Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Betónový rodinný dom so zelenou strechou a záhradou bez hraníc

Zverejnené: 12. 1. 2024

Betónová prístavba, o ktorej je reč, je úzko prepojená s iným objektom na pozemku, starším ateliérom sformovaným pred viac ako desiatimi rokmi z pôvodnej stodoly z polovice devätnásteho storočia. Novostavba je s ním prepojená presklenou chodbou. Moderný, minimalisticky ladený rodinný dom je umiestnený na rozľahlej parcele na kopci s úchvatnými výhľadmi do krajiny.

V roku 2006 kúpil investor Radek Leskovjan pozemok uprostred obce Kojetín pri Novom Jičíne. Na kraji parcely o veľkosti 4 300 metrov štvorcových stála na kopci s výhľadom do krajiny pobúraná kamenná stena pôvodnej hospodárskej stavby. Najprv na pozemku vznikol obytný dizajnérsky ateliér, neskôr pribudla betónová prístavba, ktorá je s pôvodnou stodolou prepojená tzv. preskleným krkom.

Ateliér ktorému dominuje drevo, cement, hliník a sklo

Majiteľ sa už v roku 2007 rozhodol v prvej fáze zrekonštruovať objekt bývalej stodoly na bývanie a prácu a až neskôr v susedstve postaviť nový rodinný dom. Realizácie sa ujalo architektonické štúdio Kamil Mrva Architects. Existujúce pieskovcové múry a piliere z roku 1862 zostali zachované. Navrhnutý bol spevňujúci betónový veniec, do ktorého je kotvená ľahká pultová strecha.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Dovnútra pôvodnej stavby je vložený kubus vlastného objektu - ateliéru. Táto vnútorná drevostavba sa na juh a na západ otvára presklenými stenami. Výrazným kompozičným prvkom je terasa, ktorá vybieha z objemu nad svahovitý terén záhrady. Objekt bol navrhnutý v prírodných materiáloch. Nosná konštrukcia a ľahké zastrešenie sú drevené, prevetrávaná fasáda z pohľadových cementotrieskových dosiek. Presklené časti budovy boli realizované z izolačného dvojskla s hliníkovými rámami v odtieni fasády. Terasu tvorí drevená paluba položená na oceľových nosníkoch.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Výstavba bývania vo svahu

Pre nové zadanie rodinného domu vznikli po viac ako desiatich rokoch od realizácie prvého projektu tri rôzne štúdie. „Z nich sme nakoniec vybrali železobetónový skelet a dom zasadený do svahu. Zadaním bolo rozšíriť súčasný objekt o dve spálne s kúpeľňou a šatňou a krátkym parkoviskom tak, aby to boli dva domy a aby sa navzájom rešpektovali,“ približuje situáciu autor architektonickej štúdie.

Objekty sú v súčasnosti využívané ich majiteľom na bývanie a vlastnú ateliérovú tvorbu, je tiež inšpiratívnym sídlom významného fotografa.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Napriek tomu, že architekti ako ústredný konštrukčný materiál stavby použili pohľadový betón Easycrete, z ktorého je celá prístavba odliata, objekt nie je nijako výstredný. Naopak, vzhľad domu je aj vďaka veľkým oknám svieži a moderný a prirodzene zapadá do okolitej krajiny aj vďaka priznaným kamenným múrom.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Záhrada nemajúca hranice

Cieľom všetkých zúčastnených bolo postaviť dom, ktorý poskytne rodine dostatok súkromia a bude uzavretý do seba. „Pri pohľade zvonku sa dom javí tak, že ním prestupuje príroda. Všetko je prirodzené a čisté. Rovnako prebieha aj výsadba rastlín, okrasných kríkov a stromov, ktorá využíva len druhy rastúce v okolí, aby išlo o dokonalé splynutie s okolitou prírodou,“ vysvetľuje Leskovjan.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Pozemku na Kojetíne dominujú statné, 160 rokov staré lipy. „Ďalej je to slivkový sad, ktorý je obklopený ďalšími stromami. Na mieste sme navyše vysadili ďalších dvanásť stromov – sad sme rozšírili o šesť ovocných stromov, dva orechy, tri javory a osiky a tri viac-kmenné hraby. Nevytvárali sme teda novú záhradu, ale skôr sme tú existujúcu naladili na okolitú prírodu,“ hovorí Leskovjan.

Dom sa nachádza na okraji zástavby, záhrada mohla byť preto koncipovaná, aby voľne prechádzala do okolitej prírody tak, aby sa hranica medzi súkromnou záhradou a jej vonkajškom takmer zmazávala. Atrium záhrady domu uzatvára dizajnová lavica: „Je to akýsi pomyselný predel a záleží, ako si na ňu sadnete, či smerom do prírody, ktorá ponúka výhľad na Hostýnske vrchy, alebo do átria, smerom k niekoľkým odpočinkovým a pracovným zónam so stolmi pre notebooky, opisuje špeciálna záhradná kancelária Leskovjan s tým, že v miestach na sedenie sú nainštalované aj záhradné zásuvky.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Hospodárenie s vodou a teplom na pozemku

Špecifické je aj hospodárenie s vodou na pozemku. „Voda zo striech odteká do rôzne umiestnených vsakovacích jám, takže všetka dažďová voda slúži ako zásobáreň vody pre vyrastené stromy. Architektovi sa tiež v spolupráci s odborníkmi na zelené strechy podarilo založiť bezúdržbovú zelenú strechu na prístavbe, ktorá je odliata z pohľadového betónu na svahu. Zelená strecha je úplne bezúdržbová a pojme väčšinu zrážok,“ zdôrazňuje majiteľ domu.

Dom je vykurovaný pomocou infrapanelov. „Jedná sa o čierne sklá alebo zrkadlá. Steny, podlahy a predmety v jednotlivých miestnostiach domu sú vďaka nim tepelne príjemne naakumulované a pritom vzduch ktorý dýchame ostáva chladný a so správnou hladinou vlhkosti,“ vysvetľuje Leskovjan.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Dokonale čistý návrh interiéru

Kojetínskemu domu s ateliérom dominuje striedanie čiernej a bielej farby. Interiér prístavby domu tvoria iba priečky s dômyselne vyrobených skríň. Od začiatku bola snaha využiť každý voľný centimeter v dome. Celý jeho vnútorný objem tvorí lakovaná dyha. Dom bol vybavený bezzárubňovými dverami, ktorých dverné puzdrá sú do skríň a stien perfektne zapustené. Predel medzi šatňou a spálňou tvorí iba šesťcentimetrová stena a pri bežnom pohľade nie je vidieť prechod medzi dverami a stenou.

Nevšedná detská izba

Do detskej izby sa vstupuje dvojkrídlovými celosklenenými posuvnými dverami. „Po odsunutí dverí do puzdier získame dvojmetrový a na centimeter presný otvor rovnakých rozmerov ako pojazdný portál čelného presklenia domu a vďaka nemu je možné izbu prepojiť s átriom. Okná v prístavbe sú vyrobené na mieru,“ dopĺňa Leskovjan. V detskej izbe stolár vymodeloval dvojposchodovú posteľ s úložnými priestormi.

Foto: Lukáš Pelech
Foto: Lukáš Pelech

Keďže dom stojí vo svahu a jeho strecha je zasypaná zeminou, nedostatok okien a teda aj svetla riešia svetlovody s inštalovanými LED žiarovkami, ktoré fungujú v tme aj ako vstavané svetlá. Svetlovodom je vybavená okrem iného aj kúpeľňa, ktorá sa nachádza pod úrovňou svahu.

Ocenená stavba aj záhrada

Diskutovaná prístavba získala na konci septembra titul Stavba Moravskosliezskeho kraja 2019, pýši sa aj prestížnym titulom Stavba roku 2020. Navyše za osobitý a citlivý vstup modernej architektúry do priestoru starej záhrady, zdôraznenia genia loci miesta a filozofie nezasahovania, bola ocenená aj záhrada, ktorá získala čestné uznanie Záhrada dotyku krajiny v súťaži Záhrada roku 2020.

Čítajte tiež:

Autor: kolektív autorov 1)redakčne upravené
Foto: Lukáš Pelech

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama