Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Fasáda rodinného domu splývajúca so svahom

Zverejnené: 23. 11. 2021

Základnou devízou trojpodlažnej stavby, sčasti zasadenej do strmého úbočia, sú výhľady, ktoré ponúka. Tento na prvý pohľad nenápadný objekt však poskytuje aj vysoko komfortné bývanie. Je vybavený najmodernejšími technológiami, ktoré so sebou prinášajú úsporu energie aj zdravé vnútorné prostredie. Zeleň, ktorá tu preberá rolu strešnej krytiny, pritom stavbe napomáha prirodzene splynúť s parcelou, na ktorej je vybudovaná.

Forma rodinného domu, umiestneného v preluke medzi staršími rodinnými domami na nábreží rieky Dyje, je prispôsobená komplikovanému terénu a síce úzke a veľmi svahovitej parcele.

Novostavba v Znojme s úžitkovou plochou 186 metrov štvorcových, dokončená pred dvoma rokmi, bola vybudovaná podľa návrhu štúdia Kuba & Pilař architekti v preluke medzi staršími rodinnými domami na nábreží rieky Dyje. Koncept objektu (jeho tvar, profil aj orientácia) je prispôsobený komplikovanému terénu a síce úzkej a veľmi svahovitej parcele s pôvodnou terasovou úpravou s kamennými stenami, ktorú architekti zachovali.

Nepriehľadná stena z U profilových sklenených dielcov oddeľuje vnútorné schodisko od vonkajšieho.
Nepriehľadná stena z U profilových sklenených dielcov oddeľuje vnútorné schodisko od vonkajšieho.

Konštrukcia a zasklenie

Nosná konštrukcia domu, sformovaná zo železobetónu a ocele, je na západnej strane doplnená odolným nepriehľadným U profilovým sklom (oddeľujúcim vnútorné schodisko od vonkajšieho) s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Ide o množstvo úzkych podlhovastých skiel vložených do hliníkových rámov, pričom škáry medzi jednotlivými profilmi sú zatmelené transparentným materiálom. Tento spôsob zasklievania, v minulosti aplikovaný skôr pri priemyselných stavbách, zažíva v posledných rokoch renesanciu. Priestor vnútorného schodiska je vďaka nemu veľkoryso presvetlený rovnomerne rozptýleným denným svetlom, a to pri súčasnom zachovaní súkromia používateľov. Výhodou tiež je, že jednotlivé sklá je možné v prípade vzniku defektu kedykoľvek vymeniť a potom len obnoviť výplň škár bez toho, aby bolo potrebné nahradzovať celú sklenenú plochu. Zvyšné murivo je vybavené fasádnymi doskami. Tie sú hliníkové, rovnako ako okenné rámy a stavbe tak poskytujú účinnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi a predlžujú celkovú životnosť konštrukcií. Domu pritom dodávajú nevšedný vzhľad.

Pozn.: Nízka merná hmotnosť hliníka alebo alumínia uľahčuje stavebníkom prácu. Je vďaka tomu ľahko opracovateľný a možný jednoducho opraviť v prípade potreby a predovšetkým, minimálne zaťažuje nosné konštrukcie. Je pre neho typická značná tuhosť a výborný pomer medzi pevnosťou v ťahu a hmotnosťou, čo zaisťuje aj subtílnym hliníkovým produktom stabilitu v situáciách, keď sú zaťažované. To je oceňovanou vlastnosťou práve pri obkladaní fasád, ktorým hliník okrem iného dodáva pútavý vzhľad a vylepšuje ich energetickú účinnosť. Popri tom ide o ľahko recyklovateľný kov. Pri roztavení použitého hliníku navyše dochádza k spotrebe iba piatich percent celkovej energie, ktorá by bola inak potrebná pre produkciu tzv. prvovýrobku.

Väčšina muriva je opatrená hliníkovými fasádnymi doskami, ktoré stavbe poskytujú účinnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi.
Väčšina muriva je opatrená hliníkovými fasádnymi doskami, ktoré stavbe poskytujú účinnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi.

Strecha aj zeleň

Či už plochá strecha, pokrývajúca najvyššie podlažie domu, tak šikmá strecha, severne orientovaná, sú osadené extenzívnou zeleňou v podobe nízkych suchomilných rastlín, vyrastajúcich z tenkej vrstvy substrátu. Ide o vysoko funkčný prvok, ktorý odstraňuje riziko tepelných výkyvov v interiéri (zeleň zabraňuje prehrievaniu strešnej konštrukcie aj následnému sálaniu tepla do interiéru či naopak úniku tepla zvnútra von) a ktorý zadržiava zrážkovú vodu v mieste dopadu. Rastliny taktiež fungujú ako hlavný exteriérový architektonický element. Strecha opticky prechádza do svahovitej záhrady a stavba je tak v súlade s pozemkom. Rodinný dom sa zvonku javí, ako by bol pevnou súčasťou svahu. Jednoliatosť zelenej plochy prerušuje iba strešné zasklenie, cez ktoré je privádzané denné svetlo do detských izieb a spoločenskej miestnosti.

Plochá aj šikmá strecha je osadená extenzívnou zeleňou v podobe nízkych suchomilných rastlín.
Plochá aj šikmá strecha je osadená extenzívnou zeleňou v podobe nízkych suchomilných rastlín.

Rozvrhnutie priestoru

Orientácia stavby – takmer výhradne na severnú stranu smerom k nábrežiu – si vyžiadala špecifické rozvrhnutie interiéru. Z druhej, južnej strany je prevažne uzavretá svahom. Do domu sa vstupuje z prvého nadzemného podlažia, ktoré je v línii s uličnou čiarou, umiestnená tu bola aj pracovňa so sociálnym zariadením. Vo východnej časti tejto úrovne bolo vybudované ešte garážové státie pre jedno vozidlo. Po vnútornom schodisku je možné vystúpiť do druhého podlažia – spálňovej časti, ktorá je vďaka vysunutej východnej stene domu a veľkým strešným oknám veľmi účinne presvetlená z juhu. Na treťom podlaží, odkiaľ sa vstupuje na drevenú terasu, do záhrady aj na vonkajšie schodisko, upúta minimalisticky ladená hlavná obytná časť s kuchyňou. Tá je akýmsi centrom otvoreného priestoru. Nielenže poskytuje výhľady na sever, teda na protiľahlé skalné útvary, znojemský hrad, rotundu svätej Kateřiny či rieku Dyju, ale súčasne prijíma svetlo aj teplo južného slnka cez celopresklenú stenu deliacu interiér od záhrady.

Biely interiér

Dizajn interiéru je naprieč domom jednotný a spočíva najmä v triezvosti a čistých líniách, ktoré sa odrážajú na všetkom zariadení a sú typické aj pre väčšinu povrchov v dome. Hlavnú úlohu tu zohráva biela. Podlahy sú kompletne vybavené polyuretánovou podlahovou stierkou, steny a dvere sú vo svetlej lesklej úprave s minimalistickým kovaním. Spoločenskú miestnosť opticky predlžuje svetlo šedá pohovka, ktorá úplne kopíruje šírku severného múru domu. V interiéri absentujú klasické dekorácie a jedným z mála výrazných prvkov, ktoré sa vymykajú inak veľmi kompaktnému konceptu domu, je vertikálna zeleň, ktorá oživuje chodbu medzi spálňou a detskými izbami.

Spoločenskú miestnosť opticky predlžuje svetlo šedá pohovka, ktorá úplne kopíruje šírku severného múru domu.
Spoločenskú miestnosť opticky predlžuje svetlo šedá pohovka, ktorá úplne kopíruje šírku severného múru domu.

Pozn.: Aplikácia polyuretánových (PU) podlahových materiálov, ktorých základom sú syntetické živice, tvrdidlá a plnivá, prebieha liatím a následným roztieraním alebo rozťahovaním tekutej hmoty – stierky. Ideálnym podkladom je čistý, pevný, vyzretý a rovný betón alebo cementový poter izolovaný pred zemnou vlhkosťou. Vďaka vysokej elasticite hladkej vrchnej PU vrstvy sa dá spoľahnúť na kvalitný útlm kročajového hluku. Podlaha je navyše bezškárová a odolná, čo uľahčuje údržbu a upratovanie. Finálny povrch môže byť lesklý aj matný alebo s protišmykovou úpravou. Dizajn je prakticky ľubovoľný. Nevýhoda tejto podlahy spočíva iba v zložitosti jej výroby a dĺžke aplikačného procesu - plnému zaťaženiu ju možno vystaviť najskôr sedem dní po jej dokončení. K zdravému a komfortnému vnútornému prostrediu domu prispieva zvolený systém vykurovania, ktorého zdrojom je tepelné čerpadlo typu zem/voda a riadené vetranie s rekuperáciou.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama