Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Výmena strešného okna má zmysel

Zverejnené: 8. 7. 2020

Aj strešné okná majú svoju životnosť. Keď dosluhujú, zákazníci uvažujú o oprave, ale rozumnejšie je staré okno rovno vymeniť za nové. Výmena je rýchla, jednoduchá a zásadne premení tepelné podmienky v miestnosti.

Strešné okno VELUX Studio - 3v1

Ak porovnáme súčiniteľ prechodu tepla Uw u strešných okien z „minulého storočia“ (s dvojsklom cca Uw = 2,5 (W/m2.K) a tých súčasných, je možné konštatovať, že tie dnešné sú o niekoľko úrovní vyššie. Moderné strešné okná VELUX sa už štandardne dodávajú s izolačným trojsklom a napr. bezúdržbové okná VELUX GLU vykazujú hodnotu Uw = 1,1 (W/m2.K), v prevedení GGU a zapustenom osadení dokonca 0.85 (W/m2.K). Súčasné strešné okná tak zaisťujú ďaleko lepší tepelný komfort a šetria energiu potrebnú na vykurovanie. Zároveň môžu pomôcť odstrániť tepelné mosty, ktoré vznikali v konštrukcii strechy okolo okna a zlepšujú aj zvukovú izoláciu. Práve strešné okná VELUX GLU odporúča spoločnosť VELUX využiť pri výmene starších strešných okien a to akejkoľvek značky.

Kedy nastal čas na výmenu strešného okna?

• Keď strešné okno "doslúžilo", čo sa spravidla dozviete v zimnom období. Nefunkčné okno zle izoluje, zateká nim, má nenávratne poškodený rám alebo iné technické problémy.
• Keď pri rekonštrukcii podkrovia zasahujeme do strešnej konštrukcie – napríklad dopĺňame zateplenie, je vhodné situáciu využiť k výmene staršieho strešného okna za nové s lepšími parametrami.
• Keď chcete priestor využiť inak, s novým interiérom je vhodné zaobstarať si aj modernejšie okná, ktoré lepšie zapadnú. Lepšia tepelná izolácia a vyšší užívateľský komfort budú ďalším príjemným bonusom.
• Keď vám záleží na zdravom vnútornom prostredí a chcete ho kontrolovať inteligentným systém, sú nové diaľkovo ovládané strešné okná VELUX presne tou investíciou, ktorá vám umožní riadenie vnútornej klímy.

Porovnanie hodnôt strešných okien v minulosti a dnes

Výmena strešného okna je jednoduchá a rýchla

Výmeny strešného okna sa netreba obávať. Nejde o náročný zásah do konštrukcie domu - na rozdiel od výmeny fasádneho okna sa na streche nezasahuje do murovanej konštrukcie. Pri výmene strešných okien môžu nastať v zásade tri situácie.

Výmena bez zásahu do ostenia

Keď kupujeme nové okno rovnakej veľkosti, ako je to pôvodné, je výmena veľmi jednoduchá a rýchla. Ide o čistú prácu, ktorá neporuší sadrokartónové ostenia okolo okna a povrchy v interiéri zostanú nedotknuté. Aj pri tejto najjednoduchšej možnosti výmeny môže byť do okolia strešného okna doplnená tepelná izolácia.

Výmena so zásahom do ostenia a s novým sadrokartónovým ostením alebo prefabrikovaným ostením VELUX

Variant, ktorý prináša mnoho výhod. Týmto spôsobom môžeme nahradiť staršie okno aj inej značky. Nové okno je možné zapustiť hlbšie do konštrukcie strechy, čo zlepší tepelnoizolačné vlastnosti či už strešného okna, tak aj pripojovacej škáry. Zároveň je ľahké doplniť do strechy tepelnú izoláciu a skontrolovať správne napojenie fólií v skladbe strešnej konštrukcie.

Pri použití prefabrikovaného ostenia sa ušetrí čas montáže aj potreba prizvať ďalšiu "profesiu". Bezúdržbové vnútorné ostenie VELUX je vyrobené z PVC a jeho biela farba ideálne odráža a rozptyľuje denné svetlo ďalej do miestnosti. Zákazník má navyše istotu, že pod aj nad strešným oknom budú správne vytvorené nábehy, ktoré sú dôležité pre dokonalú tepelnú izoláciu okolo okna.

Výmena strešného okna a pridanie ďalšieho

Vo chvíli, keď zasahujeme do strechy, je veľmi jednoduché zlepšiť presvetlenie miestnosti pridaním ďalšieho strešného okna, prípadne použiť strešné okno väčšieho rozmeru.

V rôznych situáciách je vhodné použiť rôzne typy okien. Pri výbere okna je preto dobré zamerať sa či už na materiálové prevedenie, tak na ovládanie strešného okna (to najmä s ohľadom na jeho umiestnenie a využitie priestoru).

Z hľadiska použitého materiálu môžete voliť medzi drevenými a bielymi bezúdržbovými oknami. Drevené strešné okná sa hodia tam, kde prírodný materiál dokreslí atmosféru interiéru. Bezúdržbová strešné okná VELUX majú drevené jadro obalené bielou vrstvou polyuretánu, ktorá zaručuje vysokú odolnosť okna proti vlhkosti. Všetky okná VELUX v bielom bezúdržbovom prevedení majú unikátny systém izolácie ThermoTechnology ™ a kombinujú vysoko kvalitné materiály: vodotesnú 3-5 mm hrubú polyuretánovou vrstvu a jadro z tepelne upraveného dreva TMT (Thermal modified timber). To je pri výrobe zahrievané na 175 ° C, aby vlhkosť v dreve bola nahradená vzduchom, ktorý je výrazne efektívnejším izolantom. Takto upravené drevo je zároveň odolné voči hubovým chorobám, nekrúti sa, nedeformuje ani neprehýba. Na rozdiel od bežných plastových okien je vodotesná polyuretánová vrstva bezúdržbových strešných okien VELUX vyrábaná len z jedného kusu. Vďaka tomu, že okná VELUX nemajú žiadne švy a ich rohy sú zaoblené, nezachytáva sa na nich vlhkosť, prach ani nečistoty. Údržba teda nie je potrebná, rám a krídlo stačí čas od času pretrieť vlhkou handričkou.

Biele bezúdržbové strešné okná VELUX je praktické použiť v miestnostiach s vyššou vlhkosťou, ako sú kúpeľne či kuchyne. Veľmi dobre sa ale hodia kamkoľvek, kde biela farba ladí s interiérom, napríklad do podkrovia so sadrokartónovým obložením.

Pre rôzne činnosti potrebujeme rôznu intenzitu svetla, pomocou aplikácie LUXmeter https://www.velux.cz/pomoc-a-rady/luxmetr si sami zmeriate, koľko svetla máte v jednotlivých obytných miestnostiach.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama