Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 8.5.

Fotovoltické panely na zelenej streche? Ekologické a praktické zároveň

Zverejnené: 14. 7. 2022

Či už zdražovanie energií, tak klimatická zmena sú témy, ktoré v spoločnosti v poslednom čase rezonujú. Ak patríte aj vy k tým, ktorí by radi ušetrili na elektrine a zároveň prospeli okolitej prírode, ponúka sa jedno elegantné a dokonca veľmi estetické riešenie: strecha osadená vegetačným porastom, ktorá môže slúžiť ako miesto na stretávanie a odpočinok, doplnená fotovoltaickými panelmi, ktoré čerpajú slnečnú energiu.

Zelené či vegetačné strechy zažívajú či už v Čechách, tak aj na Slovensku boom až v posledných rokoch, zatiaľ čo napríklad v severských krajinách sa stavajú už desiatky rokov. „Obvykle realizujeme vegetačné strechy pre majiteľov rodinných či bytových domov, ktorým záleží na vplyve ich bývania na okolitú krajinu. Inštalovali sme ju ale napríklad aj na panelovom dome, administratívnej budove či materskej škole,” vymenováva Antonín Novák z realizačnej firmy GreenTop, ktorá sa zameriava práve na tento typ striech. Časté výkyvy teplôt môžu v súčasnej dobe pre zelené strechy predstavovať výzvu, kvalitné rastliny a materiály si s nimi poradia. „Dôležitú úlohu hrajú aj kvalitné hydrofilné dosky. Nie sú síce na prvý pohľad vidieť, ale práve ony zaisťujú, že rastliny majú v suchých obdobiach dostatok vlahy. V období dažďov zase naopak odvádzajú vodu,“ vysvetľuje Novák.

Existujú tri základné typy zelených striech. Najlacnejšia a najmenej náročná na údržbu je takzvaná extenzívna strecha, tvorená slabšou vrstvou substrátu. „Extenzívnej zelenej streche stačí kontrola a prípadné prihnojenie raz až dvakrát ročne. Realizovať ju môžete pokojne svojpomocne,” vysvetľuje Josef Hoffmann, špecialista na vegetačné strechy. Intenzívna zelená strecha naopak pripomína bežnú záhradu a je tiež podobne náročná. Pestovať na nej môžete trávu, stromy aj napríklad zeleninu. Kompromis medzi týmito dvoma typmi predstavuje tzv. polointenzívna zelená strecha, ktorej údržba nie je príliš náročná, navyše sa dá vysadiť širším spektrom rastlín, napríklad bylinami, trávami či trvalkami.

Fotovoltické panely a rastliny to spolu „vedia”

Zelená strecha predstavuje ústretový krok voči životnému prostrediu z mnohých rôznych dôvodov – navracia zeleň do miest a ponúka domov mnohým živočíšnym druhom, ktoré by uprostred „betónovej džungle” inak neprežili. V kombinácii s fotovoltickými panelmi sa však môže stať základným kameňom udržateľnosti a sebestačnosti. Kombinácia vegetačnej strechy a fotovoltiky je totiž nielen bezproblémová, ale tiež praktická. „Takzvané biosolárne strechy zaisťujú zelenú energiu a zároveň eliminujú nevhodné tepelné zisky,” hovorí Antonín Novák.

Fotovoltaické panely sú rastlinami ochladzované, čo vedie k zvýšeniu ich výkonu zhruba o 10 percent. „Vplyvom odparovania vody zo zelenej strechy dochádza k ochladzovaniu okolia a teda aj panelov,” vysvetľuje Josef Hoffmann a dodáva: „Zvýšenie ich výkonu ale nemožno chápať ako navýšenie základnej výkonovej hodnoty fotovoltaického panelu. Ide skôr o zníženie dopadov jeho prehrievania, ktoré bežne predstavuje stratu výkonu zhruba o štvrtinu.” Zelená strecha totiž akumuluje pri slnečnom počasí oveľa viac tepla ako bežné ľahké krytiny. Preto u nej dochádza k významnému spomaleniu starnutia fotovoltaických panelov, ktoré sú v iných prípadoch zaťažované vysokými až extrémnymi teplotami ľahkých striech.

Panely rastlinám prospievajú

Takzvaná biosolárna strecha poskytuje aj ďalšie výhody. Vďaka zelenej streche napríklad odpadá nutnosť inštalácie priťaženia, ktorá je inak pre fotovoltické panely vyžadovaná. V neposlednom rade aj kombinácia vegetácie a fotovoltaiky znižuje odtok vody zo strechy, čím napomáha vracať vodu do takzvaného malého vodného cyklu a vytvára dobré podmienky na rast rastlín. „Panely majú na rastliny pozitívny vplyv, pretože vytvárajú tieň. Ten spôsobuje, že sú na streche miesta s rôznou expozíciou slnečného žiarenia, v dôsledku čoho môže byť zelená strecha rozmanitejšia, hodnotnejšia pre životné prostredie a samozrejme aj krajšia,“ hovorí Hoffmann. Upozorňuje však, že pri realizácii je vždy potrebné brať ohľad na výber rastlín, aby im toto špecifické prostredie vyhovovalo.

Fotovoltaické panely je možné si zaobstarať buď samotné, alebo s batériami. Tie druhé sú u nás rozšírenejšie a obľúbenejšie, pretože dokážu energiu, ktorá sa okamžite nespotrebuje, uchovať do budúcnosti. V opačnom prípade odteká energia, ktorú domácnosť nespotrebuje, do distribučnej siete. Na základe očakávanej spotreby energie je tiež potrebné zvážiť, ako výkonné panely si zaobstarať.

Vďaka rôznym dotačným programom môžu byť dnes zelené strechy aj fotovoltaické panely prístupné takmer každému. Tento rok bol opäť spustený program Zelená domácnostiam, v rámci ktorého môžu ľudia žiadať o príspevok na rekonštrukciu rezidenčných bytov a domov prispievajúci k udržateľnému rozvoju.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív spoločností ISOVER a GreenTop
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama