Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Autentický rodinný dom neďaleko Znojma ako bydlisko vášnivého vinára

Zverejnené: 6. 11. 2020

Vinárstvo Špalek sídli v Novom Šaldorfe (ČR), uprostred starodávnych Modrých pivníc a v tesnej blízkosti viníc Kraví hory. Miesto, kde sa stretáva história, príroda a vinárstvo si zvolil za svoj domov aj Marek Špalek. Priamo za jeho vinárstvom stojí novostavba domu, ktorá musela byť upravená v súlade s lokálnymi limitmi pamiatkovej zóny aj so špecifickou požiadavkou na zachovanie starej marhule.

História Nového Šaldorfu pri Znojme sa píše už od stredoveku. Jedným z dôležitých medzníkov bol rok 1945, kedy pôvodné nemecké obyvateľstvo po šesťsto rokoch muselo opustiť svoje domovy aj slávnu vinicu Kuhberg, dnes Kraví horu. Medzi vtedajšími novými osídlencami, predovšetkým z Valašska, sa čoskoro našlo pár odvážnych, ktorí sa pustili do vinární. Jedným z nich bol aj otec Františka Špalka, zakladateľa vinárstva, ktorého osud skomplikoval komunistický režim. Až po roku 1989 bolo možné uskutočniť sny a plány, akými je pestovanie vína v bio režime či vybudovanie prvej pivnice s gravitačnou prevádzkou na Znojemsku.

Marek Špalek predstavuje už tretiu povojnovú generáciu rodu a Šaldorf už je pre neho skutočným domovom. Rozhodol sa preto pre výstavbu domu práve tu - na svahovitom pozemku s výhľadom na vinice, navyše s prianím, aby stavba neohrozila starý strom. Architektonického riešenia sa chopil Tomáš Havlíček, člen ateliéru Lietajúci inžinieri.

V každej miestnosti dostatok svetla

„Modré pivnice sú pamiatkovou zónou, preto sme museli rešpektovať rozmerové a výškové obmedzenia. Vonkajšia stránka budovy bola tiež daná - umiestnenie okien, dverí, sedlová strecha. Zbúrali sme starú lisovňu a ponechali sme zhruba storočnú pivnicu. Zadanie od stavebníka? To bolo náročné vo viacerých ohľadoch, najmä v tom, ako vtesnať na malý pozemok dvojnásobok obytného priestoru. Cez všemožné stavebné limity sme vyťažili maximum a plochu ešte zmenšilo to, že sme ponechali starú marhuľku. Vznikli tak dole tri "kajuty", spálňa a zvyšok je voľný priestor na piatich poschodiach a 80 m². Súčasťou zadania bolo aj to, že tu nebude klasická obývačka ani televízia a vo všetkých miestnostiach vrátane kúpeľne musí byť okno. Sú to v podstate také obytné schody," hovorí s určitou nadsádzkou architekt.

Obvodové murivo bez zateplenia

Majiteľ domu si želal, aby bola stavba navrhnutá z materiálu s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami a bez zateplenia. Architekt odporučil systém tvorený pórobetónovými tvárnicami Lambda YQ. „Ocenili sme tiež tvarovateľnosť tohto materiálu - v exteriéri je to atypické ostenie okien a tiež luxfery vo fasáde, ktoré tvoria určitý ornament, čo pórobetón umožní veľmi ľahko a bez odpadov. Rovnaká situácia bola aj na niekoľkých miestach v interiéri," uvádza Tomáš Havlíček.

Neorustikálny interiér

Súčasťou celkového konceptu sú aj zákazkové remeselné práce dverí z masívneho dubu a kovania. Podľa návrhu architekta vznikol aj minimalistický a funkčne premyslený nábytok v kombinácii dubového dreva a laminovaných dosiek. Pojem "neorustikálny" tu tak dostáva komplexné význam - predstavuje kombináciu tradičných materiálov, remeselnej práce, voľnú citáciu vidieckeho domu a súčasne moderné bývanie s citom pre funkčnosť a dizajn. „Svojím spôsobom sa tu spájajú tradície aj v širšom slova zmysle - jediné, čo tu po pôvodnom nemeckom obyvateľstve zostalo, keď sa moji predkovia prisťahovali, sú staré hodiny. Sú jediným historickým solitérom v našom dome a som rád, že sa tu pre nich našlo dôstojné miesto," dodáva Marek Špalek.

Súvisiace články:

Svojpomocná stavba na vidieku južnej Moravy
Veľkoformátová výstavba má budúcnosť aj v prípade realizácie svojpomocne. Dôkazom je rodinný dom neďaleko Brna
Príjemné domy so stálou teplotou

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív dodávateľskej firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama