Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

GIGATHERM® – fasádne zateplenie s hrúbkou do 10 cm a výnimočnými izolačnými a protipožiarnymi vlastnosťami

Zverejnené: 29. 10. 2010

Základom nového systému zateplenia rodinných a bytových (panelových) domov je fólia Lupotherm a unikátna fasádna doska Megapan. GIGATHERM® obsahuje dve nevetrané vzduchové medzery, v ktorých sa sálavé teplo odráža späť do budovy alebo v lete von. U poschodových budov sa do medzier vkladajú vodorovné prepážky z Megapanu, čo zlepší tepelnú izoláciu a hlavne zvýši protipožiarnu ochranu.

Jedinečnosť dosky Megapan je v tom, že je ohňovzdorná, mrazuvzdorná, jej pevnosť, rozmerová stabilita a ďalšie vlastnosti sú mnohonásobne lepšie, než u dosiek na báze bežného cementu alebo sadry. Toho bolo dosiahnuté vďaka novému zloženiu dosky, ktorého základom je horečnaté oxychloridové cementové spojivo. Viac o tom v [1]. Celá tepelnoizolačná fasáda s tuhým a trvanlivým povrchom má tak dobrý predpoklad dlhodobej a plne funkčnej životnosti, presahujúcej 100 rokov..

Pri hrúbke zateplenia 8 cm (u poschodových budov 10 cm) izoluje GIGATHERM®lepšie než dvojnásobná hrúbka z konvenčných materiálov ako EPS alebo minerálna vlna. Rozpočet prekvapí ešte viac – GIGATHERM®obstará konečný zákazník za 800 Kč na 1 m2 bez DPH vrátane práce (ceny nezahŕňajú lešenie a finálny náter).

Megapan

Tento výnimočný materiál má v ČR práve vďaka systému GIGATHERM® svoju premiéru. Popri horečnatom cemente Megapan obsahuje ľahké, bližšie nešpecifikované plnivo a rozptýlené sklené vlákna ako stužujúcu prísadu, ktorá je odolná voči pôsobeniu alkalických látok.

Jedna strana dosky je hladká, druhá strana má režný povrch. Doska má vynikajúce a trvale stabilné vlastnosti, hlavne stále rozmery (nedilatuje), ďalej pevnosť, tuhosť a požiarnu odolnosť: do 800 °C je chemicky stabilná a až do 1200 °C odpudzuje plamene. Je zároveň veľmi ľahká a šetrná k zdraviu aj životnému prostrediu počas celého životného cyklu.

Hladký povrch Megapanu je vhodný pre nátery alebo tapetovanie bez predčistenia. Hrubá strana slúži k upevneniu keramickej dlažby alebo k naneseniu fasádnej farby a pod. Pokiaľ sa na Megapan lepí keramický obklad (kúpeľne), odporúča sa používať lepidlo na báze riedidiel.


Požiarna odolnosť

GIGATHERM®má jedinečne riešenú ochranu proti šíreniu prípadného požiaru. Z materiálu Megapan je možné vytvárať požiarne horizontálne zábrany alebo uzávery vo vzduchových medzerách zateplenia, takže pri prípadnom požiari sa zabráni vzniku komínového prúdenia horúcich plynov a šíreniu plameňov.

Difúzie vodnej pary

Vodná para po väčšinu roka postupuje difúznymi mechanizmami z vykurovaného vnútrajška smerom von. Cieľom difúznych opatrení je, aby prestupujúca vodná para v obálkovej konštrukcii buď vôbec nekondenzovala, alebo len málo a tam, kde kondenzácia nespôsobí problémy či dokonca škody.

Pri ľahkých stavbách vrátane drevostavieb sa toho docieli aplikáciou uzatvorenej parotesnej obálky z interiérovej strany obvodových konštrukcií, ktoré do ochlazovaných stien, strechy a podlahy žiadnu paru nevpustia, a tým pádom v nich nemá čo kondenzovať. Toto riešenie je možné aplikovať aj u stavieb so zateplením GIGATHERM®.

GIGATHERM®,ktorý je sám o sobe s faktorom difúzneho odporu 1500 (–) parotesný, rieši ochranu pred prípadnou kondenzáciou špecificky.Vďaka jeho vysokej tepelnoizolačnej schopnosti sú ním chránené vnútorné konštrukcie udržované na tak vysokej teplote (blízke vnútornej, priestorovej teplote), že v nich nikde, ani za hlbokých mrazov nevzniká rosný bod. Tým pádom nedochádza ani ku kondenzácii, aj napriek tomu, že tu môže byť vysoký čiastočný tlak vodnej pary.

GIGATHERM® má navyše jednu prednosť, ktorú bežné izolácie postrádajú. Stavebne je možno riešiť variantu, že môžeme nevetranú medzeru na teplej strane Lupothermu mimo vykurovacej sezóny slabo otvoriť a umožniť prevetrávanie. Je to vhodné hlavne pre zatepľovanie starších domov, kde kvôli staršej spodnej hydroizolácii hrozí vlhnutie obvodového muriva vzlínajúcou vlhkosťou z podložia. Môže to byť ale poistkou aj v iných prípadoch – napr. po povodniach a pod., kedy je potrebné rýchlo vysušiť nečakane zvlhnuté murivo.

Tepelná izolácia – to najlepšie nakoniec

Izolačný účinok zostavy GIGATHERM® je daný tepelným odporom RL použitej fólie Lupotherm, ktorý deklaruje výrobca, ďalej tepelným odporomRVobidvoch vzduchových medzier a konečne tepelným odporomRM fasádneho obkladu z dosiek Megapan. Vyjadríme to vzorcom


a) Pre tepelný odpor dosky Megapan platí


kde d je hrúbka dosky v metroch a 0,269 W/(mK) je súčiniteľ tepelnej vodivosti Megapanu. Pri hrúbke 8 mm je RM = 0,037 m²K/W.

b) Pre tepelný odpor vzduchovej medzery platí:


v ktorom je


Premenné vo vzorci (3) sú:

  • A je súčiniteľ vzájomného sálania protiľahlých plôch v medzere;
  • σ = 0,0000000567 W/(m2K4) je<0x000A>Stefanova-Boltzmannova konštanta;
  • εF ≈ 0,1 až 0,15 je emisivita povrchu reflexnej viacvrstvej fólie;
  • εM ≈ 0,9 až 1 emisivita protiľahlého povrchu k fólii (Megapanu alebo nosnej steny);
  • t je stredná teplota vzduchu v medzere;
  • w je hrúbka vzduchovej medzery a
  • λ je súčiniteľ tepelnej vodivosti vzduchu, viz tab. 1.
teplota, °C–20–1001020
λ, W/(mK)0,02280,02360,02440,02510,0259
Tab. 1: Súčiniteľ tepelnej vodivosti vzduchu pri rôznych teplotách vzduchu. S rastúcou teplotou od –20 °C do +20 °C tento súčiniteľ vzrastie o necelých 14 percent

c) Rozhodujúcu rolu má centrálna 3 cm hrubá viacvrstvá fólia Lupotherm. Pri tejto fólii výrobca, pri započítaní vzduchových medzier, deklaruje na základe európskych porovnávacích meraní rovnaký tepelnoizolačný účinok, ako má 20 cm izolácie z minerálnej vlny (táto vlna má R ≈ 5,1 m2K/W).

Uvedený postup umožňuje určiť tepelnoizolačné vlastnosti nevetraných vzduchových medzier v tepelnoizolačných zostavách s reflexnými fóliami, ako je GIGATHERM®.Pre dve vzduchové medzery o hrúbke 2 cm a pri teplotnom rozdieli od –10 do +20 °C docielime tepelného odporu okolo 1,2 m2K/W. Čiastočné výpočty tepelného odporu medzier sú uvedené v tab. 2 a v tab. 3.

teplota, °C–20–1001020
Rv, m2K/W0,6620,6270,5940,5640,535
Tab. 2: Tepelný odpor vzduchovej medzery o hrúbke 0,02 m pri rôznych teplotách vzduchu. Pokles tepelného odporu vzduchovej medzery 2 cm hrubej je pri zmene teploty z –20 °C na +20 °C necelých 20 percent
hrúbka medzery, m0,020,040,060,080,10
Rv, m2K/W0,5940,9330,1511,3031,416
Tab. 3: Tepelný odpor vzduchovej medzery o teplote 0 °C pri rôznych hrúbkach medzery. Odpor s rastúcou hrúbkou medzery rastie, rast sa ale s teplotou zmenšuje

Pri započítaní tepelných vlastností centrálnej fólie, fasádneho záklopu, Megapanu – viď vzorec (2) získame pri celkovej hrúbke zateplenia 8 cm výborný tepelnoizolačný výsledok celého zateplenia.

Pritom uvažujeme o malom prúdení vzduchu v medzerách, čo je dobre splnené u zvislých medzier. Komínový efekt, ako býva často spomínané, sa u nich neuplatňuje, pretože teplota tu s výškou rastie. Nie je teda splnený základný predpoklad vzniku tohto efektu.

Celá zatepľovacia zostava GIGATHERM® je štandardne zavesená k nosnej stene. Spôsob zavesenia je podrobne popísaný v technologickom postupe na stránkach www.megapan.org.

Literatúra a zdroje:

[1] Hejhálek, Jiří: Megapan – stavebná doska s výnimočnými vlastnosťami, Stavebnictví a interiér č. 9/2010, str. 48–49.

1 Zpracováno podle podkladů Xnergie, s.r.o, LPS GmbH a EU instituce pro řemeslníky a menší firmy Normapme
Autor: Jiří Hejhálek<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama