Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Chcete si postaviť kvalitný dom s minimálnymi nákladmi na energie? Navštívte Dni pasívnych domov 2019!

Zverejnené: 8. 11. 2019

Od 8. do 10. novembra sa na Slovensku konajú Dni pasívnych domov 2019. Vítaní sú všetci, ktorí chcú na vlastné oči vidieť, ako sa býva v pasívnych domoch a vypočuť si názory investorov, projektantov, realizátorov aj užívateľov.

Pasívny dom Kováčová

Pojmom pasívny dom sa označuje taká stavba, ktorá je energeticky ešte úspornejšia ako nízkoenergetický dom. Takýto dom sa vyznačuje výrazne nižšou spotrebou energie na vykurovanie, chladenie a celkovú prevádzku, čo prispieva nielen k znižovaniu účtov za energie, ale má aj minimálny dopad na životné prostredie. Vďaka koncepcii, kvalitným materiálom a moderným technológiám poskytuje v lete aj v zime vysoký komfort a kvalitu bývania. Počas podujatia Dni pasívnych domov (DPD) je možné inšpirovať sa skúsenosťami tých, ktorí si pasívny dom už postavili. V tomto roku je možné v rámci DPD navštíviť až okolo 20 pasívnych domov naprieč celým Slovenskom.

Pasívny dom Horná Mičiná
Pasívny dom Horná Mičiná

DPD sú však určené aj pre aktuálnych obyvateľov pasívnych domov, ktorí si už užívajú jeho výhody a komfort. Svoj nový alebo existujúci projekt – novostavbu či rekonštrukciu – môžu prihlásiť do databázy DPD a dovolia tak budúcim stavebníkom nahliadnuť do svojich domovov. Majú možnosť naživo ukázať, že dom v pasívnom štandarde ponúka vysokú kvalitu a interiérovú pohodu, nevyžaduje zložité technológie a súčasne zaručuje extrémne nízke náklady na vykurovanie.

Pasívny dom Trnava
Pasívny dom Trnava

Ak by ste sa chceli ísť pozrieť na sprístupnené pasívne domy, kliknite na webe www.dpd.iepd.sk/registracia na položku „Registrácia” a registrujte sa ako „Návštevník“. Bližšie info k procesu registrácie nájdete na uvedenom odkaze.

O pozitívnych ohlasoch na DPD hovorí Ľubica Šimkovicová, riaditeľka IEPD (Inštitút pre pasívne domy): “Podujatie Dni pasívnych domov organizujeme už od roku 2007. Záujem o návštevu pasívnych domov stúpa každým rokom. Informácie o výhodách pasívnych domov hovoria v ich prospech. Dnes sa pasívne domy stávajú osvedčeným stavebným štandardom, potvrdzujú to skúsenosti majiteľov, investorov, ale aj architektov a stavebných firiem z celej Európy. Mnoho investorov sa inšpirovalo práve pri návšteve pasívnych domov počas DPD. Preto sú aj oni ochotní privítať vo svojom dome návštevníkov a sprostredkovať im svoje skúsenosti z výstavby a bývania v pasívnom dome. Našou snahou a záujmom je, aby sa na Slovensku stavala estetická a technologicky vyspelá architektúra, ktorá spĺňa všetky atribúty udržateľnej výstavby. Pasívne domy takéto kritériá spĺňajú, preto veríme, že aj počet pasívnych stavieb a záujemcov o výstavbu bude narastať.”

Pasívny dom Sielnica
Pasívny dom Sielnica

V čom spočíva dôležitosť výstavby pasívnych domov? Či ponúkajú výhody iba jednotlivcom, ktorí ich obývajú alebo má ich výstavba aj pozitívny dopad na spoločnosť a našu ekológiu, odpovedá Ľubica Šimkovicová: “Oboje a to je hlavnou prednosťou energeticky úspornej výstavby. Takéto stavby majú veľmi nízke náklady na prevádzku, mesačné výdavky za energie sú na úrovni 50 EUR pri rodinnom dome s obytnou plochou cca 150 m2. Zároveň získava majiteľ kvalitnú a hodnotnú stavbu. Čím menej energie spotrebuje budova na svoju prevádzku, tým menej emisií oxidu uhličitého vyprodukuje. Emisie oxidu uhličitého sú spoluzodpovedné za zmenu klímy, pričom budovy sú zodpovedné až za asi 40 % emisií. Preto je veľmi dôležité stavať pasívne domy.”

Pasívny dom Letovice
Pasívny dom Letovice

IEPD (Inštitút pre pasívne domy) sa bude tešiť na vašu návštevu niektorého z vybraných pasívnych domov.

Pasívny dom Hrubý Šúr
Pasívny dom Hrubý Šúr

Organizátor DPD 2019: Inštitút pre pasívne domy www.iepd.sk
Hlavný partner DPD 2019: VIZE Ateliér, www.vizeatelier.sk
Partneri DPD 2019: Internorm Slovensko, www.internorm-okna.sk, Hoblina Slovensko, www.hoblina.sk

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama