Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Zdravší domov s Veluxom

Zverejnené: 25. 3. 2019

Téma zdravej vnútornej klímy v našich domovoch sa stáva dôležitejšou než kedykoľvek v minulosti. Nedávno publikovaná správa Indoor Generation poukazuje na to, že každodenne trávime v budovách až 90 % nášho času, v našich domovoch až 2/3 denného času, čo z nich činí ideálne miesto na zlepšenie – hlavne čo sa týka zabezpečenia dostatku denného svetla a čerstvého vzduchu.

Trend v oblasti výstavby domov smeruje už dlhší čas k neustálemu zaizolovávaniu, úspore nákladov na vykurovanie čo znamená zasa menej časté vetranie, aby sme drahocenne nadobudnuté teplo nevypúšťali hneď von. Doteraz sme sa tým moc nezaoberali, ale podľa mnohých vedeckých výskumov môže mať nevyhovujúce vnútorné prostredie negatívny vplyv na naše zdravie a celkový pocit pohody.

Zdroje znečistenia vzduchu

Vnútorný vzduch je znečisťovaný hneď niekoľkými faktormi. Znečistenie spôsobuje nadmerný výskyt CO2, častice jedla z varenia, prach, chlpy domácich maznáčikov, vlhkosť z vane, sprchy a práčky. Podľa prieskumov až 65 % Európanov si aspoň raz do týždňa suší svoje oblečenie vo vnútri, čo spôsobuje zvýšenú vlhkosť v interiéri. Priemerná rodina denne vyprodukuje v priemere desať litrov tekutín. Zo štúdií tiež vyplynulo, že často tými najviac znečistenými miestami domova sú detské izby. Bolo zistené, že 45 % všetkých detských izieb obsahuje kvôli nedostatočnému vetraniu nadmerné množstvo CO2.

Aký to má dopad na naše zdravie?

Zlá vnútorná klíma sa môže prejaviť na našom zdraví v podobe rôznych drobných nepríjemností – ako kýchanie a červené oči, bolesti hlavy, až po závažnejšie zdravotné problémy akými je astma.

Ak o danej problematike vieme, môžeme ju riešiť. Aké máme teda možnosti?

Často vetrajte – a to viac než jedným oknom. Vnútorný vzduch obsahuje plyny, biologický odpad a vodné pary. To všetko ohrozuje naše zdravie. Záleží to aj od typu aktivity, ktorú práve vykonávate, ale vetrajte minimálne tri až štyrikrát denne po dobu aspoň 10 minút a to viac než jedným otvoreným oknom. Vyvetrajte si tiež než pôjdete večer spať aj keď sa ráno zobudíte. Ideálne by bolo vetrať aj počas noci, pretože v malých miestnostiach sa v noci keď spíte dramaticky zvyšuje koncentrácia CO2, podľa meraní to vychádza, aby ste si krátko vyvetrali minimálne každú hodinu (čo však často nie je možné, preto prichádza na rad automatizácia).

Čistite a vetrajte koberce – v prípade ak ich máte. V ideálnom prípade by bolo lepšie, keby ste sa týchto zdrojov baktérií a roztočov mohli vzdať a dať priestor radšej vzdušnejšej domácnosti. Najmä v hrubých kobercoch a mohutných starých sedačkách sa drží obrovské množstvo roztočov.

Znížte vlhkosť – nesušte oblečenie vo vnútorných priestoroch, vyparuje sa z nich vlhkosť, ktorá môže viesť k vzniku zdraviu škodlivých plesní. Z rovnakých dôvodov tiež zabezpečte náležité odvetrávanie kúpeľne. Pokiaľ nemôžete oblečenie sušiť vonku, otvorte v blízkosti mokrého oblečenia okno, ktorým unikne prebytočná vlhkosť.

Zabezpečte dostatok prirodzeného denného svetla

Ďalším veľkým problémom je nedostatok prirodzeného denného svetla. Aj to najjasnejšie umelé svetlo nám nedokáže nahradiť prospešné účinky denného prirodzeného svetla. Vedecké výskumy preukázali spojenie medzi nedostatkom denného svetla a množstvom fyzických aj psychických problémov. Odborníci navyše odhadujú, že 15 % svetlovej populácie trpí rôznymi úrovňami sezónnej afektívnej poruchy (zimnej depresie) a táto tendencia rastie smerom na sever v chladnejších oblastiach. S nedostatkom denného svetla sa spája tiež množstvo zdravotných problémov. Napríklad nedostatok vitamínu D spôsobuje únavu, vyčerpanie či vyššiu náchylnosť k ochoreniam. Príjem vitamínu D je možný iba vonku na slnku, ktoré umožňuje tvorbu tohto vitamínu. Umelé osvetlenie môže (a väčšinou narušuje) naše telesné hodiny, čo zasa môže viesť k problémom s koncentráciou, vysokého krvného tlaku a ďalším problémom. Preto zaostrime na prostredie v ktorom žijeme a snažme sa o jeho zlepšenie.

Nechajte svoj dom dýchať

Zaistite, aby do vášho domova prenikalo čo najviac denného svetla. Ideálne by počas dňa mali byť závesy a rolety celkom odostreté. Deťom zorganizujte priestor tak, aby ich pracovný stolík bol čo najbližšie k oknu. Ak je to možné, usporiadajte detské izby tak, aby smerovali na východ, teda na ranné slnko a samozrejme nezabúdajte ani na dostatočný pohyb vonku.

Automatizácia

Ak nevieme tieto okolnosti vo svojom domove zabezpečiť pravidelne prichádza na rad automatizácia. Našťastie, dnes už mnohé spoločnosti – ku ktorým patrí aj spoločnosť Velux sa snažia šíriť povedomie o týchto problémoch a vyvíjajú nové technológie ako nám zjednodušiť život. Nie vždy dokážeme ustriehnuť, že potrebujeme vyvetrať, že sa zvýšila koncentrácia CO2 alebo že na naše strešné okno v lete práve svieti slnko a interiér nám zbytočne prehrieva. Predstavte si však, ako vaše strešné okno automaticky vpúšťa do vnútra čerstvý vzduch vo chvíli, keď to potrebujete alebo v horúcom popoludní sa vaše rolety automaticky zatiahnu, aby u vás doma ostalo príjemne. Pri odchode z tomu by ste zasa mohli všetky okná zatvoriť stlačením jediného tlačidla.

Toto všetko a ešte oveľa viac je možné vďaka systému VELUX INTEGRA® elektricky ovládaným strešným oknám, žalúziám a roletám. Zároveň spoločnosť VELUX v spolupráci s NETATMO prišla minulý rok na trh s novinkou systémom VELUX ACTIVE. Velux active predstavuje inteligentný systém ovládania strešných okien, roliet a žalúzií. Je založený na podnetoch z inteligentných senzorov. Systém tzv. inteligentnej domácnosti neustále monitoruje množstvo parametrov vnútornej klímy, ako je teplota, množstvo slnečného svetla, vlhkosť alebo koncentrácia CO2. Dôležitou vlastnosťou systému VELUX ACTIVE je tiež schopnosť učiť sa. Systém analyzuje a spracováva každodenné činnosti, aby lepšie porozumel tomu, kedy ste zvyknutí vstávať, vetrať aj akú teplotu doma preferujete. Dokáže sa preto lepšie prispôsobiť chodu každej domácnosti. Na základe týchto detailných vstupných informácií a napojenia do siete NETATMO, ktorá systému sprostredkováva tiež informácie o vývoji počasia, je VELUX ACTIVE veľmi efektívny v rozhodovaní kedy a ako intenzívne vetrať alebo tieniť. Tento systém je určený pre všetky elektricky ovládané strešné okná VELUX a tieniace doplnky.

io-homecontrol® je vysoko bezpečnou technológiou, prostredníctvom ktorej medzi sebou komunikujú produkty VELUX INTEGRA® a VELUX ACTIVE . Úroveň zabezpečenia je možné porovnať s komunikáciou medzi bankomatom a bankou.

Existuje mnoho spôsobov, ako do domova lepšie priviesť vzduch a denné svetlo. Niektoré sú rýchle a jednoduché, iné sú časovo náročnejšie, ale z dlhodobého hľadiska určite výhodné

O spoločnosti VELUX

Spoločnosť VELUX sa neustále snaží o zlepšovanie životných podmienok v podkroví, ktoré by malo byť plné denného svetla a čerstvého vzduchu. Výrobný sortiment spoločnosti preto tvoria rôzne typy strešných okien, svetlovody, rolety, žalúzie, montážne doplnky a ovládacie systémy. Na Slovenskom trhu pôsobí od roku 1993 a neustále prichádza na trh s novinkami a inováciami ako si vytvoriť zdravší domov plný denného svetla a lepšej vnútornej klímy.

Čítajte tiež:

Automatická ventilácia a tienenie okien od spoločnosti Velux
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Prečo denné svetlo? Koľko svetla je dosť?

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com
www.velux.sk

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy VELUX
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama