Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Špička vo vývoji: Tieniace doplnky strešných okien mieria z Čiech do celého sveta

Zverejnené: 29. 5. 2020

Málokto vie, že vo Vyškove (ČR) sa nachádza moderná prevádzka jednej nadnárodnej spoločnosti, ktorej myslenie a činy predbiehajú prítomnosť minimálne o jednu generáciu. Reč je o celosvetovo činnej skupine VELUX, ktorá prekonala možnosti teplovzdušnej stavebnej fyziky a pracuje so slnečným žiarením a chladným sálaním oblohy ako riadiacimi energetickými dejmi. V Českej republike sa do strešných okien tejto značky vyrábajú tieniace a elektroovládacie doplnky.

Vnútorná úplne zatemňujúca roleta VELUX na manuálne (DKL) pohon je jedným z hlavných výrobkov firmy BKR SR (foto Velux)

Menovaná skupina existuje už od roku 1941, dnes predáva a vyrába okná v 41 krajinách a na celom svete zamestnáva približne 10 tisíc ľudí. Jej vlastníkom je spoločnosť VKR Holding A/S, ktorej akcie drží niekoľko nadácií a rodina Villuma Kanna Rasmussena - vynálezcu strešných okien - ktorá aj dnes udáva smer vývoja. Jednou z prevádzok tejto skupiny je výrobný závod BKR ČR, s.r.o., vo Vyškove, ktorý sme jedného slnečného februárového dňa tohto roku navštívili.

Strešné okná slúžia naplno len s tieniacimi prvkami

Popíšme si modernú prevádzku na severovýchodnom okraji mesta Vyškova, kde sa vyrábajú a do celého sveta expedujú tieniace a elektroovládacie doplnky do strešných okien. Prvá výrobná hala tu začala prevádzku v roku 1998. V čele tejto výrobnej jednotky je dnes CEO (chief executive officer, česky konateľ a generálny riaditeľ) Pavel Říman.

Pracovný kolektív tohto závodu má približne 470 ľudí, avšak s rastúcim dopytom sa stále navyšuje. Popri pracovnej náplni tu kvitne aj bohatý spoločenský život, organizujú sa výlety, športové aktivity, dobročinné akcie ap. Ľudia sa tu tešia množstvu benefitov a prepracovanému systému bezpečnosti práce. Bezpečná práca, ako hovorí firemný zákon, je podmienkou zamestnania.

Práca je tu príťažlivá či už pre manažment, tak (a možno ešte viac) pre zamestnancov, ktorí v dnešných piatich moderných halách vyrábajú tieniace a elektroovládacie doplnky do strešných okien popredného výrobcu VELUX. Pri našej neohlásenej prehliadke sa ľudia vo výrobných halách správali prirodzene a priateľsky, bola tu príjemná atmosféra, pozdrav bol samozrejmosťou a nikdy nechýbal úsmev.

O kvalite tunajších ľudí povedal veľa aj požiar v roku 2014, ktorý zasiahol jednu z hál: vzniknuté straty a škody by bolo nemožné prekonať tak rýchlo bez nevídaného nasadenia zamestnancov a s výsledkom, ktorý znamenal aj posun technológie o krok vpred.

Dánski majitelia čoskoro zistili, a to nielen pri oprave vyhorenej haly, ale aj pri výstavbe nových hál a ich osadenia technológiami, že ľudia vo Vyškove premýšľajú. A to bol aj dôvod, prečo pristúpili na nové technologické či logistické riešenia navrhnuté z Vyškova.

Jedna z výrobných hál
Jedna z výrobných hál

Požiar skladu upevnil firmu

Pri prehliadke vyškovskej výrobne nás sprevádzal generálny riaditeľ a konateľ Pavel Říman. „Predtým som pracoval len na výsledok u veľkej nadnárodnej firmy: plno hesiel, ktoré sa nedodržiavali, to človeka mení ... A tak som sa prihlásil sem do výberového konania, ktoré trvalo neuveriteľných sedem mesiacov. Keď už som prestal veriť, dostalo sa mi nakoniec cti nadviazať na prácu Evy Nečasovej tu vo Vyškove. To bolo pred štyrmi rokmi," spresnil pán Říman a pokračoval: „Ľudia sa na seba usmievajú, sú ústretoví, správajú sa dôstojne, je tu skvelá atmosféra." V takomto prostredí sa samozrejme oveľa lepšie zvládajú aj problémy: „Ešte pred mojím nástupom v apríli 2016 tu došlo k vážnej udalosti. Príčinou bola technická porucha na jednotke, spojená s jej neskorou reakciou, následkom čoho vyhorel sklad. A vtedy sa ukázala obrovská sila firmy a ľudí: len za šesť mesiacov boli všetky škody kompletne odstránené, pomohli aj kolegovia z iných krajín."

Moderný závod na severovýchodnom okraji mesta Vyškov. Prvá výrobná hala tu začala prevádzku v roku 1998
Moderný závod na severovýchodnom okraji mesta Vyškov. Prvá výrobná hala tu začala prevádzku v roku 1998

V čele tepelnej ochrany stavieb

Asi najdôležitejšie oznámenie tohto textu je, že spoločnosť VELUX pracuje pri návrhu a výrobe svojich produktov s existenciou horúceho Slnka a studeného vesmíru. Slnko v teplote 5 500 ° C sála k zemskému povrchu tepelné žiarenie o intenzite až 1100 W/m2. Vesmír o teplote –270 °C potom ochladzuje Zem a jej skleníkovú atmosféru tak, že pôsobí ako sálavá obálka v teplote až –60 °C. Toto číslo sa vzťahuje hlavne k jasnej oblohe, pri oblačnosti (hlavne počas hmly) vyšplhá až k teplote vzduchu. Vzduch, ktorého teplota θ sa dosadzuje do teplovzdušných rovníc E = U(θE – θI), má pri pôsobení Slnka a jasnej oblohy často len malý vplyv. Náš výrobca strešných okien si dobre všimol, že správne navrhnuté okná s aktívnou tieniacou technikou majú potrebnú energetickú bilanciu: v lete chladia a zime hrejú. To je potom využité v prospech zákazníkov.

Česká prevádzka, ktorá zabezpečuje výrobu tieniacich a elektroovládacích doplnkov, tak stojí v centre vývoja technológií, ktoré prekonávajú súčasné možnosti teplovzdušnej stavebnej fyziky.

Vo Vyškove prebieha tiež vývoj a testovanie komponentov elektronického ovládania okien (foto BKR ČR)
Vo Vyškove prebieha tiež vývoj a testovanie komponentov elektronického ovládania okien (foto BKR ČR)

Krátko o vynálezcovi strešných okien

Už takmer 80 rokov približuje spomínaný dánsky výrobca prírodu k ľuďom. Všetko začalo so vznikom prvého strešného okna už viackrát citovanej značky, ktoré už v roku 1942 vyjasnilo ďalšie smerovanie skupiny a jej zakladateľa Villuma Kanna Rasmussena. V týchto časoch a v úlohe vedúcej osobnosti celého nového výrobného odvetvia podal profesijný inžinier Villum Kann Rasmussen 55 patentov a vynašiel veľké množstvo produktov, ktoré vydláždili cestu k dnešnému úspechu.

Celý výrobný holding dnes vlastní množstvo firiem (vrátane prevádzky vo Vyškove), ktoré prinášajú svetlo, vzduch a energiu, teda "dary prírody", do obydlia po celom svete. Týka sa hlavne týchto oblastí: strešné okná a svetlovody, energia zo slnka čiže slnečné teplo a fotovoltaická elektrina pre pohonné jednotky, ďalej tienenie, slnečné žiarenie a teplo. "Sme svetová jednotka na trhu strešných okien a pomáhame vytvárať zdravé a útulné bývanie," oznamuje firma verejnosti.

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Helena Hejhálková
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama