Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 6.5.

Drevostavba prirodzene zapadajúca do krajiny

Zverejnené: 26. 6. 2023

Drevostavba neďaleko Benešova, ktorú navrhli a zrealizovali architekti z Prodesi/Domesi, je dokonalou ukážkou, ako tento typ bývania môže spĺňať tie najvyššie nároky, prirodzene zapadať do krajiny, zároveň skvele vyzerať a byť zodpovedný k životnému prostrediu.

Na svahu na konci malej dediny blízko Benešova stojí stavba, ktorá je funkčným príkladom modernej drevostavby. Z jednej strany je obklopená lúkou, z druhej ju kryje les, ktorého terén prudko klesá dole až k blízkemu potoku, šumiacemu a dokonale dotvárajúcemu atmosféru miesta, ktoré spĺňa tie najvyššie nároky na bývanie a zároveň prináša pokoj a krásy prírody.

Všetky miestnosti domu vrátane kúpeľne majú výhľad do lesa, ktorý ešte umocňujú veľkorysé okná či presklené dvere. Okrem šumiaceho lístia v korunách stromov je možné z domu pozorovať aj srnky, ktoré sa prichádzajú pásť až do jeho bezprostrednej blízkosti. Obyvatelia tak majú prírodu na dosah, dokonca aj keď sú vo vnútri domu.

"Naším cieľom bolo vytvoriť dom, ktorý splynie s okolím a stane sa prirodzenou súčasťou prírody, ktorá ho obklopuje a nijako ju nenarúša. Naopak pozdvihuje jej divokosť a prirodzenosť," hovorí architekt Václav Zahradníček z Prodesi/Domesi, ktorý je spolu s architektom Michaelom Šilarom autorom návrhu. Niet preto divu, že bol projekt tohto domu vystavený v rámci Salónu drevostavieb a dostal sa aj do Ročenky drevenej architektúry, ktorá v rámci tohto festivalu vychádza.

Foto: Lina Németh
Foto: Lina Németh

S rešpektom ku krajine

Dom je prízemný a napriek tomu niekoľkoúrovňový - kopíruje totiž nerovný trávnatý terén, v ktorom je umiestnený. "Sklon šikmej strechy i domu samotného vychádza z prírodou daných podmienok. Fasáda je riešená zvislým dreveným obkladom zo smrekovcových paluboviek bez povrchovej úpravy, čo dom ešte viac prepája s okolitou prírodou. Len v menších plochách je drevo doplnené omietkou vo svetlo šedej farbe," popisuje Záhradníček. Parkovanie pri dome je riešené otvoreným prístreškom nadväzujúcim na dom v jeho hornej časti, kde nechýba dobíjacia stanica na elektromobil a priestor na uskladnenie dreva na kúrenie.

Foto: Lina Németh
Foto: Lina Németh

Priestory domu ponúkajú takmer 130 m², ktoré sú rozdelené do dispozície 4 + kk. Tri úrovne domu sú prepojené vyrovnávacími schodmi. Najnižšiu úroveň tvorí priestranná obývacia izba s jedálňou, kuchyňou a pracovným kútom, atmosféru dopĺňa krb na otočnej nohe. Z obývacej izby je možné vyjsť na krytú terasu, ktorá umožňuje celoročné posedenie. "Práve obývačka vám znova pripomenie, že sa nachádzate v dome z dreva. Sú tu totiž priznané oceľové stĺpiky kruhového prierezu pred oknami a drevený pohľadový stĺp pri kuchynskej linke," upozorňuje architekt.

Foto: Lina Németh
Foto: Lina Németh

Z chodby, ktorá vedie z obývacej izby cez niekoľko schodíkov do ďalších úrovní budovy, sa vľavo vchádza do menšej pracovne, či izby pre hostí, a vpravo do kúpeľne, kde si možno užiť kúpeľ v samostatne stojacej vani s výhľadom do zelene, alebo sprchu vo sprchovacom kúte presvetlenom vďaka luxferom. Denné svetlo potom vďaka luxferom dopadá aj do oddelenej toalety. V „hornej“ časti domu sa nachádzajú dve spálne, šatňa a technická miestnosť.

Foto: Lina Németh
Foto: Lina Németh

Interiér je ladený do svetlých tónov, steny aj všetky vnútorné dvere sú biele, čo pôsobí veľmi čistým dojmom. Útulnosť a "teplo" dodáva drevená dubová podlaha. Celkový dojem pozdvihuje osvetlenie, premyslené do každého detailu jedným z majiteľov domu, ktorého povolaním je svetelný design. Každému kútu domu aj záhrady dodáva vytúženú atmosféru. Nájdeme tu tzv. náladové svetielka v pastelových tónoch ružovej a modrej (Lodes), veľké prenosné svetlo (Brokis), ktoré má svoje miesto na podlahe obývacej izby a keď majitelia sedia večer v závetrí krytej terasy, prenesú si ho tam.

Osvetlená je aj vonkajšia fasáda, bodové svetlá sú namierené do korún stromov, veľký oranžový Mars (LineaLight) sa stal dominantou inak divokej trávnatej záhrady. Okná aj klampiarske prvky sú v čiernej farbe, čo pekne kontrastuje s inak svetlým interiérom.

Foto: Lina Németh
Foto: Lina Németh

Dôraz na ekológiu

Samotná drevostavba patrí zo svojej podstaty k najšetrnejším a ekologicky najzodpovednejším budovám. Táto konkrétna má navyše na streche umiestnené fotovoltické panely. Dom je zásobovaný pitnou vodou zo studne na pozemku, ale využívajú tu aj takzvanú šedú vodu: dažďovka je zhromažďovaná v akumulačných nádržiach a potom využívaná na zálievku toaliet, na pranie bielizne a podobne.

Zdroj:
www.archiweb.cz

Čítajte tiež:

Autor: Prodesi | Václav Zahradníček, Michael Šilar
Foto: Lina Németh

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama