Pergoly ISOTRA na mieru - inšpirácie
vyhľadávanie
Dnes je 30.11.

Stavba rodinného domu v svahovitom teréne

Zverejnené: 22. 10. 2021

Stavba rodiny Finkových a architekta Juri Troye v rakúskej obci Sulzberg je architektonickým skvostom. Do každého detailu starostlivo spracovaný projekt rodinného domu a oddelených letných bytov spĺňa vysoké požiadavky rôznorodej povahy a prináša obyvateľom domu nezvyčajne pohodlné bývanie.

Rodina s dvoma deťmi si chcela postaviť rodinný dom a v následnej aj oddelené prázdninové byty. Vybraný pozemok bol extrémnou výzvou: jedná sa o svahovú hranu (výškový rozdiel šesť metrov) medzi dvoma príjazdovými komunikáciami. Nachádza sa ale v oáze absolútneho pokoja a ponúka krásny výhľad na pitoreskný svet hôr hrebeňa hory Pfänder. Cieľom architekta Juri Troya bolo postaviť dom citlivo začlenený do krajiny s čo možno najnižšími emisiami CO2 a energetickou náročnosťou.

Architektonický koncept

Architekt navrhol štvorposchodovú budovu prevažne z dreva. Vo výške hornej príjazdovej komunikácie sa nachádza prízemie s vchodom do dvojpodlažnej obytnej zóny rodiny Finkových. Dolná príjazdová komunikácia tvorí vchod pre prázdninové byty priamo nad ním. Privátna obytná zóna rodiny a prázdninové byty sú tak spojené, a napriek tomu oddelené. Veľkosť, tvar strechy a použitý materiál sa inšpirujú vzorom tradičného multifunkčného lesného domu.

Orientácia na denné svetlo a silný vzťah k exteriéru tvorili pri návrhu budovy zásadné parametre. Juri Troy zvolil vhodne zladenú kombináciu z vertikálnych okenných prvkov a svetla prúdiaceho zhora na osvetleniu priestoru do hĺbky, aby pobytové miestnosti boli dobre zásobené denným svetlom. Svetlo prechádza obytným priestorom z troch svetových strán a navyše precízne vsadenými strešnými oknami. Toto strategické využitie zenitového svetla (= svetlo zhora, ktoré je pri zamračenom počasí 3 × intenzívnejšie ako postranné svetlo) vytvára vysokú kvalitu denného svetla.

Sowftarová evaluácia denného svetla

Vyhodnotenie podielu denného svetla udáva priemernú hodnotu 5,6 % v obytnej zóne. Priemerne činí podiel denného svetla pozoruhodných 5,4 %. Aj spacia zóna, detské izby a kúpeľňa sú s priemerným podielom denného svetla v hodnote 2 %, príp. 4 % perfektne zásobené prírodným svetlom. Je to veľmi vysoký podiel: rakúska norma DIN 5034-4 odporúča podiel v hodnote min. 0,95 % v strede miestnosti. Pozoruhodná je u tohto projektu rovnomernosť osvetlenia, vďaka ktorej sa priestor zdá subjektívne ešte svetlejší.

Koncept vetrania

Letné byty sú vybavené mechanickou ventiláciou, pre privátnu zónu sa Finkovi rozhodli pre prirodzené vetranie oknami. Okná využívajú tzv. „komínového efektu” a zaisťujú rýchlu výmenu vzduchu.

Vo vykurovacom období čidlá koncentrácie CO2 signalizujú oknám, kedy sa majú otvoriť. V lete sa čidlá koncentrácie CO2 vypínajú a vetranie sa prepína do chladenia prirodzenou ventiláciou („Natural Ventilative Cooling”). Využíva sa nočného chladenia; okná sa večer samé pomocou integrovaného časovača otvoria a zostanú otvorené do skorých ranných hodín. Diely zahriate počas dňa sa tak v nočných hodinách ochladia. Toto cielené vetranie oknami je prakticky bez energetických nákladov. Natural Ventilative Cooling je perfektnou stratégiou k zaisteniu príjemnej teploty počas leta.

Zdroje energie

Pokrytie spotreby energie zaisťujú obnoviteľné zdroje. Vďaka vysoko tepelne izolačnému plášťu budovy, kompaktnému stavebnému objektu a využitiu solárnych ziskov oknami je spotreba minimálna. Teplo rozvádza nízkoteplotný podlahový systém (možné je aj dodatočné vykurovanie drevom). Ohrev úžitkovej vody je pokrytý prevažne termálnymi kolektormi, miestnosti sú vykurované pomocou diaľkového tepla z miestnej teplárne na biomasu v Sulzbergu. Vďaka optimálnej orientácii zaisťujú ploché strešné okná pasívne solárne zisky; medzi nimi sú usporiadané solárne kolektory na ohrev vody a dookola sú fotovoltaické moduly na výrobu elektriny.

Na záver

Popísaný dom je dômyselným projektom zohľadňujúcich požiadavky na energetickú hospodárnosť, pohodlie bývania a celkové prevedenie. A v neposlednom rade: drevo pre stavbu si priviezli miestni stavebníci z vlastného lesného hospodárstva - projekt je tak aj praktickou ukážkou, ako sa dá vedome zasadiť o sociálnu udržateľnosť pri zveľaďovaní regiónu.

Súvisiace články:

Výmena strešného okna má zmysel
Tri strešné okná v jednom ráme prinášajú ľahkú montáž aj vysokú mieru presvetlenia
Špička vo vývoji: tieniace doplnky strešných okien mieria z Čiech do celého sveta

Autor: Ing. Klára Bukolská 1)
Foto: Archív firmy VELUX
reklama

Nové

Zatienenie veľkých presklených plôch s ohľadom na architektonický zámer

Zatienenie veľkých presklených plôch s ohľadom na architektonický zámer

Zverejnené 30.11. Súvislé presklené plochy bez priečok vytvárajú dojem nekonečného priestoru. S veľkoformátovými oknami sa však často spája ťažší výber vhodnej tieniacej techniky. Riešením môžu byť rolety zodpovedajúcej veľkosti, ktoré interiér zatienia bez toho, aby… ísť na článok

Nová strešná terasa Terafest® v Brne ponúka pokoj a krásny výhľad

Nová strešná terasa Terafest® v Brne ponúka pokoj a krásny výhľad

Zverejnené 29.11. Trinity Office Center tvorí moderný blok kancelárskych a obchodných budov priamo uprostred Brna. Zamestnancom a návštevníkom tu novo slúži v poradí už druhá strešná terasa Terafest® z kompozitného materiálu. Bezúdržbové dosky od českého výrobcu WPC… ísť na článok

Nový pasívny dom od autora oceňovaného Slnečného domu

Nový pasívny dom od autora oceňovaného Slnečného domu

Zverejnené 26.11. Na prvý pohľad skromný rodinný dom, zároveň však do detailov prepracovaná architektúra a vypilovaný projekt. To je stavba v jednom z údolí švajčiarskeho kantónu Aargau. Vyznačuje sa účinným systémom vetrania, dokonale vzduchotesnou obálkou aj… ísť na článok

reklama