Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Chata Tomky Novodobé "Áčko" na Záhorí

Zverejnené: 3. 7. 2023

Realizácia pri vodnej nádrži Horná Studená voda môže na prvý pohľad v mnohom pripomínať prestavbu klasickej chaty Javorina, ktorú sme publikovali na našich stránkach. Aktuálna realizácia architektov Martina Maňa a Tomáša Amtmanna však nie je rekonštrukciou jednej z chát v rekreačnej oblasti na brehu umelej nádrže. Víkendové bývanie pre štvorčlennú rodinu v chotári obce Borský Svätý Jur vzniklo ako novostavba na mieste typového “Áčka” z osemdesiatych rokov.

Zdroj: Matej Hakár

Architekti zachovali figúru pôvodnej stavby, postavenej na murovanej podnoži. Rovnako ako osadenie na hranici borovicového lesa, bez rušivého oplotenia a bariér v krajine. Rešpektovanie pôvodného konceptu a jeho posunutie do súčasnej podoby sa odráža v materiálovom a prevádzkovom riešení.

Mierne zapustený murovaný blok prízemia slúži ako sklad a technické zázemie pre chatu. Dôležitým momentom je architektonické stvárnenie podnože. Drevený obklad a amfiteátrové sedenie / schodisko zo strany oboch štítov opticky členia jej objem a rozširujú obytnú plochu smerom do exteriéru.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Na masívnu podstavu autori osadili ľahkú drevostavbu, s rozmernými presklenými plochami v štítových stenách, s výhľadmi na jazero a do lesa. Posuvné krídla zasklenia v dennej zóne umožňujú efektívne otvoriť a prevetrať priestor. Obývaciu izbu a jedáleň prepája so spaním v krove strmé schodisko, plynúce pozdĺž betónového hygienického jadra.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

V súlade s typológiou zvolili architekti ako dominantný konštrukčný aj pohľadový materiál drevo. Zo strany exteriéru využili pre obklad a predsadené lamely odolné smrekovcové drevo bez dodatočnej povrchovej úpravy. Atmosféru v interiéri určuje výrazná textúra borovicovej preglejky, ktorú architekti využili nielen ako obklad stien a stropu, ale tiež ako konštrukčný materiál pre schodisko a zariadenie. Práve vstavaný nábytok tvorí elegantnú súčasť interiéru, pričom efektívne využíva “hluché” priestory pod šikmou strechou.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Zdroj:

https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/chata-tomky-borsky-svaty-jur.html#!&gid=158066&pid=14

Autor: Martin Maňo a Tomáš Amtmann
Foto: Matej Hakár

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Výber strešného okna alebo nie je trojsklo ako trojsklo

Zverejnené 6.5. Vyberať dnes nejaký výrobok nie je jednoduchá vec, prejsť si všetky dostupné informácie stojí veľa námahy a času. Pri strešných oknách to platí dvojnásobne. Žijeme v čase, keď marketing udáva smer a reklama ako nástroj potom jednoducho smeruje… ísť na článok

reklama