Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Drevená terasa vám prinesie dotyk prírody, dokonale splynie s okolím a v lete sa neprehreje

Zverejnené: 14. 6. 2022

Terasy sa v súčasnej dobe stávajú centrálnou zónou určenou pre relax v záhrade, do ktorej sa oplatí investovať. Sú miestom každodenného relaxu a prinášajú pozitívne naladenie. Posedenie na terase je príjemné a pokiaľ ju zastrešíte, môžete ju využívať nielen za pekného počasia. Drevená terasa vyzerá nielen skvele, ale nemá konkurenciu zo stavebného ani ekologického hľadiska vo svete vonkajších konštrukcií. Svojim typom a stavbou dokonale splynie s okolitou prírodou, nepôsobí studeno a pri správnej kombinácii materiálov zaistí dlhodobú funkčnosť.

Luis Viegas, shutterstock

V minulosti bolo drevo najtradičnejším materiálom na stavbu terás a v súčasnosti znovu nastáva jeho renesancia. Drevo je materiál harmonizujúci s prírodou, na dotyk teplý a na pohľad veľmi upokojujúci. Pekná drevená terasa sa v súčasnosti stáva ideálnym miestom pre zábavu a odpočinok. Terasy vytvárajú prirodzený prechod z domu do záhrady, takzvane prepájajú interiér s exteriérom a pri rodinných domoch sa stali už akýmsi bežným štandardom. V chladnejšom období roka je drevo príjemne teplé a v horúcich letných dňoch sa nikdy nerozpáli tak, aby znemožňovalo príjemné posedenie.

Mínusom drevených sa však stáva nižšia životnosť a taktiež nákladná a časovo náročná údržba. Platia však tieto obmedzenia vždy? V prípade terasy z lacnejších druhov mäkších drevín sa bez kvalitného laku, oleja či vosku nezaobídete, pretože s ním zvyšujete životnosť, ktorá je u týchto drevín pomerne nízka. U exotických drevín alebo smrekovca zaistíte povrchovým ošetrením stálosť farieb.

Foto: Wojmac, shutterstock
Foto: Wojmac, shutterstock

Drevo na stavbu terasy si môžeme vybrať z dvoch základných druhov

Drevené terasy z domácich drevín

Na zhotovenie drevenej terasy môžete siahnuť aj po domácich drevinách - smreku či borovici. V porovnaní s exotickejšími druhmi dreva sa môžete dostať dokonca aj na polovicu ceny. Ide však o mäkké drevo, ktoré si vyžaduje rozsiahlu údržbu a jeho životnosť je kratšia. U drevených terás zo smreka alebo borovice počítajte so životnosťou okolo 10 rokov, pričom borovica je o niečo odolnejšia ako smrek. Ak by ste chceli odolnejší smrek, siahnite po červenom smreku.

Foto: dlazkovica.sk
Foto: dlazkovica.sk

Tvrdosťou a ďalšími vlastnosťami ako hustota a dlhá životnosť sa agátové drevo smelo vyrovná exotickým drevinám. Drevená terasa z agátu nemá tak vysokú obstarávaciu cenu ako exotické dreviny a navyše sa z neho neodplavuje farba, čo negatívne vlastností niektorých exotických driev. Ponúka sa vo svetlo žltej farbe a pokojne aj bez ošetrenia je schopný vydržať aj niekoľko desiatok rokov.

Ďalšou alternatívou z domácich drevín s veľmi podobnými vlastnosťami ako agát sú drevené dubové terasy.

Drevené terasy z exotických drevín

Drevené terasy z exotických drevín si môžete zvoliť vtedy, pokiaľ chcete, aby vaša terasa mala dlhú živnosť. Exotické dreviny ponúkajú vysokú odolnosť a trvanlivosť a na ich použitie hrá aj skutočnosť, že môžete vyberať z veľkej škály farebných odtieňov.

U exotických drevín môžete na správne postavenej terase počítať so životnosťou okolo 30 rokov. Medzi takéto exotické dreviny patrí napríklad bangkirai, masaranduba, kapur, bukit.

Foto: Radoslav Cajkovic, shutterstock
Foto: Radoslav Cajkovic, shutterstock

Na rozdiel od klasických povrchov tvorených zámkovou dlažbou sa budete aj bez topánok cítiť na drevenej terase pohodovo. Povrch je absolútne jemný, takže nehrozí, že by ste sa odreli alebo si spôsobili nejaké nepríjemné zranenie. V letnom období sa drevo nenahrieva toľko, ako je to pri iných materiáloch. Spoľahnúť sa budete môcť aj na čistotu chôdze po drevenom povrchu. Čo sa týka upratovania, údržba terasy nie je náročná, v podstate na bežné čistenie postačí prúd vody z tlakovej hadice alebo v prípade silnejšieho znečistenia stačí mop so saponátom. Údržba dreva tiež nie je nijako zložitá. Stačí ho iba v určitých intervaloch natrieť príslušným lakom.

Trvanlivosť drevenej terasy nezáleží len na drevine

Aby vám drevená terasa vydržala čo najdlhšie, nezáleží len na dreve, z ktorého je postavená. Jedná sa predovšetkým o konštrukčnú ochranu dreva (založenie terasy na štrku aby podkladové hranoly nehnili, dostatočné odvetranie, zamedzenie kontaktu zeminy alebo rastlín s terasou). Zle postavená terasa z najlepšieho materiálu sa vám môže skôr znehodnotiť ako správne postavená smreková.

Drevo je po všetkých stránkach skutočne výnimočný a vďačný materiál. Okrem toho je dobré dvakrát do roka- najlepšie pred a po zime - natrieť drevo živicovým olejom, ktorý ho ochráni pred pôsobením poveternostných vplyvov.

Foto: Jan Babak, shutterstock
Foto: Jan Babak, shutterstock

Čítajte tiež:

Terasa s dlažbou z prírodného kameňa
Tipy ako vybrať vhodnú terasu

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock, archív firmy MI_TO SLOVAKIA s.r.o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama