu, že sú okná vybavené vrstvami zabraňujúcimi prestupu sálavého tepla, jedinou 100% ochranou proti prehrievaniu predstavujú rolety umiestnené na exteriérovej strane. Doplnky na vnútornú stranu okna, ako sú napríklad žalúzie na strešné okná alebo markízy, pomáhajú predovšetkým regulovať intenzitu svetla prenikajúceho do interiéru, prípadne môžu ako sieťky do strešných okien brániť hmyzu lietať otvoreným oknom dovnútra. Sú ľubovoľne kombinovateľné s doplnkami vonkajšími regulujúcimi najmä priechod tepla.

Vnútorné doplnky sa ako ochrana pred teplom neodporúčajú, pretože sa zahrievajú a následne prenášajú teplo do interiéru. Rovnako tak vylepšenie tepelného prestupu okna vnútorným doplnkom v zime je problematické. Doplnok totiž zabráni prúdeniu vzduchu ku sklu. Okno je potom náchylnejšie na výskyt kondenzátu.

Lemovanie zároveň chráni strešné okno pred nárazmi vetra. Foto: U. J. Alexander, Shutterstock
Lemovanie zároveň chráni strešné okno pred nárazmi vetra. Foto: U. J. Alexander, Shutterstock

Podstatnú úlohu zohráva lemovanie

Mnoho zákazníkov pri výbere strešných okien zabúda na jednu dôležitú súčasť, ktorou je lemovanie. Vďaka nemu je zaistená vodeodolnosť okna. Lemovanie zároveň chráni strešné okno pred nárazmi vetra. Na trhu existuje viacero druhov lemovania aj úrovní montáže.

Svetlovody

Pokiaľ sa v dome nachádza tmavá miestnosť, ktorá sa nedá presvetliť klasickým oknom, riešenie sa ponúka v podobe inštalácie svetlovodov. Svetlovody privádzajú prirodzené svetlo do šerých miestností, typicky nimi bývajú šatne, schodiská, kúpeľne či chodby. Je možné ich inštalovať či už na šikmé, tak na ploché strechy.

Základom úspechu je správna montáž na strešný plášť

Podceniť výber montážnej firmy sa nevypláca nikdy a platí to aj v prípade strešných okien. Ani to najlepšie strešné okno nebude správne fungovať, pokiaľ nie je správne napojené na strešný plášť. Základom je bezchybné napojenie na hydroizolačnú fóliu a na parotesnú fóliu prostredníctvom parotesného goliera strešného okna a zateplenia zvyšných priestorov. Ďalej je potrebné dbať na správne nastavenie okna podľa sklonu strechy a nastavenie škáry medzi krídlom a rámom.

Zdroje:
www.stavinvest.cz, www.dek.cz, www.fakro.cz, www.ceskestavby.cz, www.velux.com, www.wickes.co.uk

Autor: Mgr. Zuzana Fajfrová
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama