Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

DOMY ATREA – systém výstavby energeticky úsporných drevostavieb

Zverejnené: 2. 2. 2014

V súvislosťou so zvyšujúcimi sa požiadavkami na energetickú kvalitu budov čaká naše stavebníctvo vo veľmi krátkom čase zásadná premena. V septembri roku 2012 schválená novela zákona č. 406/2000 Zb., o hospodárení energií, zavádza nové požiadavky na energetickú náročnosť budov postupne až na úroveň „budov s takmer nulovou spotrebou energie“.

Spoločnosť ATREA s.r.o. sa téme znižovania energetickej náročnosti, kvality vnútorného prostredia a trvalo udržateľnej výstavbe dlhodobo venuje a v oblasti energeticky efektívnych a progresívnych trendov výstavby tak patríme k priekupníkom. Ako jedna z prvých firiem v Českej republike sme sa začali systematicky venovať vývoju, výstavbe, podpore a propagácii konceptu energeticky úsporných domov. Už na prelome rokov 2006 a 2007 sme realizovali pilotný projekt hromadnej výstavby trinástich energeticky pasívnych domov v obci Koberovy v Českom raji. Súčasťou súboru je tiež vzdelávacie stredisko našej spoločnosti, na ktorého streche je inštalovaný fotovoltaický systém s výkonom 8,5 kWp s distribúciou do verejnej siete. Ročná bilancia spotrebovanej a vyrobenej energie je takmer vyrovnaná. Budovu strediska je tak možné označiť za prvý energeticky nulový dom v Českej republike.

Vzdelávacie stredisko ATREA – prvý energeticky nulový dom v Českej republike
Vzdelávacie stredisko ATREA – prvý energeticky nulový dom v Českej republike

Systém pre výstavbu energeticky úsporných domov

Realizácia súboru priniesla množstvo neoceniteľných skúseností a položila základ k vytvoreniu systému ATREA, ktorý je od počiatku koncipovaný a optimalizovaný pre výstavbu energeticky úsporných a k životnému prostrediu ohľaduplných stavieb. Systém v spolupráci s tímom odborníkov neustále vyvíjame a zdokonaľujeme.

Spolu s unikátnym konštrukčným systémom sú neoddeliteľnou súčasťou riešení domov ATREA systémy vetraní, vykurovaní a prípravy TÚV vlastnej produkcie. V súčasnej dobe tak systém predstavuje ucelené a zároveň celkom variabilné riešenie energeticky úspornej stavby od koncepčného návrhu po vlastnú realizáciu.

Konštrukčný systém

Nosný systém tvorí variabilná drevoskeletová konštrukcia. Tvarovú a objemovú stálosť konštrukcie zabezpečuje použitie kvalitného konštrukčného reziva KVH. Montáž skeletu prebieha z jednotlivých profilov a priamo na stavbe bez potreby používať ťažkú techniku.

Obvodové konštrukcie sú navrhnuté s difúzne otvorenou skladbou umožňujúcou kontrolovaný odvod vlhkosti. Vnútorný plášť je tvorený drevoštiepkovými doskami OSB, spojovanými a lepenými na pero a drážku, ktoré zároveň tvoria vzduchotesnú a parobrzdnú rovinu domu. Inštalačnú predstenu pre rozvod technických sietí je možné realizovať zo sadrokartónových prípadne sadrovláknitých dosiek. Základom vonkajšieho plášťa sú hydrofobizované drevovláknité dosky vybavené tenkovrstvou difúzne priepustnou omietkou alebo dreveným obkladom s prevetrávanou dutinou, prípadne inými doskovými materiálmi. Založenie objektu je štandardne riešené betónovými základovými pásmi v kombinácii s podkladovou betónovou doskou.

Kontrola vzduchotesnosti – Blower-Door test
Kontrola vzduchotesnosti – Blower-Door test

Použité materiály

Pri voľbe použitých materiálov kladieme dôraz na ich technické a environmentálne vlastnosti. Pre zefektívnenie a urýchlenie realizácie v maximálnej miere využívame materiály umožňujúce suché procesy výstavby. Základ systému tak tvoria kvalitné prírodné materiály na báze dreva, ktoré vytvárajú príjemnú vnútornú mikroklímu, regulujú vlhkosť, nevylučujú škodlivé látky a pozitívne pôsobia na ľudské zmysly a psychiku.

Tepelné izolácie

Pre tepelnú izoláciu obálky domu je v prevažnej miere použitá celulóza. Všetok priestor medzi vonkajším a vnútorným plášťom je strojovo vyplnený celulózou na vopred danú objemovú hmotnosť, ktorá je následne kontrolovaná. Pre tepelnú izoláciu je tak efektívne využitá takmer celá hrúbka obvodovej konštrukcie. Celulóza, prírodný recyklovaný materiál s jednoduchou aplikáciou, vykazuje vysokú tepelnú kapacitu – akumulačnú schopnosť a umožňuje rovnomerne distribuovať prípadnú zvýšenú vlhkosť z konštrukcie. Vynikajúce tepelné technické parametre – hodnota súčiniteľa prestupu tepla obvodovej steny U = 0,11 W/(m²K) – zodpovedajúca normovým hodnotám odporúčaným pre energeticky pasívne domy.

Výplne otvorov

Okná systémovo používame drevené s profilom 92 mm s izolačným trojsklom Ug = 0,5 W/(m²K), súčiniteľ prestupu tepla celého okna Uw = 0,7 W/(m2K). V prípade použitia strešných okien sa uplatňujú okná s izolačným trojsklom a integrovaným zatepľovacím rámčekom Uw = 0,84 W/(m²K). Vchodové dvere drevené, sendvičový panel so súčiniteľom prestupu tepla U ≤ 1,1 W/(m²K).

Drevené okná s profilom 92 mm a s izolačným trojsklom
Drevené okná s profilom 92 mm a s izolačným trojsklom

Energetická náročnosť

Pri stavebno-technickom riešení domov sa v maximálnej miere snažíme efektívne využiť a uplatniť princípy energeticky pasívnej výstavby a potrebu energie na prevádzku domu tak znížiť na minimum.

Technické zariadenie budov

Neoddeliteľnou súčasťou riešení domov v systéme ATREA sú ucelené systémy vetrania, vykurovania (chladenia) a prípravy TÚV vyrábané našou spoločnosťou. Pri domoch s veľmi nízkou potrebou tepla na vykurovanie má investor možnosť výberu zo širokej škály riešení od veľmi jednoduchého systému až po systémy plne automatické a digitálne riadené. Ako zdroj tepla pre vykurovanie a prípravu TÚV môžeme efektívne využiť úsporné a obnoviteľné zdroje energie s malými výkonmi. Jednotlivé systémy boli podrobnejšie predstavené v článku v minulom čísle časopisu.

Zmena prístupu, možnosť spolupráce

Realizácia domu, ktorý spĺňa požiadavky na moderné bývanie s ohľadom na komfortné a zdravé vnútorné prostredie, technickú, funkčnú, energetickú a estetickú kvalitu, dnes predstavuje komplexnú disciplínu a vyžaduje úzku spoluprácu kompetentných odborníkov už od úvodnej fázy návrhu koncepcie budovy.

Systém výstavby energeticky úsporných domov ATREA vznikol s cieľom združovať záujemcov o nastupujúce progresívne trendy výstavby a poskytnúť im ucelený nástroj, podeliť sa o získané skúsenosti a poskytnúť potrebné informácie a know-how.

Autor: Ing. Petr Dusil
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama