Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Spôsoby presvetlenia bungalovov

Zverejnené: 23. 5. 2019

Stavby s nízkym sklonom strechy sú v súčasnosti jedným z najrealizovanejších typov stavieb. Majú však určitý hendikep v podobe hlbokých dispozícií domu a výrazných strešných presahov, ktoré zapríčiňujú slabú presvetlenosť interiéru. Uvedieme si preto konkrétne možnosti, ktoré nám strechy bungalovov z pohľadu osvetlenia a ventilácie predkladajú a naviažeme tak na prvú – úvodnú časť tohto tematicky ladeného seriálu, v ktorom sme Vám predstavili pozitíva otvorových výplní situovaných v strešnej konštrukcii.

Otvorený priestor s priznanými väzníkmi vytvára neopakovateľnú atmosféru. Miestnosť optimálne presvetlíme strešnými oknami.

Obytná časť otvorená do krovu

Ponechajte aspoň časť svojich obytných priestorov s otvorenými pohľadmi, prípadne priestor rozdeľte len pomocou vstavanej galérie a uisťujem Vás, že nebudete ľutovať. Vzdušnosť miestnosti, ktorá nemá vodorovné podhľady, okúzli takmer kohokoľvek. Výsledný dizajn môže byť pritom podčiarknutý ponechaním priznaných väzníkov (je tak vyzdvihnutá krása masívneho materiálu, obvykle prírodného dreva), alebo ich zaklopením napríklad sadrokartónom – to pokiaľ uprednostňujete minimalistické, čisté interiéry. V druhom prípade sú v danom mieste väzníky nahradené krokvami. Samozrejmosťou by mala byť dobre zateplená strecha.

Dostatok fasádnych a strešných okien

A nezabudnite na dostatok okien. Okrem štandardných, umiestnených v obvodových múroch, odporúčame obohatiť priestor aj o strešné, ktoré vďaka svojej konštrukcii a sklonu dodajú do priestoru dostatok svetla aj v tom prípade, že dom susedí s vysokým objektom – stromom, iným domom či pergolou. Pri porovnaní dvoch rovnakých miestností, z ktorých priestor A disponuje tromi fasádnymi oknami, kým v priestore B sú tieto okná len dve, avšak doplnené o dve úzke strešné, bolo zistené, že je v prípade B presvetlenosť vyššia o celých 56 %. A o to tu predovšetkým ide. Viac svetla potom navyše opticky rozšíri priestory. Uvážene umiestnené strešné okno tiež zaujímavo opticky rozdelí veľkú miestnosť, napríklad na časť kuchynskú, obývaciu a pracovnú. Riešením môže byť bezúdržbové okno Velux disponujúce motormi a riadiacou jednotkou, ktorá zaistí ľahké ovládanie okien aj vo výškach.

Nemalú rolu hrajú strešné okná aj v účinnosti domovej ventilácie. Tá je totiž zásluhou komínového efektu výrazne zefektívnená. Na obr. nižšie sú na protiľahlých stenách umiestnené fasádne aj strešné okná. Tými fasádnymi do miestnosti prichádza čerstvý vzduch zvonku, oproti tomu strešné okno odvádza teplý vydýchaný vzduch von. Systém napomáha tiež rýchlejšiemu odťahu kychynských výparov. Dochádza tak k prirodzenej, riadenej ventilácií, ktorá nič nestojí, ale udrží vnútorné prostredie komfortné. Celkový výsledok je teda nielen zdravá vnútorná klíma bez nadlimitnej koncentrácie CO2, ale tiež nižšia únava obyvateľov.

Fasádnymi oknami do miestnosti prichádza čerstvý vzduch zvonku, oproti strešné okno odvádza teplý vydýchaný vzduch von.
Fasádnymi oknami do miestnosti prichádza čerstvý vzduch zvonku, oproti strešné okno odvádza teplý vydýchaný vzduch von.

Tí v opozícií, ktorí argumentujú navýšenými nákladmi na vykurovanie, je možné oponovať štatistickými údajmi. Tie dokladajú len malé navýšenie nákladov na energie – cca o 3 %. V lete je potom zamedzené prípadné prehrievanie interiéru inštaláciou kvalitnej exteriérovej tieniacej techniky (Velux ponúka diaľkovo ovládané predokenné a vnútorné rolety SML a DML). Takisto musíme spomenúť aj úspory za elektrickú energiu, ktorých dosiahneme v prípade prívodu denného svetla do priestorov ako je chodba. Znížime tak potrebu svietenia až o 400 h ročne.

Svetelná šachta

Pokiaľ nechcete či nemôžete vo svojom dome zvoliť riešenie kompletne otvoreného krovu, existuje možnosť tvorby svetelnej šachty. Jedná sa o spôsob nasmerovania svetla a prúdenia vzduchu na konkrétne miesto v priestore. Ide pritom o ekonomickejší variant, ktorý nezahŕňa žiadne zložité zásady do konštrukcie strechy. Svetelné šachty sa hodia hlavne ako prívod denného svetla na pracovné plochy, napríklad v malej domácej kancelárií. Obzvlášť praktické sú nad kuchynskými linkami. Silné osvetlenie počas činností ako je varenie je nevyhnutné, mieru udávajú aj normy – aspoň 500 luxov. Pridanou hodnotou svetelnej šachty v kuchyni je potom zisk ďalšieho úložného priestoru, na rozdiel od kuchyne so štandardnými fasádnymi oknami, je totiž možné skrinky zavesiť po celom obvode miestnosti. Ventilácia oknami v hornej časti izby je navyše rýchlejšia, čo je v kuchyni, v ktorej sa kumulujú pachy a výpary, obzvlášť žiaduce. Čo sa týka stavebných úprav, svetelná šachta, ktorá je najčastejšie navrhovaná pre dve a viac strešných okien, môže obnášať priznané väzníky (môžu okrem iného slúžiť ako nosný prvok pre doplnkové osvetlenie, napríklad bodové svetlá), ale je možné spraviť aj ich výmenu. Hĺbka šachty je potom závislá od jej konkrétneho umiestnenia. Čím bližšie k obvodovej stene sa okno nachádza, tým je šachta plytkejšia. Jedna jediná šachta v miestnosti pritom zvyšuje presvetlenie až o 48 %.

Svetelná šachta umožňuje aj efektívne nočné chladenie vďaka automatickému prevetrávaniu priestoru
Svetelná šachta umožňuje aj efektívne nočné chladenie vďaka automatickému prevetrávaniu priestoru

Priestor väzníkov využitý na bonusovú miestnosť

Ak očakávate potomka, plánujete často hostiť priateľov alebo len túžite po menšej pracovni, či rozsiahlejšom skladovacom priestore, tak Vás pravdepodobne poteší možnosť vybudovania bonusovej miestnosti v priestore väzníkov, kde je zrovna pre takéto účely dostatok miesta. K danej realizácii je však lepšie mať krov riadne pripravený. Myslite na to pri výstavbe aj v prípade, že miestnosť zatiaľ nevyužijete a priestor väzníkov upravte a sprístupnite už na začiatku (najlepšie rovno umiestnite aj schody na povalu). Do budúcnosti sa táto eventualita môže kedykoľvek hodiť. A na čo by nemal investor rozhodne zabudnúť, je umiestnenie okien či svetlovodov tak, aby do budúcich užívateľských priestorov prúdilo denné svetlo.

Svetlovody sú navyše samostatnou kapitolou. Jedná sa o nástroj, ktorým je možné priviesť denné svetlo kamkoľvek do domu, kde práve dispozícia nedovoľuje inštaláciu okna. Najčastejšími priestormi tohto typu sú spojovacie chodby, kúpeľne a šatne. Svetlovodmi však môžete pokojne presvetliť aj miestnosti s oknami, napríklad priestory za dverami alebo rôzne tmavé kúty v dome. Inštalácia svetlovodov, napríklad Velux TWR, zahŕňa aj systémovú parotesnú fóliu a integrované LED osvetlenie.

Kúpelňa umiestnená uprostred dispozície domu získa vďaka svetelnej šachte atraktivitu.
Kúpelňa umiestnená uprostred dispozície domu získa vďaka svetelnej šachte atraktivitu.

Nový životný štýl

V histórií boli domy stavané tak, aby okná zaberali čo najmenšiu plochu. Bolo to jednoduchšie a predovšetkým, oproti súčasnej generácií, trávili ľudia maximum svojho času vonku, netrpeli preto nedostatkom čerstvého vzduchu ani vitamínu D. Dnes je situácia celkom iná. Človek trávi bežne v interiéri až 90 % svojho života. Je teda nevyhnutné do budov priviesť či už prirodzené svetlo, ktoré je z hľadiska zdravotných prínosov umelým osvetlením nenahraditeľné, tak aj čerstvý vzduch. K tomu poslúži najlepšie okno a z dôvodov vyššie uvedených, ešte lepšie strešné okno. Samozrejmosťou by mala byť kvalitná montáž a utesnenie. Bezpečné osadenie do strechy zabezpečí napríklad Velux systémové lemovanie EKW so zatepľovacím rámom BDX a parotesnou fóliou BBX. Pokiaľ sú potom dodržané všetky pravidlá, nie je v súčasnosti pre elimináciu okien dôvod. Smelo vpustite svetlo a čerstvý vzduch do svojich obydlí a vytvorte zdravý a príjemný domov.

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy VELUX
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama