Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.5.

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené: 6. 5. 2024

Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje všetkých jedným smerom. V štýle „viac prúžkov, viac adidas“ potom automaticky siahame po pripravenom produkte bez ohľadu na to, či sme odborník alebo úplný laik. Toto prirovnanie som uplatnil na situáciu ponuky zasklenia strešných okien.

Zdroj: Gorloff-KV, shutterstock

Trojsklo u strešného okna znamenalo záruku tepelných parametrov Uw = 1,0 W/m2K a menej a súčasne hlukový útlm Rw = 37 dB a viac. Hodnoty do Uw = 1,1 W/m2K boli ponúkané v dvojsklách, hlukový útlm 32 až 39 dB.

Na trhu sa ako z čistého neba objavili strešné okná s tzv ”ekonomickým trojsklom”. Ona pomyselná hranica medzi dvojsklami a trojsklami sa posunula nižšie a musím povedať, že významne. Pokles hodnoty na Uw = 1,1 W/m2K je asi možno považovať ako zanedbateľný, si asi povie každý. Jedná sa len o desatinu, hlavne keď okno splní odporúčanú hodnotu súčiniteľa prestupu tepla podľa súčasnej platnej normy. Súčasne však hlukový útlm spadol na 32 dB, čo už je významný posun a kto sa trochu zaoberá touto problematikou, vie, aký veľký rozdiel to je.

Zasklenie pre „východný blok” – lacné sa stáva drahým

Čo vlastne spôsobuje tak výraznú zmenu parametrov. Zasklenie a jeho skladba. Prečo je to tak? Tlak na cenu a výrobné náklady. Podľa všetkého sa však táto záležitosť týka iba tzv. „východného bloku”. V Nemecku sa napodiv táto ponuka vôbec neobjavila, pritom si nemyslím, že by tam tlak na znižovanie cien nebol. Vráťme sa však k spomínanému trojsklu. Ak vezmete trojsklo v zložení z vonkajšej strany 4 mm kalené sklo ESG, prostredné sklo 4 mm kalené sklo ESG a vnútorné sklo 2 × 3 mm lepené VSG, ktoré následne porovnáte s trojsklom v zložení z vonkajšej strany 3 mm kalené sklo, prostredné 3 mm obyčajné plavené sklo a vnútorné sklo 3 mm obyčajné plavené sklo, potom aj laik v tej chvíli vidí, v čom je vlastne rozdiel a prečo je aj rozdiel v cene. Ak pridáte ešte informáciu, že na prvé uvedené trojsklo výrobca poskytuje 15 rokov záruku na rozbitie skla pri krupobití, potom si nebudete myslieť, že je to iba reklamný ťah, pretože ten rozdiel je znateľný a záruka opodstatnená.

Nezmienil som sa ešte o vrstvách na jednotlivých sklách. Nech už sa nazvú akokoľvek, napospol sa jedná o rôzne pokovania, ktorými sú potom dosahované celkové vlastnosti. Za zmienku však stojí vrstva AntiTau, vrstva na vonkajšom skle z vonkajšej strany, ktorá má za úlohu znižovať tvorbu vonkajšieho kondenzátu – rosenie okna z vonkajšej strany, nie z interiéru, kde to pozná väčšina používateľov ako významný problém, to je však iná kapitola. Teda vrstva AntiTau sa na spomínanom trojskle nachádza tak, ako je treba. Pokiaľ máte veľmi dobre izolujúce zasklenie, potom je jeho vonkajšie sklo veľmi chladné a k spomínanému roseniu z vonkajšej strany potom dochádza. Ak izoluje zasklenie menej, vonkajšie sklo potom také chladné nie je, a k tomuto javu nedochádza. O dôvod viac si teda prejsť podrobnú skladbu zasklenia ponúkaného výrobku a až potom porovnávať jeho cenu.

Zasklenie strešného okna významne ovplyvňuje jeho celkové vlastnosti, je potrebné pripomenúť, že nemenej dôležitý je aj rám a krídlo strešného okna. Na to sa často zabúda. Je potrebné sa držať vyváženosti, rovnako ako je to u celej stavby. Napomáha predimenzovaniu jedného prvku a neposunutie ďalších rovnakým smerom. U strešných okien a problematiky tepelných vlastností rámov, ktoré sa tlačia do pozadia pred pozornosťou a ich hodnoty sa príliš nezmieňujú, však stačí vnímať uvádzané rozdiely hodnôt zasklenia Ug a celkových hodnôt výrobkov Uw.

Ak mám dve strešné okná pre porovnanie zhodne s Uw = 1,1 W/m2K a jedno je vybavené zasklením v hodnote Ug = 1,0 W/m2K, potom vidíme, že rozdiel je minimálny a okno bude mať veľmi kvalitný rám. Pokiaľ druhé pre dosiahnutie rovnakého Uw potrebuje zasklenie Ug = 0,6 W/m2K, vidíme, že rozdiel je zásadný a rám teda bude mať celkom iné vlastnosti. Problematika rámov by zabrala oveľa viac, zmienka je len doplnením k článku.

Záver

Pokiaľ sa budete rozhodovať, či strešné okno s dvojsklom alebo trojsklom, potom môžem len konštatovať, že sa v dnešnej dobe môže ľahko stať, že pre Vás bude lepšie dať prednosť kvalitnejšiemu oknu s dvojsklom pred iným s trojsklom, ale ak zvolíte kvalitné okno s trojsklom, potom chybu neurobíte. Verím tiež, že Vám článok pomohol vysvetliť, že dnes nie je trojsklo ako trojsklo a preto svojmu dodávateľovi zadáte rovno jednoznačnú požiadavku, aké tepelné a hlukové vlastnosti od svojho strešného okna očakávate. Keď ponuka dorazí, pozorne ju prečítate a zistíte, či Vami zadané požiadavky spĺňa.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. arch. Zdeněk Dvořák
Foto: Shutterstock, archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama