Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Bývanie na vodnej hladine

Zverejnené: 15. 4. 2020

Jednoduchá forma zo svetlého dreva, geometrická pravidelnosť, ostré línie a hladina rybníka zrkadliaca sa v presklených plochách ohraničených čiernymi kontúrami. Tak by sa dal stručne charakterizovať víkendový dom pripomínajúce hausbót, ktorý bude predstavený v rámci Salónu drevostavieb 2020 na jeseň tohto roka.

V malebnom prostredí južných Čiech vyrástol plávajúci rekreačný objekt, ktorý bol na želanie investora navrhnutý tak, aby sa dal využívať celoročne. Na hladine rybníka uprostred lesov sa vznáša triezva drevená hmota, ktorej dispozičné riešenie je prosté a funkčné. Jej autori kládli dôraz predovšetkým na vytvorenie vzdušného priestoru, čoho docielili prepojením kuchyne, jedálne a obývacej izby v jeden celok. Južne orientovaná terasa, ktorá na túto časť zvoľna nadväzuje, celý priestor ešte rozširuje a to vďaka veľkým preskleným plochám s posuvným systémom. Dispozícia ďalej zahŕňa dve spálne, kde sa pohodlne vyspia tri až štyri osoby, sociálne zariadenie a menšiu komoru.

Drevo ako konštrukčný materiál

Vzhľadom k tomu, že objekt je situovaný v oblasti prírodného parku České Kanady a zároveň mal byť navrhnutý ako plávajúci, bolo drevo ideálnym konštrukčným aj obkladovým materiálom nadstavby nad vodou. Nosná konštrukcia drevostavby je stĺpiková s mezistenovou tepelnou izoláciou z minerálnej vlny, strecha je plochá s hydroizoláciou z mäkčeného PVC. Plávajúci základ domu tvoria tri modulárne železobetónové pontóny, ktoré boli na miesto dovezené kamiónmi a následne spojené do jednej tuhej plávajúcej platformy.

Objekt je napojený na elektrickú prípojku na brehu a na vŕtanú studňu. Odpadová voda sa spracováva v čistiarni odpadových vôd, ktorá je dômyselne zabudovaná do jedného z pontónov. Dom má elektrické podlahové vykurovanie, doplnené krbovou pieckou s kovovým komínom, vedeným po vonkajšej stene domu priliehajúcej k terase.

Realizácia, predstavená aj v publikácii Ročenka drevostavieb 2019, by mala v budúcnosti slúžiť na trvalé bývanie. V rámci výstavy Salón drevostavieb, ktorej mediálnym partnerom je aj časopis INTRO, bude sprístupnená na jeseň tohto roka.

Plávajúci víkendový dom (2018)

Autori: Mgr. art. Jaroslav Šmondrk, Ing. Peter Mandl, Ing. arch. Ivan Kreva
Investor: súkromná osoba
Dodávateľ: SM PONTON, s. r. o.
Miesto: rybník, južné Čechy
Úžitková plocha: 93 m2 (vrátane terasy 33 m2)
Zastavaná plocha: 108 m2
Text: Ľubica Fábri, redakčne upravené
Foto: Jaroslav Šmondrk, Peter Mandl
Zdroj: SM PONTON, s. r. o.

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív Salónu drevostavieb
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama