Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom

Zverejnené: 3. 5. 2019

Štandardná podoba jednopodlažných stavieb typu bungalovu, na akú sme zvyknutí zo slovenských miest a obcí, sa mení. Architekti aj majitelia sa snažia o zabezpečenie väčšieho množstva prirodzeného svetla v interiéri. Najvhodnejším riešením sú strešné okná, svetelné šachty a svetlovody, ktoré osvetľujú vnútorný priestor efektívne aj v prípade, kedy sú v susedstve ďalšie, napríklad vyššie stavby.

Súčasná moderná architektúra dbá či už na estetickú stránku bodov, tak aj na pohodlie užívateľov stavieb. Tí často myslia na budúcnosť a preferujú tak skôr nízke stavby, veľakrát bezbariérového typu, tzv. bungalovy. Lenže tie sú typické svojimi hlbokými dispozíciami, často aj výraznými presahmi strešnej konštrukcie alebo tesným susedstvom s pergolami, ktoré tienia okná domov. To všetko obmedzuje výslednú osvetlenosť interiéru.

Svetlo na organizmus pôsobí najvýraznejšie 15-20 minút po prebudení. Aj preto a nie iba z estetických dôvodov je prospešné osvetliť tiež kúpeľne a šachty prírodným svetlom
Svetlo na organizmus pôsobí najvýraznejšie 15-20 minút po prebudení. Aj preto a nie iba z estetických dôvodov je prospešné osvetliť tiež kúpeľne a šachty prírodným svetlom

Dostatok svetla nevyhnutnosťou

Celých 70 % spýtaných investorov udáva dostatok svetla ako zásadnú hodnotu pri obstarávaní nehnuteľnosti. Dostatok prirodzeného svetla v interiéri, v ktorom trávime priemerne 90 % nášho času, je potrebné zabezpečiť aj preto, že jeho nedostatok negatívne pôsobí na ľudské biorytmy. Svetelné podmienky v interiéri ovplyvňujú náladu obyvateľov, ich schopnosť koncentrácie, mieru únavy očí aj organizmu.

Intenzita aj farba denného svetla sa v priebehu dňa premieňa. Hodnoty denného osvetlenia môžu počas slnečného letného dňa dosahovať viac než 100 000 luxov (lx) pre ostrý slnečný svit, zatiaľ čo osvetlenie v noci (pri úplnku) je okolo 0,2 luxov. Na pohodlné čítanie postačí 50 lx, kancelárske osvetlenie vyžaduje ca 300 lx, denné svetlo pri zatiahnutej oblohe dáva 3 000 lx a slnečný deň v tieni stromu potom 10 000 lx.

Denné svetlo je umelým osvetlením nedosiahnuteľné a nenahraditeľné. Do bungalovov s väzníkovým krokov je preto vhodné priviesť dostatok svetla, čoho dosiahneme pomerne jednoducho a navyše veľmi efektne pomocou strešných okien, prípadne svetlíkov, svetelných šácht a svetlovodov. Spoločnosť Velux s týmto konceptom pracuje veľmi aktívne.

Svetelná šachta umožňuje cielené nastavenie konkrétneho miesta a automatické prevetrávanie priestoru. Jedná sa o ekonomické riešenie bez väčších zásahov do konštrukcie.
Svetelná šachta umožňuje cielené nastavenie konkrétneho miesta a automatické prevetrávanie priestoru. Jedná sa o ekonomické riešenie bez väčších zásahov do konštrukcie.

Tepelné zisky prekonávajú straty

Nech už sa jedná o interiér, v ktorom sú celé krovy ponechané priznané, alebo o čiastočne otvorené podhľady s priznanými krokvami, či dokonca o bonusovú miestnosť v priestore medzi väzníkmi, vo všetkých prípadoch je možné do vnútorných priestorov priviesť strešnými oknami dvakrát (aj viac) svetla než fasádnymi. Tieto prirodzené solárne zisky navyše prispievajú v chladných mesiacoch k ohrevu interiéru, presnejšie celodenné slnečné tepelné zisky často prevyšujú straty tepla strechou a stenami. Okrem toho znižujú aj náklady na umelé osvetlenie a to až o 30 %.

Obavy niektorých zástancov riešenia s čo najmenším počtom okien za účelom zníženia nákladov na vykurovanie, sú často neodôvodnené. Okná aj v zimných mesiacoch často viac tepla (v podobe slnečnej žiare) vpustia dovnútra, než nimi uniká von.

Počas dňa silno pôsobí slnečné žiarenie a významne tak ohrieva vnútorný povrch okna vrátane jeho zasklenia. Zimné oslnené okno tak vykuruje interiér aj svojim ohriatym povrchom; podobne ako radiátor. Výnimkou sú severne orientované okná, na ktoré Slnko nesvieti.

Na obrázku je zjavné, že presvetliť interiér bungalovu s väzníkovým krovom je možné s pomocou strešných okien a to dvomi základnými spôsobmi.
Na obrázku je zjavné, že presvetliť interiér bungalovu s väzníkovým krovom je možné s pomocou strešných okien a to dvomi základnými spôsobmi.

Nočné straty

V noci potom pôsobí na strechu a strešné okná chladná obloha. Tá, keď nie je zatiahnuté, má v zime sálavú teplotu až –60 °C (v lete cca –40 °C) a chladí tak pozemské povrchy vrátane striech a strešných okien. Sálavé toky tepla človek nevidí a preto ich často ignoruje, vrátane technikov. K ochladzovaniu strešného okna pod jasnou zimnou nočnou oblohou dochádza takto: Ak má počas dňa vonkajší vzduch a tiež povrch okna teplotu 0 °C, potom podľa Stefanov - Boltzmannovho zákona vyžaroval energiu s intenzitou 316 W/m2. Teraz mu nočná obloha v teplote –60 °C vracia len 117 W/m2. Rozdiel je takmer 200 W/m2. Toto okno, inými slovami, pod chladnou oblohou chladne, dokiaľ sa jeho povrchová teplota neustáli na –6,7 °C. Oknom pritom teplo prechádza (uniká) o intenzite 18,7 W/m2, čo sú radovo nižšie hodnoty, než sa dejú vonku. Túto stratu je možné ešte znížiť predokennou roletou.

Výdaje za vykurovanie

Tie sú vďaka tepelným ziskom okien, ktoré často významne prekonávajú ich energetické straty, zvýšené (oproti riešeniu bez okien) o maximálne 2,4 % (zdroj Velux). Jedná sa o malé navýšenie hravo vykompenzujúce pozitíva, ktoré strešné okná prinášajú. Medzi nimi aj bezúdržbovosť a možnosť diaľkového ovládania otvárania okien, ktoré sú veľakrát umiestnené v nedostupných výškach.

Porovnanie presvetlenia bez strešného okna (vľavo) a so strešným oknom (vpravo).
Porovnanie presvetlenia bez strešného okna (vľavo) a so strešným oknom (vpravo).

Vizuálny kapitál

Nemenej podstatná je vizuálna hodnota strešných okien. Vďaka výraznejšej presvetlenosti opticky rozširujú priestor, sú preto vhodné nielen do vzdušných obývacích izieb s otvorenými pohľadmi a priznanými krovmi, ale aj do menších miestností. Riešením môže byť aj svetelná šachta. Tá býva aplikovaná napríklad do kuchýň, spojovacích chodieb a vstupných hál, kde by v opačnom prípade bolo presvetlenie riešené umelo či zanedbateľným prívodom zo susedných miestností skrz presklené dvere. Optické zväčšenie interiéru umožňuje pri výstavbe bungalovu voliť aj nižšie obvodové murivo. Strešná šachta či okna nad kuchynským pracovným kútom umožňujú na rozdiel od štandardných okien umiestniť v miestnosti aj viac závesných úložných skriniek.

Rozdiely v požadovanej intenzite

Nie je potrebné do každej miestnosti privádzať maximum denného svetla. Priestor schodiska vyžaduje intenzitu osvetlenia cca 150 luxov, jedáleň asi 300 luxov, zatiaľ čo spálňa až 500 luxov. Prečo má byť spálňa a hlavne ráno toľko presvetlená? Bolo zistené, že doba, počas ktorej na nás pôsobí svetlo najvýraznejšie, je 15–20 minút po prebudení. Tento časový úsek zásadne pôsobí na nastavenie biologických hodín človeka. Pokiaľ je vystavený dostatočne intenzívnemu svetlu, napomôže to naštartovať celý organizmus a ovplyvniť jeho fungovanie v priebehu celého dňa. Aj preto, a nie len z estetických dôvodov, je prospešné osvetliť miestnosť uprostred dispozície domu svetlovodom (Velux TWR s integrovaným LED osvetlením). Aj v kúpeľniach či šatniach totiž veľa ľudí trávi svoje prvé chvíle potom, čo vstanú.

Strešné okno v rámci väzníkového krovu

Strešné okná môžu cielene osvetliť konkrétny priestor ako je kuchynský kút či stôl v pracovni, do bungalovov je možné inštalovať aj svetelné šachty alebo svetlovody, ktoré sa dajú ideálne uplatniť v spojovacích priestoroch domu, ako je napríklad schodisko. Rodinné domy, ktoré sa pýšia vzdušnými otvorenými priestormi doplnené napríklad pôsobivými priznanými drevenými väzníkmi, môžu využiť prepracované okenné systémy Velux, dodať priestoru dostatok denného svetla a vytvoriť pozoruhodný a praktický interiér.

Tieniaca technika

Produkty Velux nezahŕňajú len okná ako také, ale tiež prepracovaný systém okenného tienenia. Jedná sa či už o pôsobivé interiérové roletky, tak o vysoko účinné exteriérové prvky. Je možné ich ovládať či už manuálne, tak pomocou automatického inteligentného systému Velux Active. Ten reaguje na stisk tlačidla či hlasový pokyn. Zároveň spolupracuje so senzormi vnútornej teploty, čidlá zaznamenávajú mieru vlhkosti v interiéri a koncentráciu CO2 a môže byť tiež prepojený s predpoveďou počasia.

Všetky automatické nastavenia tieniacej techniky na oknách zabezpečujú v interiéri zdravú klímu (vrátane redukcie hluku). A to či už v lete, kedy zabraňujú prehrievaniu interiéru a tak úspešne zastúpia aj klimatizačné jednotky, tak v zime. Vtedy totiž roleta plní praktickú funkciu ďalšej izolačnej vrstvy.

Štandardné Velux strešné okno s trojsklom tak získava ďalšie „sklo” a tepelné straty sú znížené na minimum. Systém Velux Active na základe povelov riadiacej jednotky tiež otvára okna podľa aktuálnej potreby vetrať. Ventilácia je totiž ďalší podstatný faktor, ktorý býva v bungalovoch odsunutý do úzadia. O tom ale až v ďalšom článku.

Súvisiace články:

Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Velux
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama