Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Desatoro pasívneho domu

Zverejnené: 9. 2. 2016

Pasívny dom je stavba, ktorá spĺňa veľa kritérií energetických úspor pri prevádzke domu. Život v ňom neznamená len úsporu nákladov na vykurovanie, ale má mnoho ďalších výhod vrátane zbavenia sa mnohých zdravotných problémov. Základných desať pravidiel pasívneho domu vám prináša tento článok.

1. Teplo neprepustíš

Základnou hodnotou je udržanie tepla vo vnútri budovy, viac než u bežného domu. Zjednodušene povedané, keď je nízkoenergetický dom potrebné zatepliť o tretinu viac, než čo píše norma o bežnej výstavbe, pri pasívnom dome sprísnime ešte o ďalšiu tretinu. V budúcnosti sa ale rozdiely medzi normovým minimom a štandardom pasívneho domu postupne spoja.

2. Dom kdekoľvek nepostavíš

Umiestnenie stavby na pozemku nemôže byť ľubovoľné. Vhodnejšie je vybrať taký pozemok, ktorý sa na stavbu pasívneho domu vyslovene hodí. Južná strana domu bude dosť presklená a je teda viac než vhodné, aby dom neclonili vysoké budovy alebo stromy. Môžeme tak už na začiatku predísť neskorším komplikáciám s vymýšľaním rôznych alternatív. Dôležitá je aj poloha v zmysle vrstevníc. Najvhodnejšie je údolie a naopak ideálny je mierny južný svah. To, čo nasleduje u bežnej výstavby, môže byť pri pasívnych domoch fatálny problém.

3. Kváder neopustíš

Tvar pasívneho domu by mal byť čo najkomplexnejší, bez zbytočných výstupkov. Pokiaľ predsa len chceme nejaký zložitejší tvar, musíme to kompenzovať napr. zvýšením hrúbky izolácie. Ideálnym tvarom je samozrejme tvar gule, jej realizácia je ale veľmi problematická. Kocka zasa obmedzuje vnútorný priestor, a preto je v Európe ustálený ležatý dvojpodlažný kváder, orientovaný svojou dlhšou stranou na juh.

Vzorový pasívny dom HELUZ Triumf z tehál HELUZ Family 50 2in1 (archív firmy HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s.)
Vzorový pasívny dom HELUZ Triumf z tehál HELUZ Family 50 2in1 (archív firmy HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s.)

4. Slnku tvár neodvrátiš

Dispozícia interiéru musí byť tepelne zónovaná voči svetovým stranám. Vstupné partie domu a jeho technické zázemie orientujeme na neoslnenú stranu domu, obytné priestory naopak na oslnenú. Takzvané mokré prevádzky sústredíme nad sebou, aby sme vystačili s jednou stupačkou. Úplným nešťastím je potom garáž umiestnená v dome, pretože tá je v podstate studenou dierou do stavby. Takúto garáž musíme od zvyšku domu tepelne izolovať a stavba sa nám potom predražuje.

5. Dom do kožuchu oblečieš

Pokiaľ si môžeme vybrať, volíme izoláciu plášťa domu zvonku. Je to výrazne bezpečnejší spôsob zatepľovania než izolovať dom zvnútra. Celistvá vonkajšia izolácia znižuje množstvo tepelných mostov, avšak stále by sme na nich mali dávať obrovský pozor, môžu nám zhoršiť kvalitu zateplenia až o 20 %.

Na výber máme z moderných grafitových polystyrénov so zvýšenou tepelnou účinnosťou, hustých minerálnych vĺn alebo zo špeciálnych nenasiakavých polystyrénov. Aj keď používame veľmi kvalitné izolácie, ktorých hrúbka sa bude pohybovať v stene okolo 30 cm, v streche okolo 40 cm a nesmieme zabúdať ani na podlahu, kde je potrebné použiť minimálne 25 cm. V prípade podlahového vykurovania túto hrúbku ešte zvýšime o 20–30 %, pretože vykurovaním ohriata podlaha vedie k vyšším stratám tepla do podložia.

6. Knihu konštrukčných detailov ctiť budeš

Pre správne riešenie stavby nízkoenergetického či pasívneho domu musíme spracovať takzvanú KNIHU KONŠTRUKČNÝCH DETAILOV. Tá by mala mať meradlo aspoň 1/10 a do jej prípravy by mal byť už v úrovni štúdie zapojený špecialista na tepelnú techniku. V dnešnej dobe už existujú vyriešené konštrukčné detaily rôznych stavebných systémov. Tie je možné adaptovať na našu stavbu. Samozrejme s maximálnou citlivosťou. Súbor riešených detailov je k dispozícii tiež na stránkach www.isover-konstrukce.cz alebo v Katalógu tepelných väzieb – dostupné na webe www.isover.cz.

Rodinný dom MAPLE 20 passive (archív firmy Hoffmann spol. s r.o.)
Rodinný dom MAPLE 20 passive (archív firmy Hoffmann spol. s r.o.)

7. Plochu okien spočítaš

Zásadný je podiel celkovej plochy okien voči ochladzovanému obvodovému murivu. Je realitou, že až 40 % tepelných strát sa deje výplňami stavebných otvorov (oknami a dvermi). Celkovou plochou okien preto neplytváme. Každé okno má 3 až 4 krát horšie vlastnosti, než obvodový plášť. Bránime sa teda tak, že dodržíme pomer plochy okien a podlahovej plochy v miestnostiach 1/6. Zároveň redukujeme otvárané časti okien. Často dostávame otázky na umývanie takýchto okien, preto sa budujú napríklad lávky, z ktorých sa k oknu zvonku dostaneme. A nakoniec tiež platí pravidlo, že je vždy lepšie investovať 1 veľké okno s minimálnou otváracou plochou, než 3 malé okná.

8. Vzduchotesnosť domu zaistíš

Vzduchotesnosť plášťa je požadovaná pre všetky nové stavby. Pre pasívne budovy je táto požiadavka výrazne sprísnená, pretože hlavné tepelné straty tu nie sú cez steny s nadštandardnou izoláciou, ale drobnými netesnosťami, napr. pri napájaní okna alebo rôznych prestupov. Tepelný tok vždy sústredí na netesné alebo tepelne vodivé miesta, bez ohľadu na veľkosť tepelnej izolácie v ich okolí. Na obzvlášť nešetrných miestach potom cítime prievan.

Dôkazom dobrej miery vzduchotesnosti domu je takzvaný BLOWER DOOR TEST. Vzduchotesnosť sa ním meria tak, že do rámu dverí nainštalujeme vysokootáčkový ventilátor, napojený na počítač. Utesnený dom potom ventilátorom tlakujeme, najskôr tlakom 50 Pascalov a potom podtlakom 50 Pascalov. Pritom meriame úbytok tlaku za časovú jednotku. Meranie vykonáva certifikovaná firma, avšak pre orientačné meranie je možné zdarma použiť aj merací prístroj od Isoveru.

9. Studený vzduch nevpustíš

Požiadavka na vzduchotesnosť nízkoenergetického domu je však v rozpore s hygienicky nevyhnutnou výmenou vzduchu. Preto do takýchto domov inštalujeme riadený systém vetrania s rekuperáciou. Ten je možné doplniť napríklad zemným výmenníkom tepla. Platí tu pravidlo, že tradičnú vykurovaciu sústavu (ústredné kúrenie) stále častejšie nahrádzame teplovzdušným vetraním a vykurovaním, doplneným napríklad solárnym ohrevom.

Pri rekuperácii berieme studený vzduch na fasáde a znečistený vzduch odvádzame z priestorov, kde je ovzdušie najviac poškodené (toalety, kúpeľne, kuchyne) do rekuperačnej jednotky. Tu odchádzajúci teplý a znečistený vzduch predáva svoje teplo zvonku prichádzajúcemu studenému vzduchu, bez toho, aby dochádzalo k ich premiešaniu. Čerstvý ohriaty vzduch putuje prednostne do spální a obývacích priestorov.

10. Bez dozoru nepostavíš

V súčasnej dobe je už k dispozícii zoznam overených realizačných firiem, ktoré si so stavbou pasívneho domu poradia. Ako rozcestník môžu slúžiť stránky www.pasivnidomy.cz. Kľúčovým nástrojom ku kontrole kvality stavby je ale aj napriek tomu dôsledný autorský dozor projektanta a technický dozor investora.

Autor: Kolektiv autorů redakce Vega
Foto: Archív redakce

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama