FirstMinute tehly na nasledujúci rok
vyhľadávanie
Dnes je 4.10.

Bay View má k obyčajným kanceláriám ďaleko. Nájdete tu najväčšiu geotermálnu inštaláciu v Severnej Amerike

Zverejnené: 16. 9. 2022

Google sa po koronavírovej pauze snaží motivovať svojich zamestnancov k tomu, aby sa z home officov navrátili na svoje pracoviská. A darí sa mu to veľmi dobre: v nových kalifornských kanceláriách by chcel pracovať snáď každý! Stavba je od podlahy až po strop udržateľná, čo jej vôbec neuberá na kráse - skôr naopak.

Kampus sa nachádza v Silicon Valley a má názov Bay View. Ide o prvý komplex, ktorý si spoločnosť vybudovala sama.

Výstavba najväčšieho kancelárskeho areálu pre technologického giganta Google, ktorá sa začala v roku 2017, je dokončená. Nový komplex posunul design pracovísk na ďalšiu úroveň. O návrh ultra moderných kancelárií sa postarala dvojica architektonických ateliérov Bjarke Ingels Group a Heatherwick Studio. Kampus využíva princípy zelenej architektúry, ktorá vytvára pre zamestnancov zdravé a príjemné pracovné prostredie. Google sa chce stať do roku 2030 prvou veľkou spoločnosťou, ktorá bude „fungovať na bezuhlíkovej energii“.

Ľahké baldachýnové konštrukcie

Na návrhu Bay View sa podieľalo britské Heatherwick Studio a dánsky ateliér Bjarke Ingels Group alebo BIG, ktorý mimochodom stojí aj za víťazným projektom pražskej Vltavskej filharmónie. Architekti pri návrhu spolupracovali s dizajnérmi a inžiniermi firmy Google. Celý komplex, ležiaci v blízkosti výskumného centra NASA Ames v Silicon Valley, sa rozkladá na ploche 42 akrov. Jeho celková rozloha je 368 miliónov metrov štvorcových, s 20 akrami voľnej plochy, dvoma administratívnymi budovami a centrom pre organizovanie spoločenských akcií. V areáli nechýba ani ubytovanie pre zamestnancov.

Kampus tvoria prevažne udržateľné materiály

Celkový prístup je maximálne „zelený” a orientovaný na čo najmenší zásah do okolitej krajiny. V areáli sa nachádza najrozsiahlejší systém geotermálnych vrtov v Severnej Amerike, ktorý dokáže vykurovať a chladiť všetky budovy bez použitia fosílnych palív. Kampus je úplne sebestačný aj po vodohospodárskej stránke: dažďová voda, nazhromaždená zo šikmých solárnych panelov pokrývajúcich strechu, sa používa na chladiace veže, splachovanie toaliet aj zavlažovanie. Na ochladzovanie interiéru sa využíva iba vonkajší vzduch, ktorý prúdi len jedným smerom a nedochádza k jeho recyklácii, čo je pre zamestnancov oveľa zdravšie. V okolí kampusu sa rozlieha 17 akrov prírodných plôch vrátane lúk, lesov a mokradí, ktoré môžu zamestnanci využiť na oddych.

Premyslené do najmenšieho detailu: priamo slnečné svetlo dopadajúce na stoly je regulované pomocou automatických okenných clôn, ktoré sa počas dňa podľa potreby otvárajú a zatvárajú.
Premyslené do najmenšieho detailu: priamo slnečné svetlo dopadajúce na stoly je regulované pomocou automatických okenných clôn, ktoré sa počas dňa podľa potreby otvárajú a zatvárajú.

Interiér zabezpečuje lepšiu interakciu medzi zamestnancami

„Po rozhovore s našimi zamestnancami o tom, čo na pracovisku potrebujú, sme zistili, že sú najproduktívnejší a najšťastnejší, keď sa stretávajú v tímoch. Zároveň je ale pre nich dôležitý priestor chránený pred hlukom a pohybom, aby sa mohli na svoju prácu maximálne sústrediť,“ vysvetľuje vedenie spoločnosti Google. Celý interiér tak pripomína jedno veľké zastrešené trhovisko. Zatiaľ čo horné poschodie funguje ako otvorený pracovný priestor, na dolnom poschodí nájdete kaviarne, ktoré sú určené na stretávanie a relaxáciu.

Impozantný projekt očakáva mnoho ocenení

Vzhľadom na to, že je Bay View navrhnutý tak, aby dosahoval maximálne úspory energie, je veľký predpoklad toho, že získa hneď niekoľko certifikácií za udržateľnosť. Štúdio BIG vo svojej tlačovej správe uvádza, že kampus spĺňa tie najvyššie štandardy požadované pre certifikáciu LEED-NC v4 Platinum. Táto certifikácia má zo všetkých systémov najkvalitnejšie hodnotenie energetickej náročnosti budovy v rámci dynamického počítačového modelovania. Komplex má tiež potenciál získať certifikát Living Building Challenge (LBC) od International Living Future Institute (ILFI).

Zdroje: big.dk www.enerfis.cz

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Iwan Baan, so zvolením Google
reklama

Nové

HELUZ uvádza na trh šikovný komínový komplet HELUZ SMART

HELUZ uvádza na trh šikovný komínový komplet HELUZ SMART

Zverejnené 3.10. Spoločnosť HELUZ už dlhodobo udržuje trend zjednodušovania výstavby. Výsledkom tohto úsilia je aj novinka HELUZ SMART, s ktorou rozširuje ponuku svojich komínových kompletov. Už názov tohto produktu napovedá, že ide o mimoriadne šikovný a praktický… ísť na článok

Jeseň je za oknami. Kedy zazimovať vonkajšie rolety?

Jeseň je za oknami. Kedy zazimovať vonkajšie rolety?

Zverejnené 2.10. Prvé žlté lístie padá na zem a hlavným motívom výzdob sa stávajú tekvice. Jeseň je tu a s ňou prichádzajú aj niektoré povinnosti okolo domu – napríklad zazimovanie vonkajších roliet. ísť na článok

Limity využitia kvalitného kompozitu určuje odvaha investorov a fantázia architektov

Limity využitia kvalitného kompozitu určuje odvaha investorov a fantázia architektov

Zverejnené 1.10. Kompozitné dosky sa dnes najčastejšie uplatňujú v exteriéroch rodinných domov v podobe terás, plotov alebo obkladov stien. Popredný európsky výrobca a dodávateľ dosiek Terafest®, česká spoločnosť WPC – Woodplastic, však registruje stále väčší… ísť na článok

reklama