Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Bytový dom Schichtgründe: veľkorysosť priestoru, zelených plôch aj terás

Zverejnené: 14. 8. 2020

Vo štvrtok 30. júla organizovala DELTA prehliadku jedného z najväčších bytových projektov dokončených vo Viedni v roku 2020. Rezidenčný komplex Schichtgründe sa nachádza v 21. okrsku mesta Viedeň, ktorý bol zvolený za oblasť budúceho rozvoja mesta Viedeň.

Bytové domy majú železobetónovú konštrukciu a využívajú princíp fasády vo forme vrstvenia, ktoré jasne zobrazuje jednotlivé odtiene modrej farby na fasáde. S každým poschodím je modrá farba svetlejšia ako symbol toho, že ste bližšie k nebu.

„Všetky bytové domy spĺňajú požiadavku mesta Viedeň a síce realizáciu extenzívnych zelených striech na novovzniknutých domoch. Tiež projektová príprava v BIM modele je nevyhnutným faktorom úspechu tejto bytovej výstavby," povedal na úvod prehliadky Dipl. Ing. arch. Rudolf Stürzlinger, ktorý bol spolu s projektantom Mag. arch. Vladimírom Ivanovom osobným sprievodcom týmto veľkorysým a premysleným bytovým komplexom. Spoločnosť DELTA ho veľmi detailne pozná a to vďaka svojej úlohe či už generálneho projektanta, tak projektového manažéra aj stavebného dozoru.

Oblasť Schichtgründe bola pôvodne priemyselným areálom továrne na výrobu mydla založenej rodinou Schicht a preslávenej predovšetkým produkciou známeho jelenieho mydla. V roku 2013 bolo radou mesta rozhodnuté o prebudovaní opusteného priemyselného areálu na oblasť mestského rozvoja a už v roku 2014 boli strhnuté ruiny bývalej továrne. Cieľom mesta Viedeň bolo vybudovať bytový komplex pre zhruba 2 000 ľudí. Zaujímavá lokalita vyznačujúca sa predovšetkým vynikajúcou polohou k výstavbe priamo nabádala - komplex sa nachádza približne 500 metrov od stanice metra a cirka jeden kilometer od Viedenčanmi obľúbenej voľnočasovej oblasti Alte Donau (pôvodné rameno Dunaja teraz využívané k vodným športom, cyklistike a ďalším).

Bytové domy ponúkajú rôzne veľkosti bytov, štandardné 3 + 1 sa pýšia podlahovou plochou 63–112 m2
Bytové domy ponúkajú rôzne veľkosti bytov, štandardné 3 + 1 sa pýšia podlahovou plochou 63–112 m2

Schicht alebo vrstvenie a veľkorysosť priestoru

Bytové domy majú železobetónovú konštrukciu a využívajú princíp fasády vo forme vrstvenia, ktoré jasne zobrazuje jednotlivé odtiene modrej farby na fasáde. „S každým poschodím je modrá farba svetlejšia ako symbol toho, že ste bližšie k nebu," vysvetľuje zámer architekt Rudolf Stürzlinger, konateľ DELTA Viedeň. Bytové domy ponúkajú rôzne veľkosti bytov, štandardné 3 + 1 sa môžu popýšiť podlahovou plochou 63-112 m².

Medzi najrýchlejšie predané či prenajaté patrili byty typu 2 + 1, ktorých veľkosť sa pohybuje v hodnotách 38-65 m². Do uvedenej podlahovej plochy bytov navyše nie je započítaná plocha balkónu alebo terasy. Ich veľkosť sa priamoúmerne odvíja od veľkosti bytu. Centrálny zelený priestor medzi jednotlivými domami a sieť zelených nádvorí vytvárajú obytnú oblasť s výnimočnou kvalitou bývania. Oblasť je udržiavaná prevažne bez áut a je prístupná iba z Hans-Czermak-Gasse cez dve slepé uličky. Parkovisko pre obyvateľove tejto štvrti je pohodlne umiestnené v podzemí a takisto sa myslelo aj na parkovacie miesta pre elektromobily či bicykle.

Sociálna aj ekologická udržateľnosť

Bytové domy vynikajú svojim dôrazom na komunitný život obyvateľov tejto novej štvrti. Väčšina domov má v prízemí spoločné priestory, o ktoré sa stará správa domu. Obyvateľom sú takisto k dispozícií napríklad knižnica s čitárňou, kuchynka v bezprostrednej blízkosti detského ihriska, kočikárne, telocvičňa apod. „Podpora týchto komunitných aktivít patrí medzi priority mesta Viedeň. Cieľom je zabezpečiť nielen udržateľné prvky z hľadiska ekológie, ale tiež takzvanú sociálnu udržateľnosť a pospolitosť obyvateľov,” spresnil Rudolf Stürzlinger. Z hľadiska podpory prirodzenej klímy v meste spĺňajú všetky strechy jednotlivých bytových domov základný princíp v zmysle „ubraté zo zeme, vrátené na strechách”, preto majú všetky strechy extenzívny porast.

Pohľad do interiéru bytového domu
Pohľad do interiéru bytového domu

Premyslený študentský internát

Projekt Schichtgründe zahŕňa okrem obchodných priestorov a škôlky tiež študentský internát, ktorý je ideálnym riešením bývania pre študentov neďalekej Veterinárnej univerzity. Hneď pri vstupe do vestibulu internátu sem architekti dômyselne umiestnili stropné panely vo forme rôznofarebných závesných podhľadov, ktoré výrazne zlepšujú akustiku a vďaka svojmu kruhovému tvaru vnášajú do tohto prostredia teplú atmosféru a pocit pohody. Študentom sú vyhradené prvé dve poschodia budov v komplexe 4A, čím bol splnený jeden z požiadaviek mesta, aby v týchto miestach neboli navrhnuté trvalo obytné priestory. Umiestnenie internátu je ľahko rozpoznateľné aj zvonka, vďaka plechovej hnedo-perleťovej fasáde, ktorá bola zvolená zámerne ako kontrast k nebu. Internát ponúka študentom bytové jednotky v štýle simplex, duplex a triplex bytov so spoločným kuchynským kútom a sociálnym zariadením. V prvom poschodí je k dispozícii veľkorysá kuchyňa spoločná pre všetky bytové jednotky, vrátane dostatočného priestoru pre jedáleň a posedenie s akoukoľvek formou občerstvenia.

Internát je v rámci areálu rozpoznateľný vďaka plechovej hnedo-perleťovej fasáde, ktorá bola architektmi zvolená zámerne ako kontrast k oblohe
Internát je v rámci areálu rozpoznateľný vďaka plechovej hnedo-perleťovej fasáde, ktorá bola architektmi zvolená zámerne ako kontrast k oblohe

BIM ako cenný nositeľ informácií

Okrem modernej architektúry v podobe veľkorysých interiérových aj exteriérových priestorov, je projekt zaujímavý tiež vďaka využitiu BIM modelu v projektovej príprave. Lebo, ako hovorí Vladimír Ivanov, projektant z DELTA Viedeň: „BIM samozrejme nesmie chýbať v žiadnom úspešnom projekte; práca s BIM nám poskytla presný a trojrozmerný prehľad najdôležitejších parametrov budovy v priebehu celého projektu." Jednotlivé budovy z časti 4A a 4B boli modelované v programe Revit. Vladimír Ivanov ďalej spresnil: „Táto modelácia nám poskytla cenné podklady pre architektonický návrh." Okrem znalostí projekcie v BIM, vniesol DELTA tím do tejto realizácie tiež veľmi cenné a podrobné vedomosti potrebných noriem a predpisov, skúsenosti s plánovaním a implementáciou jednotlivých parametrov do bytového projektu. Tieto v rámci detailne premysleného projektového manažmentu umožnili úspešné a termínovo presné dokončenie zámeru, čo bolo na jar tohto roku vďaka pandémii skutočnou výzvou.

Geodetická mapa Viedne s vyznačením bytových domov Schichtgründe (zdroj: Geodatenviewer der Stadtvermessung Wien, www.wien.gv.at)
Geodetická mapa Viedne s vyznačením bytových domov Schichtgründe (zdroj: Geodatenviewer der Stadtvermessung Wien, www.wien.gv.at)

Viac než dvesto bytov predaných aj napriek pandémii

„Koronakríza nebola pre nikoho ľahká. Prejavilo sa to najmä v určitých fázach projektu: dokončenie a odovzdanie rezidenčného komplexu s 250 bytmi počas pandémie bolo skutočnou výzvou pre všetkých zúčastnených. Jednalo sa o viacpodlažné bytové domy s približne 250 bytmi a rozlohou cca 15 000 m² využiteľného priestoru v sekcii 4A, študentský internát s takmer 120 lôžkami a obchodnými priestormi, vrátane priestorov škôlky," uzavrel prehliadku jedného z najväčších bytových komplexov vo Viedni Rudolf Stürzlinger s dodatkom, že DELTA už smelo pracuje na ďalších projektoch bytových domov napríklad v oblasti Nordbahnhof vo Viedni.

Súvisiace články:

Jedinečná súhra architektúry, techniky, energie a ekológie.To je administratívny objekt a parkovací dom EKOM v Piešťanoch
Inšpirácia - administratívna a laboratórna budova komplet z dreva
Administratívny a parkovací dom EKOM Piešťany
Administratívna budova a priemyselná hala Engel Kaplice

Autor: Mgr. Marcela Kolářová
Foto: Archív firmy Delta
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama